Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vodovod traži kupca

Na prodaju osam zgrada i deset tisuća kvadrata!

'03.05.2013., Zagreb - Zgrada Vodovoda u Ulici Eleonore Patacic. Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL'
'Dalibor Urukalovic/PIXSELL'
04.05.2013.
u 13:51

Vodovodu treba novac jer želi graditi objekte u Zagorskoj i Folnegovićevoj ulici

Zagrebački holding, točnije njegova podružnica Vodoopskrba i odvodnja objavila je natječaj kojim traži kupca za kompleks od osam zgrada i dvorište od sedam tisuća četvornih metara uz još oko 2700 izgrađenog zemljišta na lokaciji Ulice Eleonore Patačić. Budući da je riječ o lokaciji u samom centru uz Iblerov trg te rijetkoj slobodnoj površini za građenje u najskupljem dijelu grada, može se očekivati da će biti dosta zainteresiranih investitora. Vodovod je vlasnik cijelog kompleksa omeđenog Martićevom - Tomašićevom - Trgom žrtava fašizma i Smičiklasovom, a prema urbanističkom planu ondje, po uzoru na Centar Cvjetni i Ban centar, možemo očekivati gradnju elitnog poslovno-stambenog kompleksa.

Veliki troškovi održavanja

– Ondje u tlocrtu imamo 2720 četvornih metara izgrađenog prostora i u našem je vlasništvu. Lokaciju pak planiramo potpuno napustiti jer zbog starosti i dotrajalosti zahtijeva temeljitu rekonstrukciju svih objekata – kazao je Davor Poljak, direktor Vodovoda. Dodao je da stoga i prostori laboratorija vodoopskrbe, dispečerskog centra i radionice za popravak i baždarenje više ne odgovaraju potrebama.

– Trenutačno u Zagrebu i Samoboru imamo 11 lokacija na kojima su uredi i komunalne baze pa zbog smanjenja troškova poslovanja želimo smanjiti i trošak koji svaka lokacija nosi samo za održavanje – istaknuo je Poljak.

Objasnio je da se djelatnosti polagano iseljavaju na druge lokacije pa će se tako i centar za reklamacije građana preseliti na lokaciju Folnegovićeva 1. Prodajom pak građevine u tvrtki žele osigurati novac za gradnju novih objekata u Zagorskoj i Folnegovićevoj koji se već projektiraju.

Veliku prednost budući investitor imat će u samom startu jer je prostor u vlasništvu jedne tvrtke pa neće imati poteškoća kao što je to imao Tomislav Horvatinčić kada je kvadrat ostave na Cvjetnom trgu plaćao po nekoliko tisuća eura. Prema detaljnom planu koji je još prije pet godina donijela Gradska skupština, najveći dio kompleksa nalazi se u poslovno-stambenoj zoni, a zaštićen je samo središnji dio. On se vodi kao javni park, a investitor će morati voditi računa i da budući izgled prilagodi povijesno-urbanoj sredini. Predviđeno je da se postojeće stambene zgrade na rubovima kompleksa zaštite, dok se one s dvorišne strane mogu prenamijeniti. Urbanist Niko Gamulin smatra da se gradsko zemljište ne bi smjelo prodati u komercijalne svrhe samo zbog novca.

Još neizgrađena oaza

– Grad mora voditi interes o javnim potrebama pa smatram da bi prije prodaje trebalo napraviti anketni natječaj da vidimo za koje bi se potrebe lokacija mogla iskoristiti – kazao je Gamulin.

Dodao je da je centar grada i tako prenapučen pa nije dobro da se ondje gradi još stanova i poslovnih prostora.

– Smatram da se ne treba žuriti s prodajom, pogotovu te oaze neizgrađenog prostora u centru grada. Još ne znamo kako će se grad razvijati i što će nam trebati pa bi bilo dobro da se prije prodaje napravi dobar plan – zaključio je Gamulin.

>> Poslali opomene za vodu, a sad se ne javljaju na telefon

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije