Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO JE NA REPERTOARU?

Muškarci kao seksualni objekti? Filmovi koji su oblikovali feminizam u Europi gledaju se u Tuškancu

Kino Tuškanac
03.02.2024.
u 18:00

Institut Liszt u suradnji s kinom Tuškanac nastavlja višemjesečni ciklus posvećen retrospektivi djela nagrađivane mađarske umjetnice

"Od svog prvog filma željela sam na vrlo promišljen i dosljedan način prikazivati samostalne žene koje su sposobne donositi autonomne odluke". Riječi su pionirke mađarskog filma Márte Mészáros koja je svojim realističkim opusom desetljećima progovarala o važnosti emancipacije žena u postkomunističkoj Mađarskoj.

Obrnuvši ustaljenu logiku muško-ženskih odnosa, Mészáros je u brojnim svojim ostvarenjima upravo muškarce predstavljala kao romantične i seksualne objekte, ali i agense koji precizno nijansirane protagonistice motiviraju na borbu protiv oskudnih intimnih i društvenih prilika.

Institut Liszt u suradnji s kinom Tuškanac nastavlja višemjesečni ciklus posvećen retrospektivi djela ove nagrađivane umjetnice, a projekcije će se održati u dvorani MM Centra.

VEZANI ČLANCI: 

Drugi dio ciklusa koji starta 9. veljače u 20 sati, otvorit će svojevrsna odiseja mlade žene koja prije udaje želi posljednji put osjetiti slobodu i neovisnost, stoga pristaje na flert s drugim muškarcem koji ju vodi na glazbenu turneju.

U interpretaciji češke glumice Jaroslave Schallerové, "Ne plačite, lijepe djevojke" uspoređuje vrijednost konvencionalnih očekivanja i slobode izbora, a donosi i prikaz mađarske kontrakulturne scene koja je uzdrmala tradicionalne društvene vrijednosti 70-ih godina.

Ovjenčana nagradom međunarodnog žirija filmske kritike na festivalu u Cannesu 1977. godine te nagrađena u programu Forum na festivalu u Berlinu, drama "Devet mjeseci" prvi je autoričin film realiziran u boji, a na rasporedu je 10. veljače u 20 sati. Riječ je o studiji života samosvjesne žene koja spremno podnosi činjenicu da je majka izvanbračnog djeteta, a to ju ne koči u želji da završi fakultet i očuva neovisnost. U vrijeme premijere film je posljednjom dokumentarnom sekvencom, prikazom rađanja djeteta, šokirao onodobnu publiku i time ušao u povijest sedme umjetnosti.

VEZANI ČLANCI: 

Drugi dio ciklusa zatvorit će 11. veljače u 20 sati drama "Njih dvije". Film portretira odnos dviju žena koje se uslijed bračnih kriza okreću jedna drugoj tražeći utjehu i smjernice za nastavak borbe protiv muške uskogrudnosti i sklonosti porocima. Glavne uloge odigrale su Marina Vlady i Lili Monori, a u filmu se pojavljuje i ruski glumac i pjesnik Vladimir Vysotsky, stvarni suprug Marine Vlady.

Mészárosini filmovi smjelo elaboriraju ženska iskustva koja je istočnoeuropska kinematografija desetljećima zanemarivala, stoga slove kao konkretna podrška europskom feminističkom pokretu, a vremenom su prepoznati i kao vrijedan doprinos mađarskoj kulturnoj baštini.

Detaljan raspored projekcija dostupan je ovdje, a ulaznice za sve projekcije moguće je kupiti na blagajni MM Centra sat vremena prije početka, ali i online putem platforme ulaznice.hr.

VIDEO: Facebook ove godine slavi svoj okrugli, dvadeseti rođendan

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije