Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stablo uspomena

Na Medvednici posađeno 5000 novih hrastova, a razlog za to je poseban

Zagreb:  Jesenske boje šume na Medvednici
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/7
27.10.2023.
u 09:10

U okviru projekta Stablo uspomena na Medvednici je posađeno 5000 mladih hrastova kitnjaka, što je već peta takva sadnja u Hrvatskoj. koja je dosad pošumljena s 30 000 sadnica posađenih u spomen preminulih.

Memorijalna stabla sade se u spomen na naše najdraže koji nisu više s nama, a pokrenula ga je Udruga Posmrtna pripomoć u suradnji s Hrvatskim Šumama. Petra Majdak Bijelić, voditeljica Projekta Stablo uspomena, u priopćenju je izjavila da je iznimno ponosna na rezultate. "Građani su vrlo dobro prihvatili memorijalna stabla i „posvajaju“ ih bez prestanka."

– Oko 18.000 memorijalnih stabala već raste u spomen na bliske ljude koji nisu više s nama. Toliko ih već ima ime i prezime. Iznimno smo ponosni što uistinu veliki broj građana podržava pošumljavanje memorijalnim stablima. Želimo ljudima pružiti mogućnost da ne režu cvijeće ili pale svijeće, već da podrže sadnju i rast novog stabla u ime nama drage osobe – kazala je Majdak Bijelić.

Ujedno, akcija ima i iznimno izraženu ekološku dimenziju. Već jedno prosječno stablo godišnje smanji količinu CO2 u zraku za 12 kilograma, dok istovremeno proizvede kisika za četveročlanu obitelj.

POVEZANI ČLANCI:

Voditeljica projekta istaknula je kako svatko od nas može podržati sadnju stabla u uspomenu na baku ili djeda, na preminule roditelje ili prijatelja. Projekt organizira i sadnju plaća Udruga Posmrtna pripomoć čiji članovi će memorijalno stablo dobiti besplatno, dok ne-članovi mogu također sudjelovati u projektu uz minimalnu naknadu. Radove sadnje izvode isključivo Hrvatske šume koje osiguravaju i sadni materijal.

Hrast kitnjak iznimno je vrijedna vrsta stabla, raste u visinu do 40 metara, a u promjeru do tri metra. U šumama se uzgaja do optimalne zrelosti od 120 godina, a živjeti može i do 1000 godina.

Komentara 2

LO
Lolita3
10:36 27.10.2023.

Kako to da nema niti jedne slike sa same sadnje?

MA
malaliba
12:03 27.10.2023.

Pišumljavanje bi trebalo biti nešto normalno što se radi svake godine od strane lokalnih šumarija, ili hrvatskih šuma.Akcija je super, ali žalosno da trebaju neke akcije da bi se pošumljavalo naročito u današnje vrijeme kada se zna koliko su šumee i sve zelene površine važne za klimu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije