Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi predsjednik

ANKETA Najveći Tuđmanov kip u Hrvatskoj – Sviđa li vam se?

Gotova zlatna statua
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/8
23.11.2018.
u 10:22

U Ljevaonici umjetnina Ujević dovršava se spomenik koji će biti postavljen na Sveučilišnoj livadi

S gotovo sedam metara visine gledat će prvi predsjednik Hrvatske na mnoštvo koje svaki dan užurbano prolazi Ulicom grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice. Postavit će dr. Franju Tuđmana autodizalicom 3. prosinca, a svečano će ga otkriti tjedan dana poslije, točnije 10. prosinca, kada se obilježava 19. obljetnica Tuđmanove smrti.

Pala desna ruka

Svojim dimenzijama i formom, vjeruje autor kipa Kuzma Kovačić, dominirat će cjelokupnim prostorom Sveučilišne livade, na čijem sjevernom dijelu trenutačno traju radovi na uređenju okoliša kako bi sve bilo spremno za postavljanje statue visoke 4,27 metra.

– Bit će Tuđman i na postolju od 1,45 metra, a cijeli će se teren podići za još jedan metar u odnosu na razinu tla – kaže Kuzma Kovačić, ujedno autor brojnih spomenika i javnih skulptura te sakralnih djela, među kojima su i Oltar domovine na Medvedgradu, Oltarni reljef Vječne proslave u crkvi Sv. Mati Slobode na Jarunu, spomenik fra Pavlu Vučkoviću u Sinju, papi Ivanu Pavlu II. u Selcima na Braču... Ovo je treći kip Tuđmana kojega je autor, ujedno najveći.

– Ne samo da je najveći koji sam radio već je i najveći u Hrvatskoj. Prva dva postavljena su u Škabrnji i Velikom Trgovišću – kaže kipar, koji je spomenik modelirao u glini u svom atelijeru u Kučinama pokraj Splita. Intenzivno je na njemu radio šest mjeseci, a posao je zbog veličine kipa bio, kaže, i fizički zahtjevan.

– Radio sam sa skelom, dizalicom i ljestvama, i to po cijele dane. Jednom mi je desna ruka, koju drži na grudima, pala. Dio sam uspio spasiti, dio sam morao rekonstruirati. Čim je kip odliven u gips, već sam bio mirniji, jer se glina zbog velikih vrućina koje su vladale potkraj srpnja, kad sam ga dovršavao, jako brzo sušila pa je bilo puno teže s njom raditi – ističe Kovačić te dodaje da je figuru napravio u raskoraku prema naprijed, kao “vizionara koji korača prema budućnosti”. Kip je u bronci odliven u Ljevaonici umjetnina Ujević, i to u dijelovima, koji su se kasnije spajali.

– Morali smo spojiti 15 dijelova. Da bi se izradio spomenik od bronce, potrebno je peći zagrijati na 1200 stupnjeva. Dijelovi kipa potom se vare te se obrađuju varovi kako se na završnom proizvodu ne bi vidjelo da je kip prvotno bio u dijelovima – kaže Damir Ujević, iz čije je ljevaonice u 36 godina izašlo pet stotina kipova.

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Kocke kao klupice

Spomenik su jučer predstavili i gradonačelniku Milanu Bandiću, a imaju još posla, kaže Ujević, dok ga ne postave na trajno mjesto.

– Moramo ga još patinirati i izraditi armiranobetonske kocke, gabarita 6x6 metara, koje će služiti kao pristupna staza do kipa – kaže Ujević. Na kockama, od kojih će dio biti uklopljen u teren, dok će se dio izdizati te će se moći koristiti kao klupe, bit će ispisani Tuđmanovi citati: “Odlučimo sami o sudbini svoje Hrvatske”, “Što se više svijet globalizira i integrira, to se više nacionalno individualizira” i “Nisu nam za sva zla samo drugi krivi. Niti će nam u bilo kakvim drugim okolnostima samo drugi krojiti sudbinu”.

Rad Kuzme Kovačića izabran je na javnom natječaju 2016. godine među 24 pristigla rada, a putem javne nabave posao je dobila i Ljevaonica umjetnina Ujević. Radovi na postavljanju spomenika i uređenju okoliša oko njega trebali bi koštati 4,5 milijuna kuna, a Tuđman će gledati prema budućem Spomeniku domovini, koji će niknuti između Lisinskog i Gradske uprave.

– Boljeg mjesta u Zagrebu nema jer će tako prvi hrvatski predsjednik gledati svoje djelo, i to već za godinu dana – zaključio je gradonačelnik Bandić.

>> Pogledajte kako bi trebao izgleda rotor u Zagrebu nakon obnove

Komentara 88

PR
prajdali100
10:53 23.11.2018.

Pa postoji li u ovoj zemlji kipar koji je u stanju napraviti " normalan" kip !!?

ST
stefj
10:45 23.11.2018.

Hm, Francek v plahti...

Avatar essek22
essek22
10:44 23.11.2018.

Prvo, ne liči na Tuđmana...Drugo, Tuđman nikad nije hodao u haljini ko neki trandžo! AUTORE SJEDI JEDAN!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije