Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STOP NASILJU U ZAGREBU

Milan Bandić: Skinsi, punkeri i BBB - na mirenje!

03.11.2008.
u 22:49

Siguran sam da će se u Zagreb uskoro vratiti red i mir na koji smo svi navikli. Novi tim ljudi u policiji, čini se, odlučnije pristupa rješavanju slučajeva ubojstava u Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj. Tome se veselimo, međutim, time ne možemo i ne smijemo biti zadovoljni.

Od državnih tijela s pravom očekujemo da odlučno suzbiju kriminalnu scenu u našemu gradu i spriječe mafijaška ubojstva. Grad Zagreb u tome će im pružiti svu potrebnu pomoć. Spremni smo izgraditi novih pet policijskih postaja ili koliko treba. Spremni smo financirati postavljanje tri stotine nadzornih kamera po gradu ili koliko treba.

Ali, naši napori, akcije i pogledi ne bi trebali biti usmjereni na nadziranje, istrage, privođenja, suđenja i zatvorsko kažnjavanje. Mi moramo učiniti sve da se zlodjela, nasilje, ružne i nepotrebne scene u našem gradu više ne događaju. Mi, svi građani, moramo učiniti sve što je u našoj moći da djeca ne ubijaju djecu. Da naša djeca ne ubijaju našu djecu. To je naš zajednički, prvi i osnovni zadatak.

Posve sam predan tome cilju – Zagreba kao sigurnog grada za sve građane, a posebno za mlade iza kojih moramo stati i dati im podršku.

Moramo ponovno krenuti ispočetka. Ne treba gubiti vjeru i nadu. Mi možemo zajedničkim snagama izgraditi bolje okružje za život svih građana – pravednije i solidarnije, u kojem vladaju jednakost i sigurnost. Zato se danas ponajprije trebamo okrenuti svojim bližnjima – djeci, roditeljima, obitelji, susjedima. Moramo pažljivo odgajati svoju djecu i odgovorno paziti na njih. Pomagati bližnjima koliko god je moguće. Zajedno sa susjedima brinuti se o svojim zgradama i ulicama. Pitanje sigurnosti grada ujedno je i pitanje osobne odgovornosti svakog građanina. Čuvajmo svoju ulicu, svoj kvart!

Da bih doznao uzroke porasta nasilja kod mladih i čuo prijedloge rješenja tog problema, organizirao sam savjetodavnu konferenciju “Gradom protiv nasilja”. Jedna od ideja već se ostvaruje – ovog sam tjedna na internetskim stranicama Grada tijekom tri dana primio oko dvjesto prijedloga svojih sugrađana kako učiniti Zagreb sigurnijim gradom. Zahvaljujem svima koji su se javili! Kad akcija završi, stručne službe Grada postupit će prema prijedlozima koji se odnose na gradsku upravu, a one koji se odnose na angažman policije predat ćemo Policijskoj upravi zagrebačkoj. Zajedno s njima potražit ćemo rješenja na čijoj ćemo provedbi, pojačanom i odgovornom djelovanju policije, posebno u prevenciji, kao gradska uprava, inzistirati bez iznimke.

Imamo brojne ideje i provodimo konkretne akcije. Sljedećeg vikenda noću će anketari obići sve parkiće po gradskim četvrtima, autobusne i tramvajske terminale te pitati mlade o njihovim potrebama, o njihovu osjećaju sigurnosti. Organiziramo i plenum na koji smo pozvali članove svih formalnih i neformalnih udruga i skupina mladih. I skinse, i punkere, i BBB… Želimo da razgovaraju, da se dogovore o miru i nenasilju. Želimo da se međusobno poštuju, budu odgovorni članovi ovog društva i našeg grada.

Na kraju, želim poručiti – Zagreb će opet biti onakav kakav je oduvijek i bio, miran i siguran grad. Da bismo došli do tog cilja, danas moramo biti ujedinjeni, ponovno biti prijatelji jedni drugima, solidarni i odgovorni. Samo na taj način možemo vratiti sigurnost na ulice grada i osigurati prosperitet svih građana.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije