Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON GODINA PROPADANJA

Na ovo su Zagrepčani čekali desetljećima: Kreću radovi na projektu koji će transformirati jedan kvart

Tržnica Vrapče
11.03.2024.
u 12:41

Novom zdanju trebalo bi gravitirati 45 tisuća stanovnika

Tržnica Vrapče desetljećima je čekala na obnovu, a ovog tjedna napokon kreću radovi na zdanju koje je dugo vremena propadalo, najavljuju iz Grada. Objekti koje se nalaze u srcu kvarta izgrađeni su 1960-ih i prvi je korak da se sruše kako bi na njihovu mjestu niknuo novi, suvremeni plac. Radi se o prvoj velikoj kapitalnoj investiciji u tržnice u Zagrebu nakon gotovo 30 godina, napominju s Radićeva trga, a ukupna je vrijednost projekta 2,3 milijuna eura. Rok za izvođenje radova devet je mjeseci.

A nova tržnica, ukupne površine 484,90 kvadrata, imat će sjeverni dio koji će biti organiziran kao fiksni i sadržavat će zatvorene lokale i poslovne prostore te pomoćne prostore. Drugi dio orijentiran je prema parku kao fleksibilni prostor s pomičnim prodajnim klupama za prodaju voća, povrća i drugih namirnica. U podrumskoj garaži predviđeno je 21 parkirališno mjesto, stubište, dizalo i WC, a planira se pet vanjskih parkirnih mjesta.

– Tržnici gravitira 45 tisuća stanovnika gradske četvrti Podsused – Vrapče koji će dobiti moderno, funkcionalno uređeno zdanje. Ono bi kvartu trebalo udahnuti novi život i postati centralno mjesto okupljanja stanovnika tog dijela Zagreba – zaključio je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Tržnica Vrapče
1/9

Priču o obnovi derutne tržnice pratimo još od proljeća prošle godine kada su nam Vrapčani otkrili kako već dugi niz godina propada te umjesto da im bude na ponos, postala je okupljalište "sumnjivih tipova", što dodatno pridonosi tome da prostor izbjegavaju svi, iako je riječ o jedinom placu u radijusu od nekoliko kilometara. Zbog ograničene ponude i nedovoljnih kapaciteta u smislu parkirališta, većina ga je u širokom luku izbjegavala, a u nabavu su odlazili u Špansko ili Gajnice.

VEZANI ČLANCI:

A projekt rekonstrukcije predviđen je u programu kapitalnih ulaganja još u proračunu za 2023. A šef četvrti Podsused – Vrapče Donat Radas nedavno nam je otkrio i kako se aktivno razvijaju i planovi za uređenje derutnog parkića južno od tržnice za koji se trenutačno priprema projektni zadatak.

– Putem javne nabave tražit ćemo projektante kako bismo prenamijenili cijeli taj prostor koji bi onda imao funkciju trga, dakle, služio bi za okupljanje građana i kulturno-društvene aktivnosti. Također, od gradskog Sektora za promet tražili smo da se parkiralište južno od tržnice proglasi pješačkom zonom koju bismo povezali s manjom, susjednom zelenom površinom – zaključio je Radas.

VIDEO: U Zagrebu kršteno osmero filipinske djece

Komentara 12

BE
bezvrijedanyugodinar
13:22 11.03.2024.

Ulaganje od 2.3 miljuna € za grad koji ima proračun više 2.5 milijarde €, to ti isto ulaganje da je u svojoj kući ulažem ,kad zajenim žarulju od 1 € .

TM
trade_mark
09:36 12.03.2024.

znači, desetljećima dobri milan nije imao vremena to napraviti? ali zlatne zahode i fontane je gradio? divno!

SL
slonko
16:42 11.03.2024.

Gradi se tržnica! Jupi! A tržnice koje postoje širom Zagreba su poluprazne jer su cijene otišle u nebesa, svi kupujemo u velikim dućanima. Tržnice Zagreb zato razmatraju zatvaranje i/ili aktivnosti na postojećima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije