Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'ZAČARANI EKRAN'

Lov na vještice u Kinoteci: Na repertoaru istinite priče i drame, ali i kandidati za Oscara

Zagreb: Legendarno kino Kinoteka ponovno otvorilo svoja vrata
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/6
30.01.2024.
u 10:52

Tjedan završava filmom 'Suspiria' Luce Guadagnina, inače, preradom istoimenog horor-klasika Darija Argenta o djevojci koja odlazi studirati ples u školu kojom ravnaju vještice

Ovotjedni tematski program Začarani ekran u kinu Kinoteka donosi čak četiri filma u kojima je naglasak na lov na vještice koji se koristi kao metafora političkih i društvenih progona pojedinaca koje su vlasti označile kao nepoželjne. Prve na redu, u srijedu u 17.30 sati, su "Vještice iz Salema" redatelja Raymonda Rouleaua koje donose istinitu priču o vještičjoj histeriji u američkom puritanskom gradiću u 17. stoljeću, a koja je poslužila i kao alegorija te osuda progona navodnih komunista i njihovih simpatizera koje je pedesetih godina u SAD-u provodio senator Joseph McCarthy.

Nakon toga, na rasporedu za četvrtak u 18 sati je maštovita i razigrana nadrealistička drama "Znamen" čija je radnja smještena u suvremeni Kongo dok prati živote nekoliko likova koje je društvo stigmatiziralo kao vješce i vještice. Ta drama bila je i belgijski kandidat za Oscara. U petak u 18 sati na rasporedu je film "Majstor i Margarita" u kojoj se priča vrti oko Vraga i njegovih pomoćnika koji izazivaju dar-mar u ateističkoj Rusiji. Ovaj film adaptacija je istoimenog romana Mihaila Bulgakova. Iako je osvojio nagradi za film i režiju u Puli, u bulgakovljevskom obratu sudbine optužen je za antikomunističke stavove, zbog čega mu je onemogućen daljnji rad.

Tjedan završava filmom "Suspiria" Luce Guadagnina u subotu u 20 sati, inače, preradom istoimenog horor-klasika Darija Argenta o djevojci koja odlazi studirati ples u školu kojom ravnaju vještice. U "Suspiriji" Guadagnino vuče paralele između RAF-ovih terorističkih akcija i borbe za prevlast unutar vještičjeg kovena, a rezultat je priča o nacionalnoj krivnji i oprostu te fascinaciji karizmatičnim vođama u vremenu društvenih previranja, od diktatora do terorista.

VEZANI ČLANCI: 

Na repertoar Kinoteke ovaj tjedan stižu i noviteti. Jedan od njih je obilježio je prošlu godinu, a radi se o filmu "Zona interesa" Jonathana Glazera. Priča se vrti oko zapovjednika Rudolfa Hössa i njegove obitelji koji vode ugodan obiteljski život u kući odmah do Auschwitza. To je jedan od najoriginalnijih suvremenih filmova na temu holokausta, a funkcionira i kao moćna metafora svega onoga što se događa "s druge strane plota" te na što kao društvo odbijamo obratiti pozornost.

Osim toga, Damir Čučić vraća se na veliki ekran s novim dugometražnim filmom "Polako nikuda". Donosi priču o odnosu dvoje likova, studenta vizualnih umjetnosti i knjižničarke, čiji su portreti međusobno zrcale. Isto tako, Kinoteka donosi i dio ovogodišnje kandidata za Oscara. Posjetitelji tako mogu pogledati crnu komediju Yorgosa Lanthimosa "Uboga stvorenja" koja je i jedan od vodećih favorita. Taj film noiminiran je u 11 kategorija, a neke od njih su - za najbolji film, režiju, adaptirani scenarij, glavnu glumicu (Emma Stone) i sporednog glumca (Mark Ruffalo). Tu je i sudska drama "Anatomija pada" Justine Triet koja je za Oscara nominirana u pet kategorija: za najbolji film, režiju, originalni scenarij, montažu i Sandru Hüller u glavnoj ulozi.

Na repertoaru su, između ostalog, i romantična drama Woodyja Allena "Udar sreće" te je privremeno vraćen i debitantski igrani film Andreja Korovljeva "Hotel Pula".

VIDEO: Zagreb: Noć muzeja uz suvremeni ples u Etnografskom muzeju

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije