Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pogled kroz prozor

Ksenija Urličić donijela je Doru Krupićevu u kuću njena autora

19.02.2016., Goljak 55, Zagreb - Kuca u kojoj je zivio poznati kipar Ivo Kerdic, a sada zivi Ksenija Urlicic. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/5
22.02.2016.
u 14:59

Šefica Zabavnog programa HRT-a gleda kroz isti prozor kroz koji je gledao i Ivo Kerdić

Da bi se divila kipu Dore Krupićeve, glavnom liku Šenoina romana Zlatarovo zlato, umirovljena šefica Zabavnog programa HRT-a Ksenija Urličić ne treba pohoditi Kamenita vrata.

Istu takvu nišu u kojoj stoji replika kipa u njenu je kuću “ugradio” Ivo Kerdić, prijašnji stanar.

Dobio na poklon od Grada Zagreba

Poznati kipar najpoznatiji je upravo po tom djelu pokraj kojeg prođu na tisuće Zagrepčana i turista. Skulptura smještena na zapadno pročelje Kamenitih vrata, desno od prolaza, jedan je od simbola Zagreba.

– Skulpturica u mojoj kući zapravo je suvenir koji sam kupila na Gornjem gradu – kaže Ksenija Urličić.

No najviše je dosege Kerdić postigao u medaljarstvu. Za njim su ostale brojne rukotvorine, među kojima su i rektorski lanac Zagrebačkog sveučilišta i lanac Velikog meštra Družbe “Braće Hrvatskog Zmaja”. Izradio je i medalju Alojziju Stepincu za njegovu desetogodišnjicu ređenja. A nadbiskup je Kerdića često i posjećivao u njegovoj kući na Goljaku 55, gdje danas živi obitelj Urličić.

– Zemljište na kojem je Ivo Kerdić sagradio kuću 1930-ih godina dobio je na poklon od Grada Zagreba, a kuću je projektirao njegov prijatelj, cijenjeni arhitekt Hugo Ehrlich – kaže Ksenija Urličić, koja s Kerdićem dijeli i isti pogled na prostrani vrt iza kuće. Ali i drvene masivne stepenice koje vode na kat. No i originalna ulazna vrata.

– Kad smo kupili kuću 2003. od kćeri gospodina Kerdića, obećali smo da nećemo ništa dirati. Na njega podsjeća reljef koji je na zidu dnevnog boravka. Jedan smo pronašli u vrtu ispod bršljana. Taj smo postavili iznad ulaznih vrata – govori K. Urličić, koja u kući živi sa suprugom Ivom. No mjesto je to za igru i njenih šestero unučadi te troje praunučadi.

Samo u Arheološkom 160 medalja

Rad zagrebačkog arhitekta Ehrlicha, zaslužnog za dovršetak zgrade burze Viktora Kovačića, ali i niz vila po Zagrebu, upravo je bio tema doktorata brata Ksenije Urličić – prvog predsjednika Hrvatskog sabora Žarka Domljana. Poslije je izdao i knjigu, koja i danas stoji u biblioteci njegove sestre na Goljaku.

– Tko bi rekao da ću se godinama kasnije i sama useliti u jednu njegovu kuću. Specifična je jer izvana izgleda prilično skromno, što nije tipično za rad Huga Ehrlicha – kaže Ksenija Urličić. Koliko joj je poznato, kaže “čelična lady zlatnog doba HRT-a”, Kerdić u kući nije imao posebnu prostoriju za rad. No na stotine ih je nastalo u njegovu ateljeu. Samo u Arheološkom muzeju čuvaju njih 160. Njegova djela Zagrepčani mogu vidjeti i na gradskim ulicama.

Svakodnevno prolaze pokraj raspela na Miramarskoj cesti 100, a izradio je i glavni te bočni oltar crkve sv. Blaža, kao i oltar u crkvi sv. Ćirila i Metoda u Jeruzalemu.

Komentara 1

Avatar Ironman0105
Ironman0105
03:55 23.02.2016.

Koliko nam je sramote i ponizenja donijela ta nesretna zena. Poslala Dragovic na Euroviziju -katastrofa, pa ranilovic-katastrofa...Tako da u samo par godina njene strahovlade od pobjednika postajemo marginalci. A tek kad je njena pulenka poslala severinu...To je fakat bila blamaza....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije