Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REKORDNA GODINA

Kriminala je manje, ali svakodnevno se provali u pet domova

policija
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
22.02.2015.
u 17:03

Policija upozorava da i dalje vrebaju lažni bankari, inkasatori...

Prošla je godina bila rekordno dobra, kako za zagrebačku policiju, tako i za sigurnost građana, barem ako je suditi prema godišnjem izvješću o stanju sigurnosti na području Zagreba i Zagrebačke županije, objavljenom prekjučer. Sva kaznena djela su u padu, a u tome je bitno iščitati kako je razriješenost tih djela u porastu.

Ne pospremajte nered

Kao jednu od najgroznijih stvari građani percipiraju provale u domove, gdje provode život i gdje dijele intimu s obitelji i ukućanima. Iako je takvih provala bilo gotovo 13 posto manje nego 2013. godine, i dalje je u prosjeku svakog dana provaljeno u pet kuća ili stanova. Zato iz policije uz standardne savjete, poput onoga da, ako ste u mogućnosti, ugradite protuprovalna vrata i u domu ne držite dragocjenosti poput vrijednog nakita, poručuju da ako postanete žrtva takvog djela ne pokušavate spremati i micati stvari koje provalnici često ostave u neredu, jer biste tako mogli uništiti dragocjene tragove koje bi inspektore mogli dovesti do počinitelja.

Lažna predstavljanja

Pomalo je obeshrabrujuća statistika da policija razriješi tek svaku četvrtu provalu, pogotovo jer i nakon razrješenja vlasnici često ne dobiju ukradene stvari nazad. Još jedna česta pojava s kojom se građani sve češće suočavaju su prijevare u kojima počinitelji koriste različite lažne identitete, uglavnom se predstavljajući kao djelatnici HEP-a, plinare, banaka, ali sve češće i policije. Žrtve su u pravilu stariji ljudi, a prevaranti ih uglavnom pod različitim izlikama traže da im predaju kartice s PIN-ovima, a nerijetko i novac, primjerice kako bi provjerili je li s novčanicama sve u redu. Iznosi kojih se dočepaju u ovakvim slučajevima variraju od nekoliko tisuća pa do čak nekoliko stotina tisuća kuna.

Kada su u pitanju najteža kaznena djela – ubojstva, njih je prošle godine bilo šest. To je jedno manje nego preklani, ali u policiji posebno ističu činjenicu da su sva uspjeli razriješiti. Trn u oku i dalje im je dvostruko ubojstvo na Žutom Bregu u Dubravi, koje niti nakon 15 mjeseci nije razriješeno, a ubojica mirno šeta na slobodi. Ako imate bilo kakvu informaciju, u policiji nude nagradu od čak 50.000 kuna pokaže li se ona korisnom u razrješenju slučaja. Na kraju, u usporedbi s drugim županijama, Zagreb i Zagrebačka županija nalaze se na sedmom mjestu po ugroženosti gledajući ukupnu stopu kriminaliteta.

>> Neriješena ubojstva: Za neke teške zločine ni motiv nije poznat

>> Dječak preminuo nakon konzumacije osvježivača zraka pomiješanog s duhanom

Komentara 7

BE
belimo
18:15 22.02.2015.

Al ste stavili pravu sliku!

Avatar WHAZZUP
WHAZZUP
19:18 22.02.2015.

fino su skršili auto....ko u cobri

Avatar ucjena
ucjena
19:33 22.02.2015.

a kako se obraniti, sa cim, ????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije