Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUKA GRADA ZAKONITA

Roditelji odgojitelji zgroženi presudom, Markić: 'Idemo na Ustavni sud, ovo je sramotno'

Sud potvrdio zakonitost ukidanja mjere roditelj odgojitelj, pred sud stigla Željka Markić
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/12
27.02.2023.
u 12:18

Visoki upravni sud ovoga je ponedjeljka na sjednici odlučio u korist Grada Zagreba čime je njihova Odluka o roditeljima odgojiteljima, kojom se korisnicima smanjuju naknade za 1.000 kuna, zakonita

Idemo na Ustavni sud, poruka je Željke Markić iz udruge U ime obitelji zajedno s roditeljima odgojiteljima nakon što je Visoki upravni sud danas donio konačnu odluku prema kojoj je smanjenje naknade roditeljima odgojiteljima zakonito. Na današnjoj sjednici je prisustvovala i Ana Marija Berbić Lacko iz Hrvatske udruge roditelja odgojitelja zajedno s odvjetnicima, a kasnije su sazvali i konferenciju za medije.

Visoki upravni sud ovoga je ponedjeljka na sjednici odlučio u korist Grada Zagreba čime je njihova Odluka o roditeljima odgojiteljima, kojom se korisnicima smanjuju naknade za 1.000 kuna, zakonita. Osim toga, sudbeno vijeće smatra da je roditeljima odgojiteljima dan dovoljno dug rok prilagodbe te da su kompenzacijske mjere poput proširenja kapaciteta vrtića i potpore zapošljavanju dostatne.

- Visoki upravni sud nije napravio svoj posao i osigurao zaštitu 5.800 obitelji koji se brinu o 20.000 djece u Zagrebu. Razočarani smo odlukom, sud nije uzeo u obzir jasne dokumente koje smo podnijeli. Dokazali smo da ova odluka nije zakonita, podnijeli smo dokaze da veliki teret ide na roditelje odgojitelje. Nastavit ćemo pravnu borbu, tražit ćemo pravnu zaštitu Ustavnog suda. Ova mjera došla je na adrese 5.800 korisnika koji su dali otkaze i počeli graditi svoje živote oko nje, tako da ova pravna nesigurnost koju je stvorio Zagreb i sada Visoki upravni sud je sramotna i mi ćemo nastaviti borbu - napomenula je Željka Markić iz udruge U ime obitelji, dodajući kako ''očekuju od Ustavnog suda da će primjereno reagirati''.

- Razočarani smo ovom odlukom, očekivali smo više. Činjenice koje smo priložili pokazuju kako će i ove godine nastati kaos u upisima na vrtiće. U rujnu korisnici ostaju bez naknade za djecu koja navršavaju 7 godina, a Grad nema podatak koliko je novorođene djece u tim obiteljima na koje nije ''prebačena'' ta mjera. Pitanje je koliko će korisnika u tom periodu moći prihvatljivi posao u tom periodu do listopada - komentirala je odluku Berbić Lacko.

Sud potvrdio zakonitost ukidanja mjere roditelj odgojitelj, pred sud stigla Željka Markić
1/12

Antonija Saratlija, korisnica mjere roditelj odgojitelj također se obratila medijima te kroz suze kazala kako ju je ova odluka razočarala. - Samohrani sam roditelj, majka šestero djece. Najmlađem djetetu mi je dijagnosticiran autizam. Osobno sam dizala kredit kako bi plaćala djetetu privatne terapije kako bi moje dijete postiglo nekakav napredak. Smatram da je ova odluka naštetila mnogim roditeljima poput mene, brojni su roditelji koji imaju i više djece s poteškoćama u razvoju. Osjećam trenutno tugu i razočaranje, kako i što ću sutra, ne znam - poručila je.

>> VIDEO Nova Tomaševićeva demografska mjera: Za svako rođeno dijete isplaćivat će se jednak iznos?

Komentara 86

ST
stefj
13:31 27.02.2023.

U svemu ovome zapravo prolazi ispod radara da je Možemo drastično smanjio nešto što bismo mogli zvati demografskim mjerama. Jednokratna pomoć kod rođenja djeteta je skoro pa ukinuta... S jedne strane se ukidaju razna prava, smanjuje se razina javnih usluga, istovremeno sve poskupljuje, a onda se s druge strane ukida prihod od reklama, jer je to "bez veze" i ne treba, a donosi "samo" milijune godišnje. I još k tome se uzme izrazito nepovoljan kredit gdje se nekretnine predaju bankama, da bi se refinancirao povoljniji dugoročan kredit gdje su jedino sredstvo osiguranja bile mjenice... Nevjerojatno loša i nesposobna ekipa sada vodi Zagreb, na kraju će od lopova napraviti sveca...

ME
Melkiorr
14:08 27.02.2023.

Ma bravo! Važno je da dobijemo Ulicu Milke Planinc!

Avatar Besna Mirela
Besna Mirela
11:36 27.02.2023.

Kada aktivisti i paraziti bez radnog staža i sposobnosti oduzmu nešto jednakom takvome.... neprocjenjivo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije