Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HSPD Šestine

Najmlađoj su folklorašici tek tri, a najstarija ima 77 godina

18.11.2015., Zagreb - Najstariji i najmladji clan HSPD Sljeme iz Sestina, koji u subotu slave 120 godina postojanja.Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
21.11.2015.
u 11:16

Obje će sudjelovati u programu kojim se slavi 120. obljetnica društva koje je prvi put nastupilo na pogrebu Oca domovine, a najstarije kulturno društvo u gradu ima 200 članova, koji su dobili i gradska i državna priznanja.

Prvi put javno su nastupili na pogrebu oca domovine dr. Ante Starčevića. Bilo je to 28. veljače 1896. godine na šestinskom groblju. Gotovo godinu dana nakon što se rodila ideja o njihovu osnivanju. Na ideju je, pak, došao karlovački trgovac Aleksandar Bahorić, koji se doselio u Šestine.

Sami šiju svoje nošnje

– Stalno je slušao mladiće koji su se uvečer okupljali na raskrižjima i pjevali – govori Gordana Radiček, predsjednica Hrvatskog seljačkog pjevačkog društva "Sljeme" Šestine, koje u nedjelju slavi 120 godina rada. Obljetnicu su odlučili proslaviti svečanim koncertom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, a očekuju tisuću ljudi.

– Sve sekcije društva, njih osam koje broje dvjestotinjak članova, predstavit će se na proslavi. Priredba počinje u 18.30 sati, a imat ćemo i izložbu opanaka i nošnji – kaže predsjednica šestinskog Sljemena, najstarijeg kulturnog društva na području Zagreba i jednog od najstarijih u Hrvatskoj. Osvojili su niz nagrada, od kojih na zidu u sklopu vile Pongratz u Mikulićima, gdje vježbaju, stoji i Povelja Republike Hrvatske, Medalja Grada Zagreba... Nastupaju u šestinskim nošnjama, koje sami rade u sekciji švelji. Dvaput tjedno na probe dolaze iz svih dijelova grada pa i iz Zaprešića, od najmlađih, koji broje tri godine, do najstarijih, u sedamdesetima. Ana Grubišić (77) počela je dolaziti u društvo nakon što je prestala raditi i otišla u mirovinu.

– Prvo sam radila kao blagajnica, a onda sam shvatila da mogu i više i ušla u društvo. Sad već osam godina pjevam u ženskom zboru – kaže Ana Grubišić, koja nije morala proći audiciju. Primaju sve, naglašava Gordana Radiček, a voditelji pojedinih sekcija potom smjeste pojedince u određenu sekciju s obzirom na njihov talent. Ana Grubišić nastupa u nošnji starijoj od nje same.

Raspjevana obitelj

– Otac mi je izrađivao nošnje, a majka mi je ovu poklonila kad sam se udavala – kaže 77-godišnjakinja kojoj je u početku trebalo i sat vremena da obuče cijelu nošnju, sastavljenu od 12 odjevnih elemenata. S tim, pak, nemaju problema sestre Jurak, najmlađa članica Valentina, koja će za dva mjeseca tri godine i 5-godišnja Gabrijela. One nose bijele haljine.

– Veliko je veselje i iščekivanje u kući kad god idu na probe. I doma plešu i pjevaju – kaže otac Marko Jurak. Obitelji Jurak očito je folklor u krvi. Otac Marko u društvu je plesao 13 godina, majka također, a djed Marijan Jurak bio je dugogodišnji predsjednik HSPD Sljeme.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije