Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opaka konkurencija

Kušali smo adute Burger festivala: Melkiorovi faširanci su kao od doma, Palfi nudi Dekadent 2.0

storyeditor/2023-09-08/PXL_070923_102970137.jpg
09.09.2023.
u 07:00

Juicy Lucy svidjet će se ljubiteljima topljenog sira, stari znanci iz Mrs. Fogga imaju Pannicarno s junetinom, a alternativu mesu zastupa Beg's Brunch s plant based jajima i baby špinatom

Već je poodavno kako je u Zagreb burger došao da ostane. Globalni street food trajno se naselio u metropolu i postigao popularnost kojom je zaslužio i redoviti Burger Festival Zagreb, koji se i ove godine održava u Parku dr. Franje Tuđmana. Čini nam se kako je ova lokacija doista adekvatna pa je festival ponešto dobio na dojmu veličine, prostora ima i za neke dodatne sadržaje, više je mjesta za konzumaciju...

No, ono zbog čega se dolazi jesu burgeri. Od prvog festivala koji smo obišli prije nekoliko godina scena se dodatno proširila te iznjedrila brendove od kojih su neki, poput Masona, postali i svjetski poznati, a neki, primjerice Submarine, i međunarodni. A vrijednost je festivala to što uvijek ponovno dokazuje kako taj street food ima potencijala biti puno više od tek dobre pljeskavice u kvalitetnom briocheu.

"Fat friendly" i plodovi mora

– Dolazim gdje se može biti inovativan, gdje mogu istraživati u jednom polju gastronomije za koji nemam toliko vremena. I gdje mislim da imam što reći. Tako sam u zadnje vrijeme često u Zagrebu na festivalima – govori nam Deni Srdoč, chef koji je s dva restorana zaradio Michelinovu zvjezdicu.

Foto: Zagreb burger festival

U kućici nudi Hidden Burger, koji se zove poput njegova bistroa u Rijeci, za koji bismo rekli kako je možda i najkompleksniji koji smo kušali prvog dana festivala. Stoji devet eura, a u njega idu ragu od gljiva, grilane gljive, hrskava heljda, sir cheddar, umaci hidden i holandez, salata u briocheu. Morate kušati da osjetite tu izmjenu okusa.

– Kušali ste Dekadent, ha? Opet je ovdje, malo je izmijenjen pa pokraj njega stoji verzija 2.0, a sada smo ga napravili od dvije najbolje vrste govedine koje poznajemo, wagyu iz Japana i txogitxu iz Španjolske. Wagyu je 15 posto, ne treba više, tu je da pljeskavici da dodatnu punoću, pa je dobila sočnost i karakter. S prvim smo Dekadentom pobijedili prije tri godine, a i ovaj pokazuje što sve burger može biti, ali i što mi volimo – kaže pak Marko Palfi, iz čije kućice dolazi ovaj burger u koji idu i majoneza s kavom, ukiseljeni krastavci s koprom, comte sir, marmelada od luka.

Nije najjeftiniji, stoji 15 eura, no praktično je na svakom street food festivalu u Zagrebu cijena redovita tema. Čini nam se da se pomalo i zaboravlja da ovamo chefovi dolaze pokazati što znaju, a to nešto i košta. Kao što postoji i izbor, na burger otići u obližnji lokal.

Malu su senzaciju pripremili gosti iz susjedne države, odnosno iz Zrenjanina, otkuda je stigao Bistro Funk, a s njim i burger od janjetine, koji košta 13 eura. Pa odakle burger u Zrenjaninu, zanimalo nas je najprije.

Foto: Zagreb burger festival

– Ondje ima 38 pizzerija, brojili smo, i roštilj. I to je bilo to. A mi smo se odlučili za burger. Izgleda da je ljudima nedostajalo nešto novo pa nam je krenulo praktično odmah. Ne znamo ni što ćemo od posla, ali stignemo doći i na ovakve festivale. Nije nam prvi put da smo u Hrvatskoj, već smo bili u Čakovcu, isto smo bili odlično primljeni – govore u kućici na kojoj je ponosno istaknuto "fat friendly".

Tu su i Janković, Pažanin...

Svakako će mnogi biti i redoviti gosti Burger Bara, koji se ove godina vratio na festival. Signature 2.0 jedan je od burgera napravljenih posebno za festival, stoji 9,10 eura, a odmah je našao svoje poklonike. Juneći odrezak u briocheu ide s pancetom, karameliziranim lukom, rukolom, gorgonzolom dolce i domaćom majonezom. I izvrsno izgleda, gotovo da ga je šteta pojesti!

Foto: Zagreb burger festival

Ako ste od onih koji ne preferiraju meso, postoje vrlo interesantne alternative. Stari znanci iz Picnic Mingle & Fun imaju burger u kojemu u brioche od krumpirovog tijesta ide odrezak napravljen od kozica, sriracha mayo, stabljika celera, kozji sir i svježa salata, a cijena mu je 9,50 eura. A svaki put kad se pojavi burger na temu plodova mora, kušajte Picninc Mingle & Fun, nikada ne razočaraju.

Zatim je tu Beg's Plant Based koji, kao i uvijek, nude biljnu alternativu mesu. Tako imaju Beg's Brunch koji se služi samo do ranog popodneva, a riječ je o plant based jajima u pecivu sa svježom paprikom, vlascem i baby špinatom. No, ako želite nešto gotovo potpuno drukčije, ali i dalje s mesom, tu je najprije Bite of Fun i Melkior Bašić koji je donio burgere s faširancima. I to na obiteljski način, zovu se Bakin, Tatin, Dedin i Mamin. Cijene im se kreću od 7,50 do 8,50 eura i bez obzira na to o kojem je riječ, faširanac je zaista kao da je od doma, mekan, a mahom klasični dodaci zaista su samo pratnja.

Na festivalu su također stari znanci iz Mrs. Fogga s Pannicarnom, što je spoj burgera i sendviča s junećim mesom i može se kušati za 12,50 eura. Zaista dobro pečen odrezak dolazi u svježe pečenom tijestu s premazom od češnjaka i parmezana koje se netom prije posluživanja još jednom zapeče.

Burger Festival Zagreb doista jest i stjecište najpoznatijih naših chefova. Tako je ovdje i Institut za burgere by Mate Janković, u čijoj se kućici, primjerice, za devet eura može kušati Spicy Korean s okusima koji odgovaraju imenu, kimchijem, gochuyang majonezom i azijskim kupusom.

Foto: Zagreb burger festival

Chef's Burger by Ivan Pažanin za istu cijenu nudi, recimo, Crispy Kapulu s džemom od luka, jalapeno papričicama, prženim lukom, rukolom, sirom cheddarom, umakom od meda i senfa, a veterani iz domaćeg lanca Submarine imaju Greek u kojem je, naravno, feta sir i tzatziki umak i košta 9,50 eura. Ne treba zaobići ni Burger Jam, 4Burgers i Boogie Lab, gdje za svoje adute poput Stakehousea, koji ćete platiti 9,90 eura, sourdough pecivo peku na licu mjesta. Desert pak potražite na Luxury Gelato Pri suncu, gdje nude sorbet od jagode i sladoled od badema s medom.

A OVAKO SMO BURGERE OCIJENILI NA LANJSKOM IZDANJU FESTIVALA. POGLEDAJTE VIDEO U NASTAVKU: 

 

Komentara 5

Avatar Asterix
Asterix
09:41 09.09.2023.

Zavrtjelo mi se u glavi od pustih stranih fensi šmensi naziva.

MI
mikimouse12
07:43 09.09.2023.

Radje trznem cevape za 6-7 eura, a ne ovo za 10 + pa da sam jos gladan

ZZ
Zvir Zvirek
07:23 09.09.2023.

Bo nekaj, išče da začnu koristiti biorganske mese, šterog v Hrvatski praktički ne postoji...tuo bi bil level up!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije