Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zvonimir Milčec
Autor
Zvonimir Milčec

Lipi vaš Zagreb fakat ne bi moga bit metropola!

zagreb, katedrala
Arhiv VL/Igor Kralj
27.09.2009. u 17:19

Mora li glavni grad biti baš Zagreb?

U kavanu mi donose stranicu istrgnutu iz “Slobodne Dalmacije”. I svi mahom naređuju da se obavezno javim. Kak je naslov teksta više nego intrigantan – “Mora li glavni grad biti baš Zagreb?”, mam se zdrmam.

Takvo pitanje za moju kolumnu preveč je ozbiljno i sve mislim da ga odmah proslijedim nekom od ozbiljnih komentatora u koje imam povjerenje. Recimo, Milanu Ivkošiću, koji je dojdek, za razliku od autora upravo izišle knjige “Lipi naš Zagreb” Radomira Milišića.

Autor je rođenjem Zagrepčanin, ali su mu korijeni dalmatinski. A za korijene nikad ne znaš kad budu šiknuli i kak buju reagirali. U ovom slučaju imamo kaj imamo. Mene osobno stavlja na samo čelo promicanja kajkavskog Zagreba, i taman mu na tome hoću zahvaliti, kad tamo optuži me ništa manje nego za kajkavsku kontrarevoluciju!

“Hoće li kajkavci posegnuti za stvaranjem vlastite republike i na koje granice pikiraju, teško je reći, ali agresija kojom nastupaju prema hrvatskom jugu, pogotovo prema Dalmaciji, daje to naslutiti”... I dalje: “Eventualnim stvaranjem ‘republike kajkavske’ purgeri i kajkavci ostvarili bi nove geostrateške i geopolitičke mogućnosti. Njihova sveta riječ ‘kaj’ bila bi poveznica za povezivanje s drugim kajkavcima, u prvom redu sa Slovenijom. Ne znam jesu li Milčec i Židak kao najpoznatiji promotori isključivo kajkavskog Zagreba o tome razmišljali, ali ako su zaboravili, ja im, evo, pripominjem i tu mogućnost”...

Teško da bismo, moj šjor, mogli zaboraviti vašeg Dalmoša Ivu, koji nas je bez riječi napustil kad mu je, hvala sv. Duji, bilo dosta! A da se vaš šjor potrudil navčiti koju, vama tak kužnu, kajkavsku, vjerojatno bi sa sjevernim susjedima našel i po koju zajedničku.

I danas bismo lipo bili u Europi, gdje su vaše geostrateške i geopolitičke podjele i tak de place. A kad spominjete drugu “poveznicu”, a to je “Tito, po ocu Zagorac, a po majci Slovenac”, ko bi to, Gospe moja, moga zaboravit.

Ako ste slučajno vi zaboravili, sad ja vama preporučam da odete lipo na HTV, gdje će vas sigurno zapitati “di ideš?”, a ne “kam ideš?”, pa da vam odvrte dva povijesna inserta s dva najveća hrvatska nogometna stadiona. Na jednom započinje obrambeni rat, a na drugom cili stadion roni suze za gubitkom “najvećeg jugoslavenskog sina”... I tak, “lipi vaš Zagreb”, kume moj, fakat ne bi moga bit metropola!

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar pinko_palinko
pinko_palinko
06:27 28.09.2009.

pa kad se medijski prostori daju ovakvim budalama,raznoraznim Stankovicima situacija je jos i dobra mozda nam stvarno treba da udjemo u EU i da se u Hrvatsku useli 100000 cigana iz Rumunjske da bi se poceli vise postovati medjusobno

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
11:47 01.10.2009.

Kako istina boli. Jel tako admin ?

MA
-marija-
23:15 27.09.2009.

Hrvatska jest mala zemlja, ali zemlja u kojoj je velika netolerancija, mrznja prema svemu i svacemu (bosancima, slovencima, strancima, pa cak i prema stanovnicima drugih hrv. gradova) Mala zemlja ali jako netolerantna i kriminalna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije