Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi kokteli u popularnom baru

Landsky ima koktele nazvane po poznatim zagrebačkim parkovima

06.12.2023.
u 21:56

Ideja je, po uzoru na najveće svjetske barove, gostima servirati dodatan sadržaj uz piće i odličnu atmosferu te im pružiti priliku da saznaju zanimljive činjenice o gradu u kojem žive ili kojeg posjećuju

Sjajna ideja rodila se na zapadu Zagreba, u popularnom baru Landsky. Inače je ovaj lokal najpoznatiji po koktelima a onda i po odličnim vinima, a sada će tamo za ovo adventsko vrijeme ponudu nadograditi posebnim koktelima posvećenima zagrebačkim parkovima. Posjetili smo Landsky, za one koji to ne znaju bar je dobio ime po Pauli Landsky, prvoj zagrebačkoj kondukterki, i isprobali neke od novih koktela. Rekli bismo kako je ideja podignuta na razinu pravog malog projekta, pa ćete sve o koktelima doznati iz odlično dizajnirane i kvalitetno otisnute knjižice. I ne samo o koktelima već i o parkovima po kojima su oni nazvani. Medvednica, Ribnjak, Maksimir, Grmoščica, Grič, Tomislavac, Jarun i Bundek svi su dobili svoje koktele koje možete probati u Landskom.

- Ove smo godine zasukali rukave i odlučili napraviti iskorak u odnosu na dosadašnju ponudu pića, kaže Leon Haraminčić, vlasnik Landskog koji sa suprugom Martinom drži još i od Landskog nedaleki craft bar Kvart te već prilično uspjeli restoran Točkica koji je također nedaleko, na Remizi. Kaže kako je nova konceptualna koktel karta, kao i do sada, temeljena na znamenitostima Zagreba, točnije njegovim parkovima. Ideja je, po uzoru na najveće svjetske barove, gostima servirati dodatan sadržaj uz piće i odličnu atmosferu te im pružiti priliku da saznaju zanimljive činjenice o gradu u kojem žive ili kojeg posjećuju.

- Htjeli smo gostima dati priliku da se poistovjete sa najdražim parkom te da uz našu kartu upoznaju Zagreb kako do sada još nisu. Dok su takve tematske karte I vrhiunska pića nekada bile rezervirane za najbolje koktel barove u gastronomskim prijestolnicama poput New Yorka, Londona, Barcelone, Atene i tako dalje danas u Landsky baru možemo vidjeti da i mi imamo svog konja za trku. Ovo je jedna od rijetkih koktel karti tog tipa ikad osmišljenih u Hrvatskoj te se nadamo da će ih u budućnosti biti puno više, kaže Haraminčić.

Na degustaciji novih koktela probali smo Park Maksimir koji se radi od Arette tekili infuzirane jalapeno papričicama, mezcala, Italicusa, ananasa, karamliziranog sherryja, limuna a klarificiran je mlijekom. Kako je i ovaj autor odrastao u ovom kvartu posebno je bilo zanimljivo probati upravo taj koktel. Svidjela nam se kombinacija začinjenosti i slanosti, skrivena snaga tekilekoja se pretopi u doista atraktivan okus konvergiran sherryjem. Zaista sjajno. Krenuli smo s najmoćnijim od terceta koji smo probali. Jer, kao uvod u cijelu priču doista je odličan Park šuma Grmošćica koji se radi od vodke Stolichnayje, sherryja infuziranog bosiljkom i kininom, klarificiranog crvenog grejpa te je gaziran. Zaista se lako pije a iskusni uživatelji procijenit će ga kao koktel koji lako 'prevari' jer se ne čini da ovdje ima alkohola. Izuzetan za aperitiv, nenametljivo privlačan kao piće. Park Grič što je whisky Gentleman Jack infuziran bosiljkom i klarificiranim jogurtom, jagodom, limunom i pjenom te je i gaziran.

Kao otmjen mnogi će vjerojatno proglasiti Park Grič koji se radi od whiskyja Gentleman Jack infuziranog bosiljkom i klarificiranim jogurtom s jagodom, limunom te je gaziran i dolazi s pjenom po vrhu. I za kraj jedan koktel zbog kojeg se doista nadamo da će nova lista dosegnuti ljeto, a to je Jarun. Radi se od Bulldog gina, pirea od kupine i vanilije, limuna, sira mascarponea i bučinog ulja. Jede se žličicom pa je kao neki gušći smoothie što je posljednjih godina popularan okus kod mladih.

- Karta ujedno odražava novi smjer u kojem Landsky kreće od ove godine, a to je biti u samom vrhu svjetske miskologije. Tako su se prvi puta u Landsky baru pojavile najmodernije tehnike kao što su milkwash, u nekoliko oblika, fatwash, karbonizacija te razne infuzije i teksture inspirirane visokom kuhinjom. Bolja, promišljenija, kompleksnija pića i modernije tehnike ne možete naći nigdje u svijetu, ističe Haraminčić. Dodat čemo i da su kokteli i više nego prihvatljivih cijena. Za kraj, Landsky će 8. prosinca od 19 sati ugostiti Marka Mladinovića i Aleksandra Grabovčića iz beogradskog Josephine bara i restorana koji je jedan od najnaprednijih na ovim prostorima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije