Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE Gradska uprava ispitala koliko su Zagrepčani zadovoljni životom u gradu i potezima administracije

Mladi se boje zajma za stan

Autor
Sonja Hoffman
16.11.2008.
u 23:53

Zagrepčane najviše muči promet: gužve i nedostatak parkirališnih mjesta. Deprimiraju ih i male plaće, niske mirovine. To pokazuje anketa na koju je u lipnju i srpnju odgovorilo 2500 ispitanika. Istraživanje je provela gradska uprava, da dozna kako njen rad ocjenjuju građani i nasluti probleme s kojima će se suočiti dobije li novi mandat.

– Najvažnijim infrastrukturnim projektom Zagrepčani su ocijenili izgradnju novih mostova i nadvožnjaka te poboljšanje javnog prijevoza – ističe prof. dr. Gojko Bežovan, voditelj projekta.

Umirovljenici na rubu
Ispit na kojem je u prošle četiri godine Bandićeva ekipa pala jest skupoća života, koja se očitovala u poskupljenju režija.

– Na njih se žali 46 posto građana, a među njima prevladavaju umirovljenici koji ionako žive na rubu egzistencije – tvrdi dr. Bežovan.

Mlađi su se najviše žalili na nedostatak stanova i strah da neće moći otplatiti visoke kredite kojima rješavaju taj životni problem.

– Austrija se već suočila s tim fenomenom pa su tamo počeli sufinancirati mlade obitelji koje ne mogu plaćati kredite – doznao je dr. Gojko Bežovan.

Tko dobro radi u upravi
Osim o problemima, građani su se izjasnili i o tome kako doživljavaju gradonačelnika i njegove ključne ljude.

Kao prvu gradonačelnikovu kvalitetu ispitanici ističu učinkovitost (21, 1 posto), te ambicioznost i radišnost (17,7 posto), dok mu u čak 18 posto zamjeraju bahatost, a 3,5 posto malverzacije i korupciju. Među Bandićevim suradnicima najbolje su ocjenjeni Zvonimir Šostar i Tatjana Holjevac, a slijede ih Duško Ljuština i Ivo Jelušić.

Unatoč svim istaknutim problemima, Zagrepčani su izgleda optimistični. Na ljestvici od 1 do 10, zadovoljstvo vlastitim životom ocijenili su visokom sedmicom, a jednako su zadovoljni radnim mjestom (oni koji rade).

– Optimizam u ljudima ubija strah i subjektivan osjećaj siromaštva – upozorava Gojko Bežovan. Upozorava

da će siromaštvo proizvesti socijalnu isključenost i beznađe građana.


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije