Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oslikao boris bare

Mural u projektu HŽ Putničkog prijevoza: Vlak s tapetama, walkmanom, fićom i stihovima Prljavog kazališta

Oslikani vlak HŽ-a
24.11.2022.
u 15:00

Vlak će prometovati u gradsko-prigradskom prijevozu Zagreba te na relacijama prema Sisku, Ogulinu i Vinkovcima

Vlak je u projektu HŽ Putničkog prijevoza postao platno koje je oslikao street art umjetnik Boris Bare, i to u svega 11 dana. Riječ je o površini od 400 četvornih metara na kojoj je radio s kolegom Marijem Kunštekom, a u projektu oslikavanja surađivala je i zagrebačka Turistička zajednica.

Vagoni su s vanjske strane prekriveni motivima s kraja sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća, razdoblja koje je obilježila buntovna glazba, klupska koncertna scena i ulična umjetnost. Pri izradi murala stoga su se koristili elementi prepoznatljivi za to vrijeme, poput gramofona i kazetofona.

Kao neizostavno obilježje razdoblja prikazani su i fićo i zidne tapete, a svi prepoznatljivi motivi oslikani su s fokusom na putnike koji slušaju glazbu, čitaju ili gledaju kroz prozor. Poveznica s razdobljem dolazi i iz činjenica da se oslikani vlak serije 6111 proizvodio od 1976. do 1979. godine pa je tako, kako je kazao i Bare, u tom vremenu tražio inspiraciju za mural.

– Novi val je glazba koju volim. S jedne strane vlaka je tekst Azre "Kada Zagreb izranja iz sna", a s druge Prljavo kazalište "Zagreb te zove". Uz pozadinu koju sam zamislio kao stare tapete s uzorkom iz tih godina, sa svake strane još sam uklopio po dva putnika koji u ležećem položaju putuju vlakom. Jedni fotografiraju prolaznike fotoaparatom "na film", a drugi uživaju uz časopis Polet i u slušanju glazbe na walkmanu. Nadam se da će ova moja putujuća izložba biti dostupna svima i razveseljavati ljude gdje god da vlak prolazi – istaknuo je Boris Bare.

Vlak će prometovati u gradsko-prigradskom prijevozu Zagreba te na relacijama prema Sisku, Ogulinu i Vinkovcima. Prvi je to takav projekt oslikavanja vlakova, no otvoreni su, kazali su u HŽ Putničkom prijevozu, i za daljnju suradnju s umjetnicima i turističkim zajednicama diljem Hrvatske.

– Naši vlakovi voze po cijeloj zemlji pa bi nam bilo drago kada bi se ovaj projekt proširio i izvan Zagreba – poručili su. 

>> Video: Obnovljena škola u Zagrebu dobila mural posvećen djevojčici poginuloj u potresu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije