Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan izbjeglica

Na Trgu 
Europe 
nisu mogli izložiti fotografije imigranata, Grad ne da

Trg Europe loptice
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/3
20.06.2014.
u 19:07

U strogom centru Zagreba udruzi Blok onemogućeno da uz obilježavanje Svjetskog dana izbjeglica predstavi umjetničku instalaciju Davora Konjikušića pa su umjesto toga prostor zasuli bijelim lopticama. Iz Grada tvrde da dozvola nije izdana jer je Trg Europe mjesto za gradske manifestacije

Umjetnik Davor Konjikušić na Trgu Europe u centru Zagreba danas, uz Svjetski dan izbjeglica, nije mogao postaviti fotoinstalaciju Trg Europe: Slijepa pjega, s portretima imigranata.

Nije mu to odobrio, kako je rečeno iz Udruge Blok, organizatora akcije, Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada i komunalne poslove, zbog čega je ondje održan i prosvjedni skup na kojem su umjetnici i aktivisti prostor zasuli tisućama bijelih loptica, čime su skrenuli pozornost na tražitelje azila u RH i imigracijsku politiku EU.

Foto: Goran Jakuš/Pixsell

Gradski ured navodi da Bloku “nije dopušteno korištenje javnih površina za izlaganje portreta jer je tražena lokacija predviđena za gradske manifestacije.”

No, Konjikušićev rad, s crno-bijelim fotografijama imigranata, uokvirenima crvenim i žutim linijama, može se vidjeti na Trgu bana Jelačića, Savskoj kod SC-a, prolazu Kaptol/Dolac, na Gornjem gradu kod uspinjače, te u Varšavskoj, Šubićevoj i Šoštarićevoj/Draškovićevoj ulici.

>>Pogledajte priče o nepravdama raseljenih ljudi diljem svijeta

>>Bandiću titula Najeuropljanin regije, a Zagrebu Najtolerantnijeg grada u 2014. godini

Komentara 5

Avatar tajar
tajar
21:51 21.06.2014.

Kakve veze imaju imigranti s izbjeglicama? Možda Konjikušić želi postaviti panoe s imigrantima i predstaviti ih kao izbjeglice na Svjetski dan izbjeglica kako bi nevladina udruga Blok povukla kakvu lovu od države.

IV
ivana21
21:22 20.06.2014.

Bandić je dobar gradonačelnik

IN
Inat
19:40 20.06.2014.

Bandic je loš gradonacelnik

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije