Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Paralelni intervju

Maras i Bernardić: 
Obećavaju timski rad i vraćanje SDP-a na vlast

Davor Bernardić,portal
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
29.07.2013.
u 11:55

- Zagreb je grad obrtnika i malih poduzetnika i njima treba smanjiti troškove nižim cijenama režija i najma prostora

Dvojica kandidata za predsjednika zagrebačkog SDP-a, sadašnji predsjednik Davor Bernardić i potpredsjednik Gordan Maras, iznijeli su nam svoje mišljenje odgovorivši na deset pitanja. Treći kandidat koji želi preuzeti SDP Zagreb, Mirando Mrsić, trenutačno također potpredsjednik, nije želio sudjelovati u paralelnom intervjuu procjenjujući da još nije vrijeme za sučeljavanje.

1. Očekujete li potporu šefa stranke Zorana Milanovića na izborima za šefa zagrebačke organizacije?

MARAS: Kada pobijedim, SDP Zagreba vodit će tim ljudi izabranih na izborima uz pomoć svih članova SDP-a Zagreb koji to budu željeli. Taj će tim imati autonomiju. Naravno, to ne znači da nećemo surađivati s vodstvom stranke. Stvorit ću organizaciju koja se neće baviti sama sobom, nego će stvarati tim, programe i projekte koji će vratiti SDP na vlast. Kako je to u interesu svih u SDP-u, očekujem podršku svih članica i članova pa tako i Zorana Milanovića.

BERNARDIĆ: Očekujem podršku većine članica i članova SDP-a Zagreba. Jedan sam od njih. S njima sam na početku lijepio plakate, stajao na štandovima i tražio podršku za mnoge danas važne političare. Znam da će moji zagrebački SDP-ovci i ovaj put dobro izabrati. SDP mora biti stranka svih članova! Stoga doista nije važno koga podržava Zoran Milanović. Važno je da se zagrebačka politika mora voditi iz Praške.

2. Zar nemate dovoljno posla u ministarstvu kada ste odlučili ući u stranačku izbornu kampanju?

MARAS: U protekle gotovo dvije godine, u Ministarstvu poduzetništva i obrta postigli smo značajne rezultate, a do kraja mandata imam zacrtane ciljeve koje mislim realizirati. Drago mi je da po posljednjim istraživanjima SDP i Vlada stoje najbolje u posljednjih godinu dana i siguran sam da sam i sam tome pridonio. U Zagrebu nam se sada rejting kreće, s HNS-om i HSU-om, oko 37 posto, što je mnogo više nego što smo dobili na lokalnim izborima. To moramo iskoristiti. Sigurno sam među najaktivnijim ministrima u SDP-u Zagreba i to ću i ostati. Dolazim iz baze. Rođen sam u Zagrebu, prisutan sam u organizaciji 16 godina i nitko ne može reći da me članovi dobro ne poznaju.

BERNARDIĆ: Kao što znate, nisam ministar. Zagrebački SDP i Zagreb zahtijevaju puno radno vrijeme i potpuni angažman. Ne može se kvalitetno i odgovorno voditi i stranka i ministarstvo, u ovim teškim trenucima krize.

3. Koja su tri najveća problema u Zagrebu?

MARAS: Visoki troškovi života građana, osobito visoke cijene komunalnih usluga. Taj se problem mora riješiti kvalitetnim restrukturiranjem Zagrebačkog holdinga. Veliki je problem i loše upravljanje gradskom imovinom. Postoje milijarde kuna neplaćenih računa za najam gradskih prostora. Gradski prostori ne smiju zjapiti prazni već ih treba iznajmiti za jednu kunu, što i očekujem od gradonačelnika. Treći je problem stagnacija u urbanističkom i prometnom razvoju grada. U 12 godina dobili smo jedan jedini most preko Save, ali i 12 šoping-centara. Dobili smo i cjelogodišne lokale na otvorenom i šatore na Trgu bana Jelačića koji me sada više podsjeća na plac nego na središnji gradski trg. U prometu su jedina konstanta prometne gužve i nedostatak parkirnog prostora.

BERNARDIĆ: Tri najveća problema u Zagrebu su nezaposlenost, korupcija i odlazak ljudi, prvenstveno mladih. Po nezaposlenosti među mladim ljudima treća smo najgora zemlja u Europskoj uniji.

4. Kako biste riješili nezaposlenost u Zagrebu (nekoliko konkretnih mjera)?

MARAS: Kvalitetnim poticajima za obrtnike i poduzetnike, efikasnijim korištenjem gradske imovine i otvaranjem industrijskog parka po primjeru londonskog Tech Cityja. U tom dijelu imam najviše iskustva pa ću dok se ne vratimo na vlast u Zagrebu pomagati u tim područjima iz pozicije ministra u Vladi. Trenutačno jednu od najvećih investicija u Zagrebu započelo je moje ministarstvo. Radi se o 30 milijuna eura vrijednom centru za poduzetničko učenje koji ćemo sagraditi za dvije godine.

BERNARDIĆ:. Zagreb je grad obrtnika i malih poduzetnika i njima treba smanjiti troškove nižim cijenama režija i najma prostora. Kroz jamstveni fond treba poticati investicije i novo zapošljavanje. Gradnjom tehnološkog parka u Zagrebu bismo zadržali kreativne ljude, s dobrim poduzetničkim idejama. U strukturnim fondovima EU veliki je potencijal za obnovu gradske infrastrukture (ceste, vodovod i kanalizacija i sl.), a time i za nova radna mjesta. Zagreb mora razvijati ponudu u hostelima, zajedno s turističkom ponudom. Kroz aktivnu ulogu Grada u energetskoj obnovi zgrada možemo pokrenuti male investicije, solarne panele, novu rasvjetu, uštedu energije i nove fasade.

5. Imate li podršku na terenu i u kojim organizacijama?

MARAS: Imam podršku među većinom članica i članova iz svih mjesnih organizacija SDP-a.

BERNARDIĆ: Imam podršku svih članica i članova SDP-a u svim organizacijama, koji vjeruju da SDP treba biti prava socijaldemokratska stranka. Stranka koja drži do mišljenja svojih članova, a ne služi samo stranačkoj eliti. Decentralizirana stranka u kojoj se lokalne odluke donose na lokalnoj razini.

6. Hoćete li raditi na tome da Zagrepčani izađu na prijevremene lokalne izbore?

MARAS: Vratit ću SDP na vlast u Zagrebu bez obzira na to radilo se o redovitim ili prijevremenim izborima. U ovom trenutku, nakon što su izbori tek okončani, o tome je prerano govoriti.

BERNARDIĆ: Treba poštovati volju građana, izbori su iza nas. Pratit ćemo svaki korak aktualne vlasti i biti oštra i konstruktivna oporba. Jer Zagreb vidimo drugačije. Iskustvo u Zagrebu nas je naučilo da otpor samo zbog otpora nije dobar. Siguran sam u svoju pobjedu, kao i u pobjedu SDP-a za četiri godine, pod samo jednim uvjetom, da se zagrebačka politika vodi iz Praške. Ako javni interes građana bude ugrožen, zatražit ćemo prijevremene izbore.

7. Što smatrate svojim najvećim uspjehom u životu, izvan politike?

MARAS: Svojim najvećim uspjehom uopće smatram svoju obitelj. Supruga i ja imamo dvoje prekrasne djece.

BERNARDIĆ: Sve u životu stvorio sam svojim radom i svakom mogu pogledati u oči, jer znam da sam bio dosljedan, pomogao kad sam mogao, a nikada nikomu nisam odmagao.

8. Da imate cijeli dan slobodan da ga provedete u Zagrebu, kamo biste otišli?

MARAS: Proveo bih ga s obitelji u Maksimiru i na roštilju kod susjeda.

BERNARDIĆ: Prvo bih ujutro otišao s prijateljima na Sljeme, od Šestinskog Lagvića do Grafičara, na tamno pivo i grah s kobasicama. Popodne bih se odmarao, a navečer otišao u šetnju Strossom, na komediju u Kerempuh i piće na Cvjetnom. Volim svoj rodni grad.

>>Bernardić gubi bazu, Mirando Mrsić polako osvaja četvrti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije