Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obnova u varšavskoj

Nakon tri godine, napokon dobre vijesti: Filmofili bi se u kultno kino Europa mogli vratiti u rujnu

Zagreb:  Kino Europa
Sanjin Strukic/PIXSELL
15.03.2023.
u 17:00

Obnova kina Europa i vraćanje prostora starim korisnicima, ekipi Zagreb Film Festivala (ZFF), bilo je visoko na listi predizbornih obećanja nove gradske vlasti, ali o sudbini kina donedavno nije bilo puno vijesti. No, kako smo neslužbeno doznali od dobro upućenog izvora, u Varšavskoj se trenutačno dovršavaju detaljni statički pregledi sa sondiranjem

Ipak se kreće. Počela je obnova kina Europa, uvjerljivo najljepše zagrebačke kinodvorane, koja za dvije godine slavi stoti rođendan. Potvrdio nam je to Hrvoje Hribar, ravnatelj Kulturno-informativnog centra koji, uz Gradski ured za kulturu, rukovodi projektom 

– Nastojimo da se kino otvori do rujna, a dio radova sufinancira Ministarstvo kulture – rekao je.

Donacija iz Mainza

U pomoć kinu koje je s vremenom u metropoli postalo sinonimom za kvalitetan art film Ministarstvo kulture uključilo se i koncem siječnja, kada je uvrstilo Europu među 279 programa kojima je za gradnju, rekonstrukciju i opremanje kulturne infrastrukture namijenilo više od 7,5 milijuna eura. Od tog iznosa Europa će dobiti oko 131.400 eura za opremanje kinematografske dvorane i njezinu digitalizaciju te obnovu sustava grijanja jer se, podsjetimo, dosad grijala na loživo ulje.

– Svjesni smo uloge koju je kino Europa imalo ne samo za kulturnu ponudu nego i za širu vidljivost suvremenog hrvatskog i europskog filma, što je potvrdila i nagrada mreže europskih kina Europa Cinemas za najbolji europski program koju je primilo prethodno vodstvo kina Europa, umjetnička organizacija Zagreb Film Festival – poručili su iz Ministarstva kulture koncem siječnja.

Obnova kina Europa i vraćanje prostora starim korisnicima, ekipi Zagreb Film Festivala (ZFF), bilo je visoko na listi predizbornih obećanja nove gradske vlasti, ali o sudbini kina donedavno nije bilo puno vijesti. No, kako smo neslužbeno doznali od dobro upućenog izvora, u Varšavskoj se trenutačno dovršavaju detaljni statički pregledi sa sondiranjem.

Početkom godine gradonačelnik Tomislav Tomašević pohvalio se da je Zagreb od grada Mainza za kino Europa primio jednokratnu donaciju od 60.000 eura za sanaciju šteta od potresa. Dogodilo se to još krajem lanjskoga srpnja pri posjetu delegacije iz Mainza predvođene gradonačelnikom Michaelom Eblingom hrvatskoj metropoli i službenog sastanka u palači Dverce.

Kino Europa je, podsjetimo, zatvoreno potkraj svibnja 2019., znakovito projekcijom "Posljednje kinopredstave" Petera Bogdanovicha. Godinu dana kasnije počeli su pripremni radovi za obnovu čiji je završetak najavljivan za kraj 2022. Potres i pandemija oduljili su proces, ali i promjena gradske vlasti.

Drugi na listi najvažnijih

Temeljiti elaborat obnove izradio je Alan Braun, profesor na Arhitektonskom fakultetu, koji je u sklopu svog projekta napravio 3D snimku postojećeg stanja te opsežno arhivsko i konzervatorsko-restauratorsko istraživanje, a ispitana je i konstrukcija zgrade te utjecaj vlage i drugih vanjskih faktora.

U kinu je izvedeno više od 100 restauratorskih sondi kojima je otkriven bogat izvorni crveno-zlatni kolorit. Potom je počela prva faza, obnova pročelja, a do završetka revitalizacije, uz restauraciju i konstrukcijsku obnovu, kinu je nužna i energetska obnova. A za to su potrebni višemilijunski iznosi.

S profesorom Braunom, kako nam je kazao, nitko iz Grada nije kontaktirao od lipnja prošle godine, kada je održan posljednji sastanak. Nitko nije kontaktirao ni sa ZFF-om, rekao nam je njegov ravnatelj Boris T. Matić.

– Slučaj pratim u medijima. Žao mi je što nitko nije kontaktirao sa ZFF-om i iskoristio naše znanje. I mi, kao i svi, želimo da se kino što prije otvori, to je najvažnije – istaknuo je Matić.

Na pitanje u kojoj su fazi radovi, Grad nam je odgovorio da se "provode aktivnosti s ciljem privremenog uređenja kina Europa kako bi se u njemu mogli odvijati programi i prije cjelovite obnove". U intervjuu za Hinu potkraj studenoga 2022. pročelnica Gradskog ureda za kulturu navela je obnovu kina Europa drugim po važnosti strateškim projektom svog ureda, uz Paromlin.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije