Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kozari putevi

‘Napokon smo i mi došli na red za život bez smrada’

Kozari putevi
Foto: Grgur Žućko/PIXSELL
1/12
15.08.2014.
u 13:00

Počelo natkrivanje i produbljavanje odvodnog kanala za što treba osigurati 7,6 milijuna eura

Nakon nesnosnog života uz otvoreni kanal kojim je nekada prolazila sva gradska kanalizacija, a sada osim oborinskih voda teče i ilegalna kanalizacija, građani Kozari puteva konačno su dočekali da i njihov problem dođe na red kod gradskih vlasti. Naime, započeli su radovi na natkrivanju i uređenju kanala kojim u Savu otječu brojni potoci i oborinske vode.

Radovi u fazama

Ante Pavić iz Zagrebačkih otpadnih voda objasnio je da je riječ o projektu kojim će se natkriti mali dio kanala prije naselja koji nije prije natkriven, dok će se ostatak kanala od naselja do pročistača otpadnih voda produbiti i očistiti.

- Tim kanalom ne prolazi kanalizacija, osim ako ju netko ne ispusti ilegalno, već do smrada dolazi jer kanal nema dobar prirodni pad vode koja se onda u njemu zadrži i usmrdi – kazao je Pavić. Dodao je da će se to riješiti produbljivanjem kanala, no da je riječ o zahtjevnom poslu koji se mora obavljati dok voda teče te da će se radovi i zbog skupoće odvijati u etapama.

Naime, trošak radova je 7,6 milijuna eura, a gradski zastupnik Mario Župan smatra da se za taj novac trebao natkriti cijeli kanal do pročistača.

- Nadam se da početak radova znači i konačno rješenje problema, no nije mi jasno zašto su radovi tako skupi kada su odustali od zatvaranja kanala – kazao je Župan. Stanovnicima Kozari puteva najvažnije je da se problem riješi.

– Pisali smo peticije, tražili puno puta pomoć, ali nije bilo nikakvog rezultata. Naš mjesni odbor ima gotovo deset tisuća ljudi, a svi oni stalno su izloženi nepodnošljivom smradu, posebno oni koji žive odmah uz kanal – kazao je Ilija Čičak, vijećnik Mjesnog odbora Kozari putevi. Najgore je, požalili su se stanovnici, ljeti za velikih vrućina kada se razina vode u potoku spusti.

Uređenje kanalizacije

– Ne može se izaći van, a u kuće uđe smrad koji upiju i zidovi. Šezdeset godina tu živim, a nitko dosad ništa nije poduzeo. Konačno smo i mi došli na red – kazala je stanarka Eva Antonić koja živi odmah uz kanal. Stanovnici Kozari puteva inače nemaju ni adekvatnu kanalizaciju.

Dio ih je priključen na neplansku, dio na ilegalnu, dok ih većina ima septičke jame. Iz Vodovoda i odvodnje najavili su da će ove godine krenuti i u te radove s 14 milijuna kuna.

Istočni dio Zagreba smrdi na fekalije, plin i smeće

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije