Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gotova blokada

Ministar Zmajlović: Podnijet ćemo optužni prijedlog protiv Bandića

'19.01.2012., Zagreb - Raspravom o pristupanju Hrvatske EU nastavljena je redovita sjednica Sabora. Mihael Zmajlovic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
24.08.2012.
u 09:39

Bandić će na Skupštini, između ostaloga, tražiti da se Jakuševčanima besplatno legaliziraju svi bespravno sagrađeni objekti i da do daljnjega mogu držati domaće životinje

Trodnevnu dramu oko blokade zagrebačkog odlagališta Jakuševec okončao je hitan izlazak inspekcije zaštite okoliša i optužni prijedlog ministarstva prema gradonačelniku Milanu Bandiću i Gradu Zagrebu. O detaljima je danas izvijestio javnost resorni ministar Mihael Zmajlović.

− Budući da odgovorni u Gradu Zagrebu dosad nisu uspjeli riješiti gorući problem zbrinjavanja otpada, ministarstvo je putem inspekcije donijelo rješenje o hitnim mjerama radi sprečavanja daljnjeg onečišćenja − izjavio je ministar pojašnjavajući kako je danas u 12.30 gradonačelniku Bandiću usmeno naloženo da osigura deblokadu odlagališta.

>>Objavljujemo popis isplaćenih naknada Jakuševčanima!

Nepunih sat vremena nakon što je inspekcija pretresla gradsku upravu te pod prijetnjom optužnog prijedloga koje će ministarstvo podnijeti u ponedjeljak protiv gradonačelnika i Grada Zagreba, Bandić je pohitao na blokadu odlagališta, osigurao neometani rad i sebi pripisao zasluge. Ministar Zmajlović, zapitan je li trodnevna komunalna afera u glavnom hrvatskom gradu posljedica Bandićevih zakulisnih igara sa žiteljima naselja Jakuševec, ističe da je nalog inspekcije pod prijetnjom svih prekršajnih i kaznenih mjera bio jasan, a gradonačelnik je napravio ono što je u tom trenutku bilo u njegovoj moći. Također je ministar dodao da više nema alibija i stavljanja pod tepih desetogodišnjeg nerješavanja problema kakav je Jakuševec. U ministarstvu su svjesni da se ništa ne može promijeniti do ponedjeljka, ali će inzistirati da se u Hrvatskoj uspostavi sustav organiziranog gospodarenja otpadom.

Iako su žitelji naselja Jakuševec najavili nove prosvjede, gradu je naloženo da mora osigurati neometano gospodarenje otpadom na području Zagreba i uvjete koji neće ugrožavati zdravlje njegovih građana, odnosno ministar je prst odgovornosti za gospodarenje otpadom u Gradu Zagrebu uperio u gradonačelnika Milana Bandića kojemu već deset godina stoji u ladici projekt izgradnje postrojenja za termičku obradu otpada.

Bandić tvrdio da je on uvjerio Jakuševčane da odblokiraju ulaz

Odblokiran je ulaz na zagrebačko odlagalište smeća na Jakuševcu. Oko 13.30 sati prosvjednike je posjetio gradonačelnik Milan Bandić i uvjerio ih da odblokiraju ulaz na odlagalište.

Bandić je došao sa svojim prijedlogom koji će u utorak predložiti na Skupštini. Tražit će da svi stanovnici iz Jakuševca i dalje dobivaju ekološku naknadu do zatvaranja odlagališta, da im se besplatno legaliziraju svi bespravno izgrađeni objekti i da do daljnjega mogu držati domaće životinje. Bandić je uvjeren da će Skupština prihvatiti ove prijedloge.

– Ovdje su  popisani svi naši zahtjevi pa sada čekamo potez gradske Skupštine. Mi se povlačimo, a ako skupština odbije naše zahtjeve, pozivamo gradonačelnika da prvi zajedno sa mnom ponovno dođe na blokadu ulaza u Jakuševec – rekao je jedan od prosvjednika Darko Purić.

Prije Bandića, na Jakuševcu je bio i predsjednik gradske Skupštine Davor Bernardić.

– Pozivam vas da deblokirate ulaz u odlagalište i da do rješenja pokušamo doći mirnim putem. Nešto o čemu se nije razgovaralo proteklih 12 godina ne može se riješiti preko noći – apelirao je Bernardić. Kazao je i da će razgovarati s nadležnim ministrom kako bi se našao način da se ispune neki od zahtjeva Jakuševčana.

>> Žive na Jakuševcu: Obolijevamo, u školi nas zovu djeca sa smeća...

>> FOTO: Ovako danas izgleda Zagreb! Metropola se guši u smeću

>> Inspekcija: Bude li se smeće gomilalo, Zagrebu prijeti zaraza!

Čekali Bandićeve prijedloge

Gradonačelnik Milan Bandić jutros je u naselju Vrbik mjesnom odboru vratio prostorije koje je do sada koristio županijski HNS.

Tom prilikom osvrnuo se na aktualnu situaciju vezanu uz blokadu ulaza na odlagalište otpada na Jakuševcu.

– U roku dva sata bit će spreman zaključak kojim tražim od Gradske skupštine saziv hitne sjednice zbog  problema na Jakuševcu. Zamolit ću prosvjednike da oslobode ulaz na odlagalište do 31. kolovoza jer se u tih osam dana ništa ne može postići. Na sam dan sjednice neka ponovno blokiraju ulaz sve dok traje sjednica  – kazao je gradonačelnik.

>>Inspekcija: Bude li se smeće gomilalo, Zagrebu prijeti zaraza!

Bandić je dodao da prosvjednici moraju biti svjesni da će i oni snositi odgovornost ako dođe do bolesti i epidemije zbog neodvoženja smeća.

Prosvjednike je došao obići direktor Holdinga Ivo Čović. Pozvao ih je na nastavak pregovora te apelirao da se prosvjed prekine do utorka kada bi se trebala održati izvanredna sjednica gradske Skupštine.

Odlagalište otpada posjetila je i Božica Ban, epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar, koja je zadužena za područje Novog Zagreba, a time i Jakuševca. Kazala je da smeće u parkiranim kamionima nije opasnost, nego da ona prijeti ako i dalje ne bude odvoza pa se smeće počne nakupljati po gradu. Kazala je da je takvo smeće puno organskih tvari koje privlače miševe, štakore i buhe te da postoji opasnost od širenja zaraznih bolesti, prije svega respiratornih i crijevnih.

– Sve ovisi o količini smeća, a ne o broju dana pa pozivamo građane da recikliraju kako bi organskog smeća bilo što manje. Bude li se smeće bacalo posvuda, postoji velika opasnost od zaraze i njezina širenja – rekla je Ban.

Komentara 136

GA
gavran
19:26 24.08.2012.

Varazdin, Rijeka - isti slucajevi. Gradonacelnici nisu krivi? Sve vise mi je jasno zasto je otisla ona ministrica prije. I jasno mi je kako ovaj deckic nije u zivotu placu zaradio od svog rada, a dosao do mjesta ministra.

BU
BubyZG
20:28 24.08.2012.

U cijeloj strci i zbrci ( i natjecanju za političke bodove !! ) ispada da će sve biti riješeno kada skupština grada dodijeli odštetu stanovnicima Jakuševca i Mičevca !!???? Kako pogrešno, pa da ih sve preselimo na Pantovčak ( uz vilu Zagorje ima dosta zemlje koja bezrazložno pripada državi ) problem je u NESELKTIVNOM odlaganju svega smeća bez ikakve reciklaže ( bilo primarne kod građana, bilo sekundarne u reciklažnom postrojenju ). Ovolike količine smeća će uskoro stvoriti novu Medvednicu južno od Zagreba. Rješenje koje se nikako ne pokreće ( i za to je Bandić najviše kriv ) je u izgradnji modernog centra za upravljanje otpadom ( reciklaža, spalionica .. ) i naplata odvoza smeća prema količini koja se proizvede ( a ne prema kvadratu stambene površine ). Havarija koja se dogodila na provizornoj spalionici pri mafijaškom načinu spaljivanja svega i svačega ( sindrom Erin Brokovich ) udaljila je grad od rješenja problema odlaganja smeća. Svi su sada izrazito protiv bilo kakve spalionice, iako drugog rješenja u stvari nema.

KO
Kora
18:40 24.08.2012.

Bandić je kriv za sve?! Neumjesno! Postala je moda blatiti Bandića! Da mi je znati koji je to genij koji bi bio bolji i marljiviji od njega? Osim toga - Jakuševčani su tamo bespravno izgradili kuće; što hoće? Da imim se legaliziraju kuće, da im se omoguće svinjci... halo? I još da im se dodatno plati što su u smradu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije