Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"poklonjeni" privatniku

Laboratorij u Sesvetama ostao bez 25.000 pacijenata i 900.000 kn glavarine

dom zdravlja sesvete
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
01.12.2014.
u 15:19

Privatni laboratorij preuzeo dio dijagnostike u Domu zdravlja - istok, a broj pacijenata u državnom laboratoriju ostao je na 40.800

Bez opravdanog razloga dijagnostički laboratorij u Sesvetama ostao je bez 25.000 pacijenata koji su “poklonjeni” privatnom laboratoriju. Dom zdravlja – istok, kojemu pripada laboratorij u Sesvetama, dobio je tako četvero zaposlenih viška, a Gradski ured za zdravstvo i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) prebacuju međusobno odgovornost zbog odluke da se dio primarne zaštite prepusti u ruke privatniku.

Natječajem iz svibnja koji je raspisan za davanje koncesije nije definirano na koje se područje grada odnosi i koji broj pacijenata obuhvaća.

Timovi za dijagnostiku

To znači, da se na natječaj javio laboratorij iz drugog dijela grada, drugi bi se laboratorij našao u istoj situaciji. Ured tvrdi kako ga je u studenom 2013. HZZO tražio da popuni Mrežu javne zdravstvene službe kojom je propisano 20 timova za laboratorijsku dijagnostiku, a Zagreb ih je imao 19.

– Ured je u ožujku 2014., prije raspisivanja natječaja, kontaktirao ravnatelje sva tri doma zdravlja s molbom da se izjasne o potrebi za timom za laboratorijsku dijagnostiku u svom domu zdravlja. Ravnatelji sva tri doma zdravlja izjasnili su se da nema interesa i potrebe za timom pa je nakon toga raspisan natječaj za popunjavanje tog jednog mjesta – piše u odgovoru Ureda.
HZZO pak demantira Ured tvrdnjom da oni nisu odlučili kako čitava Mreža mora biti popunjena bez obzira na realnu potrebu.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

– HZZO ugovara zdravstvenu zaštitu s privatnim zdravstvenim ustanovama u onim djelatnostima i slučajevima kada se pokaže kako je na određenom području Mreža nepopunjena te kapaciteti postojeće javne zdravstvene zaštite nisu dovoljni da bi zadovoljili potrebe građana, no na prijedlog jedinica područne samouprave, bez mogućnosti uplitanja u zdravstvenu politiku, već isključivo kao javni osiguravatelj koji plaća zdravstvenu zaštitu – odgovorili su iz HZZO-a.

Ističu da lokalna samouprava može Mrežu popuniti zapošljavanjem djelatnika ili timova u domu zdravlja ili koncesijom.
V. d. ravnateljica Doma zdravlja – istok Dragica Jesih bila je iznenađena kada je njezina ustanova počela prije mjesec dana gubiti pacijente jer nisu imali problema s “viškom”. No Jesih kaže, suprotno tvrdnjama iz resornog gradskog ureda, da sada imaju četvero djelatnika viška neće ih otpustiti već rasporediti na druga mjesta, a spomenuti višak će riješiti prirodnim odljevom zaposlenih.

O natječaju nije ništa znala jer je dužnost preuzela u lipnju, a pisani trag o tome nije našla.

Na Kašinskoj cesti

– Reagirala sam i Ured me obavijestio o čemu je riječ. HZZO nam je oduzeo pacijente s područja Kašine, Vugrovca te Adamovca i nama je ostalo 40.800 osiguranika. To određuju prema udaljenosti osiguranika do privatnog laboratorija. Sada je ta udaljenost bitna, a kada smo 2006. tražili da otvorimo područni laboratorij na Borovju, odbijeni smo – kaže Jesih.

Osobno smatra kako nije u redu da novac od zdravstvenog doprinosa koji su građani obvezni uplaćivati ide u privatne ruke.

– Izgubili smo 900.000 kuna glavarine što nije strašno, no nijedan koncesionar neće otkinuti od usta i dati osiguraniku – kazala je aludirajući da će privatnici raditi samo onoliko pretraga koliko im je “pokriveno” glavarinom. Privatni laboratorij pod kojim je sada 25.000 pacijenata nalazi se na Kašinskoj cesti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije