Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koncertna dvorana

Lisinski godinu završio s višemilijunskim prihodom, no šuška se o odlasku ravnatelja Siriščevića

Zagreb: Dražen Siriščević, ravnatelj KD Vatroslav Lisinski
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/4
06.02.2023.
u 16:26

Lisinski je 2022. završio s više od deset milijuna kuna na računu, a 1. siječnja te godine na računu su imali oko pet milijuna kuna

Berlinska filharmonija, Kraljevski filharmonijski orkestar, Simfonijski orkestar Iz Montréala, Wiener Concert – Verein, Sofijska filharmonija, Češka filharmoniju, Ivo Pogorelić, Bečki dječaci pa i skorašnji dvostruki koncert Miroslava Škore uoči Valentinova samo su neki od ovosezonskih aduta Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski. Usprkos tome što već više od desetljeća Lisinski ugošćuje najveće svjetske glazbene zvijezde, počelo se šuškati da Grad Zagreb, odnosno resorni Gradski ured za kulturu, namjerava razriješiti dugogodišnjeg ravnatelja Dražena Siriščevića. A da za takvo što ne postoje osnove, pokazuje financijsko izvješće KD Vatroslav Lisinski za prošlu godinu. Lisinski je, naime, među rijetkim zagrebačkim kulturnim institucijama koji su godinu završili s višemilijunskim prihodom.

Koncertna dvorana koja će u prosincu proslaviti 50. rođendan prošlu je godinu završila s plusom od 3,8 milijuna kuna. Najveći dio toga iznosa stečen je pojačanjem programskih aktivnosti, odnosno kvalitetnim repertoarom zbog kojeg se za Lisinski uvijek traži ulaznica više. Lisinski je tako 2022. završio s više od deset milijuna kuna na računu, a 1. siječnja te godine na računu su imali oko pet milijuna kuna. Prihodi su porasli, a jedino što se lani smanjilo jest potpora Grada Zagreba. Naime, u odnosu na 2021. Lisinski je lani od Grada dobio 1,17 milijuna kuna manje.

Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Usprkos tome, vidljivo je u izvješću, Dvorana je izdvojila 7,67 posto vlastitih sredstava iz prihoda, odnosno 1,6 milijun kuna za pokrivanje tekućeg i investicijskog održavanja te opremanja ustanove. Grad Zagreb za to je izdvojio gotovo dvostruko manje, odnosno oko 847.300 kuna, stoji u izvješću. 

Je li informacija o mogućoj smjeni Dražena Siriščevića točna i koji su razlozi takve odluke upitali smo Gradski ured za kulturu, a njihov ćemo odgovor objaviti čim ga zaprimimo. 

Komentara 9

LU
lunar777
16:55 06.02.2023.

Vrijeme je da se na čelo te gradske ustanove stavi ljevičarski aktivist sa ideološkom agendom na sisi države i grada.

SP
Stari panj
20:50 06.02.2023.

Treba Senf staviti nekog svog prvoborca da upropasti i ono malo što funkcionira. Predlažem Vilima, i on je hapšen na gradilištu na Cvjetnom.

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
12:33 07.02.2023.

Naravno da ga treba smijeniti. Dovodi nekakve: Berlinsku, Češku, Sofijsku filharmoniju, Kraljevski filharmonijski orkestar, Ivu Pogorelića, Bečke dječake...... Pitam ja vas gdje su tu eljgebetejci, zašto njih nema i kakva je to diskriminacija? Nije u šoldima sve, nešto je i u (črveno-zelenoj i eljgebete) ideologiji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije