Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UREĐENJE GORNJEG GRADA

Na Griču replika fontane iz 19. stoljeća, klupe i šetalište

grič
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/6
13.05.2014.
u 14:00

Državni hidrometeorološki zavod seli se na Borongaj, a sadašnji će prostor dobiti novu namjenu

Nova vizura Griča mogla bi se nazirati već prije ljeta kada bi trebala početi prva faza obnove povijesne gradske jezgre. Prema neslužbenim informacijama iz gradske uprave, uskoro se očekuje i raspisivanje natječaja za izvođača radova, a 1,3 milijuna kuna predviđeno je u programu gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture na području grada Zagreba za 2014. godinu.

Idejno rješenje čeka na realizaciju već tri godine, a tim koji je izradio urbanističko-arhitektonsku i konzervatorsku studiju za uređenje javnih prostora Gornjega grada, a u kojem je i arhitekt Marijan Hržić, zamislio je da se javni park na Griču uredi u dvije cjeline – kao povijesni i arheološki park.
– Arheološkim istraživanjima, koja su se od 2003. do 2008. provođena u nekoliko navrata, a koja je vodio Boris Mašić, otkrivena je ispod površine anžuvinska palača, ostaci groblja, jugozapadna kula te zapadni i južni bedem staroga grada – rekao je Marijan Hržić te dodao da je na projektu radio i tim stručnjaka koji čine Snješka Knežević, Dražen Juračić te pročelnik Gradskog ureda za zaštitu spomenika Silvije Novak. Arheološke nalaze tako će efektno predstaviti.
U prvoj fazi obnove parka iskopat će se i sanirati trideset metara dužine nekadašnjeg zapadnog bedema grada, dok će se zidine podići za tri metra. Stare će platane ostati, a kroz park će se napraviti šetališta, postaviti klupe, rasvjeta... U sredini bi trebala biti postavljena fontana, jednaka onoj kakva je na istome mjestu postojala u 19. stoljeću.

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

– Ostaci tzv. Rendićeve fontane još se nalaze u Muzeju za umjetnost i obrt. Pitanje je hoćemo li istu tu fontanu obnavljati ili raditi repliku – rekao je arhitekt Hržić.
Kip dječaka, rad Tomislava Ostoje, koji sad stoji u parku, premjestio bi se na Vraniczanyjevu poljanu, a ispred Državnog hidrometeorološkog zavoda stajao bi kip meteorologa i seizmologa Andrije Mohorovičića. Sam Zavod, kaže Hržić, dobio je novu lokaciju u kampusu Borongaj, a njegove će se prostorije iskoristiti za javnu funkciju, iako se još ne zna kakva će ona biti.
– Pričalo se jedno vrijeme i o hotelu, ali zbog nedostatka parkirnih mjesta, mislim da bi bolje funkcionirao kao prostor gdje bi se okupljali, primjerice, umjetnici ili glazbenici – rekao je Hržić. Radovi bi, prema procjeni arhitekta Hržića, mogli biti gotovi do sljedećeg ljeta, no sve ovisi o financijskim programima Grada. Sljedeća, druga faza, tako bi bila i posljednja.

>>Povratak Zagrepčana u staru jezgru s obnovom parka Grič

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar tajar
tajar
20:25 13.05.2014.

Bojim se da su svi ovi planovi puste želje. Naime, Državni hidrometerološki zavod seli se na razne lokacije zadnjih dvadesetak godina, a na Griču se spremaju nova arkeološka iskapanja!

TV
tvrdapixa
18:14 13.05.2014.

Neku večer prošetao sam se Tuškancem. Najdojmljivija mi je bila osvjetljena garaža. Kad se sjetim onog cirkusa kad je počela njena izgradnja. Takva nam je sudbina, pa će cirkus pratiti i ovaj objekt. Jer izgleda da u ovom gradu nekimaa nije važno ŠTO se predlaže, već TKO predlaže!

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
17:00 13.05.2014.

Zagreb dobiva još jedan rođački kutak!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije