Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UKIDA SE MJERA

Majke odgajateljice prosvjeduju ispred Poglavarstva, pjevaju mu 'Sude mi', zovu Tomaševića na mobitel...

Zagreb: Prosvjed ispred Gradskog poglavarstva zbog ukidanja mjere roditelj odgojitelj
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/11
17.11.2021.
u 12:37

U pozivu na prosvjed stoji i da je prijavljen policiji sukladno zakonu o javnom okupljanju i uz pridržavanje svih epidemioloških mjera

Između 800 i 1.000 majki odgojateljica uz zvižduke se okupila u podne ispred zgrade zagrebačkog Gradskog poglavarstva u znak prosvjeda protiv ukidanja mjere roditelja odgajatelja, a među prosvjednicima našla su se i djeca.

Prosvjed je bio i najavljen na društvenim mrežama kroz incijativu 'Djeca su budućnost', a u pozivu stoji i da je prijavljen policiji sukladno zakonu o javnom okupljanju i uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. 

'Grad (ne)prijatelj djece', 'Ja nisam trošak, ja sam budućnost' i 'Ništa nije sveto, sve je bruto i neto' - neki su od transparenata koji su osvanuli na prosvjedu. 

Podsjećamo, gradonačelnik Tomislav Tomašević prije dva je tjedna objavio nacrt Odluke kojom bi se de facto ukinula mjera novčane potpore roditeljima odgajateljima. Usvoji li se Odluka, više se neće zaprimati nove prijave za potporu, a one koje teku će trajati do djetetove 7. godine života, a ne petnaeste. Osim toga, iznos novčane potpore smanjit će se na 1.000 kuna neto. 

- Ukoliko se ova mjera ukine, Zagreb će izgubiti titulu. To će ga sigurno koštati novim izborima. Mi svi znamo da među njima njih tek dvoje ili troje ima djecu. Ova vlast nas je iznevjerila, mi se ovdje borimo samo za ono što nam pripada - kazali su inicijatori.

Prosvjednici su dozivali Tomislava Tomaševića da izađe iz zgrade, kao i zamjenicu Danijelu Dolenec uz povike 'Lopovi', a poručili su da je i on bio jedan od prosvjednika koji se borio za intere građana. 

- Vrati nam naša stečena prava, na pošten način omogući nam da pošteno rađamo. Nemaš pravo prijetiti malim ljudima koji mukotrpno rade za svoju plaću otkazima. Podigni plaću odgojiteljima i učenika. Riješi se uhljeba na vrhu piramide, ali najvažnije od svega - ne diraj nam našu djecu. Dragi Možemovci, znamo da je narod birao vas, ali sada vidimo da vam više nikada i nikako ne možemo i ne smijemo vjerovati - govore. 

- Gdje da se te majke sada zaposle kada je smanjena potreba za radnicima. Znate li da te žene nemaju pravo na burzu jer su davale otkaze? Vrtići počinju raditi tek u rujnu, gdje ćemo s djecom i ako nađemo posao? Ako će se sva naša djeca upisati u vrtiće, sa subvencijama Grada i iznosima od 1.000 kuna to iznosi 195 milijuna kuna godišnje bez troškova plaća i ostala davanja. Za koliko vremena može osigurati dovoljan broj mjesta u vrtićima? Niste najbolje razradili ideju, donijeli ste odluku bez razmišljanja i svjesni ste što ste s time postigli. Ako ipak jednom poželite imati djecu, hoćete li ih moći pogledati u oči? - kazala je majka odgajateljica Sara. 

Kako su poručile, 48 milijuna kuna od 2013. godine do danas građane Zagreba je koštala Udruga Zelena akcija koju je vodio Tomašević, a 131 milijuna kuna koštale su Grad sve udruge koje vode Možemovci. 

Prosvjed je podržala i jedna majka troje djece koja ne koristi mjeru: 'Ono što mi prolazimo na razgovorima za posao, ne prolazi ni jedan muškarac. Uz vas sam'.

Prosvjednici su Tomaševića i telefonski nazvali, no on se nije javio, a potom su mu i pjevale pjesmu Miroslava Škore 'Sude mi'. 

- Gradonačelnik nas ne želi primiti, primila nas je Dolenec koja nam nije rekla ništa konkretno. Ukoliko se to povuče s dnevnog reda, mi smo voljni surađivati da bi se ta mjera poboljšala, kazala nam je na prosvjedu Ljiljana Gradić, administratorica grupe Majke odgojiteljice iz inicijative Djeca su budućnost.

Kako je kazala, Dolenec je iznijela podatak da je trenutno u Zagrebu tristotinjak slobodnih mjesta u vrtićima, a predškolske djece unutar mjere je puno više - 7.800. 

- Jedan jedini cilj nam je stopirati ovu Odluku, a ako to ne ostvarimo, ići ćemo u pravne postupke, nadodala je. 

Idući prosvjed su najavile za idući utorak, a u župi Sv. Ivana u Dubravi služit će se misa u petak u 17 sati da se majkama vrate prava.  

 

Komentara 95

TM
trade_mark
16:10 17.11.2021.

naravno da mogu prosvjedovat kad ne moraju biti na poslu. a danas nisu trebale kuhati ručak za djecu?? i da, opet ću glasati za tomaševića!

MC
Mcro
16:04 17.11.2021.

Hahahah pa nemojte štedit na dječjim ustima kupite im jest, šta gledate da vam drugi kupuju, svi žele da se brinete o svojoj djeci. Uzgajajte pse za profit djecu za ljubav

LU
LudiAlen
13:01 17.11.2021.

Samo naprijed ne odustajte od svojih prava, ne može kako se kome sprdne ukidat! Zato nam i je u državi ovako jer se ne borimo za svoja prava, istih zapravao ni nemamo. A bože pomozi šta će ostati od Zagreba i u Zagrebu još tri godine ovih likova na vlasti!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije