Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan kravate

Kravat-satnija paradirala na Markovu trgu i Jelačić placu

kravata
Foto: Siniša Kanižaj/PIXSELL
1/4
16.10.2010.
u 15:38

Osim u Hrvatskoj Dan kravate se obilježava i u Australiji, američkom gradu New Yorku, Madridu i Tokiju.

Povodom obilježavanja Dana kravate, 18. lsitopada, Academia Cravatica i Turistička zajednica grada Zagreba organizirali su svečani nastup Počasne stnije Kravat-pukovnije, na Markovu trgu.

Petnaest pripadnika satnije postrojilo se ispred crkve Sv. Marka, a predsjednik Sabora, Luka Bebić izvršio je "pregled" satnije.

Nakon što su odore detaljno inspicirane od strane Bebića, satnija se zaputila prema Jelačić placu i Kaptolu u detaljno rekonstruiranim odorama koje su šivene prema predlošku odora iz Tridesetogodišnjeg rata, a u njihovoj izradi sudjelovali su i brojni povijesničari, jednako kao u rekonstruiranju oružja.

Kravat-pukovnija nastala je prema ideji Marijana Bušića, utemeljitelja projekta "Hrvatska - domovina kravate" koja njeguje tradiciju konjice iz 17. stoljeća po kojoj je kravata kasnije i dobila svoje ime.

Osim u Hrvatskoj Dan kravate se obilježava i u Australiji, američkom gradu New Yorku, Madridu i Tokiju.

 

Komentara 7

DE
detour
20:17 16.10.2010.

redikuli. od ovoga je gori bio samo tudjmanovski kic pred banskim dvorima.

DA
davorac
15:44 17.10.2010.

nevjerovatno mi propadamo ali dostojanstveno uz paradu država tone jel ima smisla više takvim glupostima a donator kravara proserava se a neda radnicama plaće to je vještina lopina na vlasti

AG
Agramer198
16:11 16.10.2010.

Meni nikak nije bilo jasno zakaj su ukinuli počasnu stražu na Markovom trgu???? Svaka država koja drži do poštovanja tradicije ima tu stražu,osim nas Hrvata.. a jesmo tulavi..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije