Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
do 28. lipnja

Kreću tjedni IZBJEGLICAma: 'Na našim ulicama svjedočimo sve vidljivijim manifestacijama rasizma'

Zagreb: Konferencija za medije povodom otvorenja 10. Tjedana IZBJEGLICAma!
Goran Stanzl/PIXSELL
12.06.2023.
u 17:00

Prvi Tjedan IZBJEGLICAma! održan je 2014., a u fokusu organizatora bio je ravnopravni položaj izbjeglica u hrvatskom društvu, a s istom idejom se nastavlja i ove godine

Koordinacija za integraciju, mreža organizacija civilnog društva koje pružaju podršku izbjeglicama u integracijskim aktivnostima, u ponedjeljak je u Zagrebu predstavila 10. Tjedne IZBJEGLICAma!, a riječ je o nizu javnih događanja koji će se odvijati do 28. lipnja.

Tjedni IZBJEGLICAma! obilježavaju događanja u kojem će se razmjenjivati vještine, gledati filmovi, igrati kvizovi, kuhati, razgovarati i planirati novi smjerovi djelovanja, a organizira ih Koordinacija za integraciju desetu godinu zaredom povodom Svjetskog dana izbjeglica, koji se obilježava 20. lipnja svake godine. Događanja će se odvijati u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Ogulinu, Kuršancu, Kutini, Sisku te online. 

Prvi Tjedan IZBJEGLICAma! održan je 2014., a u fokusu organizatora bio je ravnopravni položaj izbjeglica u hrvatskom društvu, a s istom idejom se nastavlja i ove godine. Zagovara se ravnopravni položaj izbjeglica, život slobodan od diskriminacije te mogućnost aktivnog uključenja u stvaranje politika i mjera koje se direktno tiču njihovih života, navedeno je. 

Ana Marčinko iz Isusovačke službe rekla je da je otvorenost društva bila  vidljivo u dva tranzitna punkta u Zagrebu i Rijeci kroz koje su prolazili i još prolaze ljudi u pokretu u Hrvatskoj. Napomenula je kako je otvorenost društva vidljiva i u prihvatu preko 22 tisuće Ukrajinaca, koji su uključeni u tržište rada. 

-Hrvatska je u 2022. zabilježila gotovo 13 tisuća zahtjeva za međunarodnom zaštitom, a u samo tri mjeseca 2023. gotovo osam tisuća. Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu svjedoči velikom protoku ljudi, prenapučeno je i ponekad u njemu nisu osigurani osnovni uvjeti poput dostojanstvenog smještaja, prehrane, higijene ili zdravstvene skrbi. Ovim putem pozivamo Ministarstvo unutarnjih poslova da poveća i uredi smještajne kapacitete prihvatilišta i svim osobama omogući dostojanstven život dok čekaju na odluku o međunarodnoj zaštiti- rekla je Lucija Azinović Rebić iz udruge Are You Syrious?.

-Na ulicama naših gradova zadnjih mjeseci svjedočimo sve vidljivijim manifestacijama rasizma - u medijski popraćenim slučajevima to su bili migrantski radnici dostavljači napadnuti u Zagrebu i Ivanić Gradu.  Sustavna borba protiv takvih incidenata rasizma i provedba građanskog odgoja nikada nisu bili važniji-, rekla je Lucija Mulalić iz Centra za mirovne studije.

Bez obzira na rast migrantskih radnika iz trećih zemalja poput Nepala, Hrvatska još nije donijela migracijsku politiku niti Akcijski plan za integraciju, dodala je, ocijenivši da je sustav glede migracija "i dalje u zastoju".

>>VIDEO: Ženski znak u wc-u nije haljina. Evo što zapravo predstavlja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije