Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povijest Ulazak u civilizaciju prije 136 godina

Najstarija gradska vodosprema u Jurjevskoj radi još od 1878. godine

28.10.2014.
u 09:45

Vodosprema radi i danas i opskrbljuje potrošače na Pantovčaku, Prekrižju, Tuškancu i Šestinama, tj. oko 15.000 građana

Stanovnici Jurjevske navikli su da u njihovu susjedstvu stoji velika starinska zgrada pod ključem.

Muzejski primjerak s pohabanom fasadom i slučajne prolaznike natjera da stanu i pogledaju te se zapitaju o kakvoj je zgradi riječ. Natpis "gradski vodovod" upućuje tek da je nekad imala svrhu, no bez ikakvog natpisa o povijesti zgrade malo tko zna o čemu je riječ. Ako slučajno u ulicu zaluta koji turist, s obzirom na staro groblje sa zanimljivom poviješću, a da ne upita lokalnog stanovnika neće ni znati o čemu se radi. A imali bi što i za pročitati. Zgrada je, naime, vodosprema izgrađena još 1878. godine, i koja još uvijek radi. No, osim što je najstarija zagrebačka vodosprema, prva je i u Hrvatskoj.

–Vodovod Grada Zagreba svečano je stavljen u pogon 7. srpnja 1878. godine. Vodovod se sastojao od zdenaca sa strojarnicom u Zagorskoj ulici, vodospreme u Jurjevskoj ulici, tlačnog cjevovoda od zdenca do rezervoara te razvodnih cjevovoda do potrošača. Zagreb je u to vrijeme imao oko 30.000 stanovnika, a na vodoopskrbnu mrežu bilo je priključeno 11.150 ljudi – kazali su iz Vodoopskrbe i odvodnje.

Danas, pak, vodosprema Jurjevska radi punim kapacitetom te opskrbljuje potrošače područja iznad Jurjevske (Pantovčak, Prekrižje, Tuškanac, Šestine) što čini oko 10.000 – 15.000 potrošača.

Komentara 2

DU
Deleted user
11:04 28.10.2014.

Interesantno da nema puno vremena kako je vodosprema Jurjevska detaljno restaurirana i uredena ,a o kvaliteti radova svjedoci da par dana nakon odlaska majstora objekat se naprosto poceo raspadati. Jedan tako reprezentativni objekat uredivali su kumovi i bilo interesantno pogledatiti koliko je sredstava utroseno i tko je zmirio na nekvalitetno izvedene radove.

Avatar comandante
comandante
22:51 29.10.2014.

samo da je ovi današnji majstori ne "popravljaju"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije