Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tito odlazi u povijest

Milan Bandić pristao je na uvjet Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih

Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
26.06.2017.
u 22:02

Novo ime Trga podržat će i troje zastupnika HSLS-a koji neće biti dio većine, no preimenovanje podržavaju “iz povijesnih razloga”

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić popustio je Zlatku Hasanbegoviću i Bruni Esih. O promjeni imena Trga maršala Tita ipak se neće odlučivati na referendumu, kako je prethodno planirano, nego u Gradskoj skupštini, a trg bi ubuduće trebao nositi ime Trg Republike Hrvatske. Objavio je to sam Bandić, na konferenciji za novinare na tom trgu, na kojoj je kazao kako “trg s brojnim hrvatskim znamenjima zaslužuje da nosi najljepše i najvažnije ime u Hrvatskoj”.

Kreću pregovori

– Predlažem nešto što nitko normalan ne može odbiti, osim onih koji liječe i koji kane liječiti svoje frustracije, a takvi me ne zanimaju – poručio je gradonačelnik. Bandić je time ispunio osnovni preduvjet koji su mu za sastavljanje nove većine postavili Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović, čiji klub u Skupštini broji pet zastupnika. Uz 14 svojih i sedam HDZ-ovih zastupnika Bandić bi tako trebao stići do željene većine od 26 ruku koje će mu osigurati mirnu vladavinu i otkloniti bojazan od novih izbora.

Zadovoljan zbog Bandićeva zaokreta, Hasanbegović nam je ponovio kako je promjena kontroverznog imena trga bila nužna kako bi uopće pristupili pregovorima o formiranju nove većine. – Sada trebamo sjesti i razgovarati dalje o formiranju radnih tijela u Skupštini. Gradskih je odbora puno, a kako ćemo se mi postaviti u tim pregovorima, ovisit će o onome što će predložiti HDZ – kazao je Hasanbegović. Naglašava kako se prije konstituiranja Skupštine mora dogovoriti cijeli paket, no tvrdi i kako njihova stranka neće raditi probleme oko funkcije predsjednika Skupštine, na koje navodno računa HDZ. Koja će mjesta stranka tražiti za sebe, Hasanbegović nije želio otkriti.

 

Zagrebački HDZ-ovci već su se izjasnili da ne žele referendum, nego odluku o preimenovanju Titova trga u Skupštini. I sami su još lani predlagali da se Tita ukloni sa zagrebačkog trga, ali ih je Bandić tada odbio. Pregovarački tim za dogovor o većini s Bandićem uime HDZ-a vodit će Andrija Mikulić, šef zagrebačke organizacije te Drago Prgomet, kao član gradskog HDZ-a i bivši kandidat te stranke na lokalnim izborima. Gradski HDZ će u pregovorima inzistirati na ispunjavanju njihovih programskih ciljeva i projekata iz kampanje (dječja bolnica, digitalizacija prometa, novi jarunski most, prometni čvor u Sesvetama, novi GUP).

HDZ-u šef Skupštine

Pregovarački okvir, doznajemo u HDZ-u, mora biti usklađen sa šefom HDZ-a Andrejem Plenkovićem, a HDZ će, tvrdi naš izvor, tražiti i mjesto šefa zagrebačke Skupštine, ali i pojedine gradske urede. U Skupštini će preimenovanje trga podržati i tri HSLS-ova zastupnika izabrana s liste Sandre Švaljek.

– HSLS će zbog povijesnih razloga to podržati jer je Dražen Budiša još 1997. godine tražio preimenovanje Titova trga, ali je HDZ tada bio protiv toga – rekao nam je Darinko Kosor, šef HSLS-a.

        HNS-ova Anka Mrak Taritaš i dalje je protiv promjene imena Trga. – Ostajem pri onom što sam govorila u kampanji. Ime treba ostati kakvo jest i da povijest kaže svoje – kaže Mrak Taritaš. Uvjerena je da je Bandić na promjenu imena pristao isključivo kako bi osigurao većinu u Skupštini, a napominje da bi o Trgu Republike Hrvatske gradske vlasti trebale razgovarati s Vladom.     

Protive se promjeni

        SDP-ov Orsat Miljenić protiv je promjene imena Trga.

– Hrvatski antifašizam bio je među najjačima u Europi i svi civilizirani narodi ponose se svojim antifašizmom pa i vođama antifašističke borbe. Ono što se događalo u antifašističkoj borbi koju je Tito predvodio apsolutno podrazumijeva trg i to jedan od većih i ljepših u Zagrebu – kaže Miljenić.     

 

 

Komentara 291

AL
AlienattacK
22:54 26.06.2017.

Antifašisti i studenti filozofije na aparatima

Avatar Eddie
Eddie
22:04 26.06.2017.

Hvala Bogu! Napokon!

ZA
zagi177
22:21 26.06.2017.

Bruna i Zlatko , samo jako dalje, SAMO JAKO, uzmite kontrolu nad (do sada) besmislenim trošenjem novca, kontrlirajte što i koliko se troši , mi koji smo na izvoru informacija ćemo vam slati sve svinjarije koje su se i koje ce se desavati tako da ih mozete javno raskrinkati. Nema vise afera , kupnje i prodaje zemljista na stetu grada, trosenje na marginalne projekte izvan Zagreba i drzave, uhvatite bika za rogove i to je to !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije