Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tek razgledavaju

Nakon Velike Gospe počinje priprema ajvara, sataraša i kiseljenje povrća

06.08.2016., Zagreb - Velika ponuda voca i povrca na trznici Dolac.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/8
08.08.2016.
u 16:00

Po namirnice za zimnicu odlazi se na Zelenu tržnicu, ali i Dolac. Kupuju se rajčice i krastavci za kiseljenje, paprike se tek čekaju

Izrada zimnice nije više rezervirana isključivo za domaćice.

Na zagrebačke tržnice po povrće i voće dolaze i mlade obitelji čiji članovi paze na prehranu. Zdravstveno osviješteni su i visokoobrazovani, koji dolaze na tržnicu dobro upućeni u sve tajne recepata, iako se neki rado konzultiraju i s prodavačima i pitaju ih za koji savjet. Trenutačno se još roba razgledava i informira se o cijenama.

Uza zimnicu štede

Recepti se dijele i na Facebooku, a na svoje stranice stavljaju ih i neki OPG-ovi. Pripremiti zimnicu, kažu prodavači, onima koji su imalo informatički pismeni danas nije problem. A oni koji se upuštaju u nakuhavanje i konzerviranje dobro znaju koliko uštede zimnica nosi.

– Kupila sam šest kilograma rajčica, kilogram luka, isto toliko paprike i tikvica, vezicu peršina, glavicu češnjaka, sol, papar i ulje, sve za 55 kuna, i od toga dobijem devet teglica sataraša odnosno devet obroka, svaki za oko šest kuna, pa uz dodatak riže, tijesta i malo mesa u obitelji imamo finu, a ne skupu klopu – usporedila je gospođa Božena koja je recept podijelila na društvenim mrežama. U potrazi za dobrim proizvodima kroz Zelenu tržnicu prošetali su se i supružnici Gordana i Jadranko. I kupili 18 kilograma mladog graha za 90 kuna.

– Zamrzavamo ga u porcijama. Za nas dvoje dovoljno je pola kilograma. Smatramo da je takva prehrana kvalitetnija. Osim toga, u trgovinama se i ne može kupiti smrznuti grah, već onaj u konzervi, u kojem ima svakakvih primjesa – kažu supružnici, dok Gordana dodaje kako joj predstoji ukiseliti papriku i krastavce, a radit će i ajvar.

Patlidžani i do kilogram

Nezaobilazni je to dio zimnice u većini domaćinstava, koji će se početi raditi tek nakon Velike gospe, kada počinje prava sezona kuhanja zimnice. I traje sve do kraja rujna.

– Sada patlidžane ne stignemo ubrati pa nam narastu veliki i do kilograma. No kad počne sezona ajvara, patlidžani će se brati svaki dan jer se prodaju kao ludi – kaže Mirjana Combaj, koja na Dolcu sa suprugom Ivanom prodaje što uzgoji na gospodarstvu u Kašini. Prvu klasu rog paprike, najbitnije namirnice za ajvar, Nenad Zorić na Zelenoj tržnici prodaje po osam kuna. Druga klasa stoji četiri kune, a paprika dolazi iz Virovitice. Dobro informirani kupci znaju da domaći ajvar mogu kupiti i kod vlasnika OPG-ova, koji 370 ml naplaćuju dvadesetak kuna.

– Potražnja raste zadnjih godina. Godišnje ga napravimo više od 300 kilograma – kaže Ilija Vidović čija obitelj ajvar radi kraj Velike Gorice. Trenutačno se najviše prodaju krastavci za kiseljenje, pa je ispred štanda gospođe Verice Osredek na najvećoj gradskoj tržnici prava gužva. – Najsitniji stoje 10 kuna po kilogramu, a oni nešto veći osam. Svakome po želji – kaže Osredek.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije