Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uz delicije na put oko svijeta

Knækbrød, olivier, quesillo... Pa nije čudno što je bila gužva

24. božićni sajam Međunarodnog kluba žena
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/10
04.12.2017.
u 16:54

Lani su manifestacijom prikupili 400.000 kuna, a ove godine pomažu centrima Vinko Bek i RETO, timu LiPa i udruzi Sve za nju

Ruske babuške pokraj danskih lego-kockica, španjolska tradicionalna glazba uz paellu s morskim plodovima, marokansko tetoviranje kanom uz kus-kus s povrćem i mesom, pa onda za desert i rghaif s medom ili venezuelski quesillo... Tako je bilo jučer u sedmom paviljonu Velesajma, kamo je doista brojne Zagrepčane privukao 24. božićni sajam u organizaciji Međunarodnog kluba žena.

Salata za Silvestrovo

– Sajam je humanitaran i svake je godine sve veći, a lani smo na njemu prikupili 400.000 kuna. Želimo pomoći udrugama koje ne dobivaju dostatna sredstva za rad, a ove je godine novac namijenjen centrima Vinko Bek i RETO, Palijativnom timu LiPa i udruzi Sve za nju – kazala je Mirjana Sajko, potpredsjednica kluba koji okuplja žene iz cijelog svijeta koje žive u Hrvatskoj.

Njihove su se zemlje, najčešće u organizaciji veleposlanstava, predstavile na štandovima na kojima su se nudile mnoge delicije, uglavnom s naglaskom na božićno razdoblje, ali i suveniri. Veoma su se šaroliko, primjerice, predstavili veseli Rusi, koji su štand ukrasili kalendarima s likom Vladimira Putina, babuškama i votkom.

– Naša je posebna poslastica pak salata olivier, koju jedemo u novogodišnjoj noći – rekao je Aleksandar Stepanov, treći tajnik ruskog veleposlanstva.

Kolač quesillo zastupao je Venezuelu, koju je predstavljao Jorge Luque. – Ovaj je sajam odlična stvar jer se Zagrepčani mogu bolje upoznati sa stranim kulturama i gastronomijama. A i sjajna je prilika da mi predstavimo naše zemlje u najboljem svjetlu – rekao je.

Specijaliteti sa sjevera

Ni sjevernjaci nisu stigli praznih ruku. Norvežani su s ponosom pokazivali sendviče s lososom, čiji su najveći izvoznici u Europi, dok su Danci nudili knækbrød i svoj božićni desert risalamande. A s obzirom na gužvu, dalo bi se zaključiti da bi Zagrepčani htjeli da sajam potraje još koji dan.   

24. božićni sajam Međunarodnog kluba žena
1/53
 

Komentara 1

Avatar kenj@c
kenj@c
17:37 04.12.2017.

knækbrød je iz švedske.koji lopovi ti danci.nešto je tamo trulo.danci su zapravo skandinavski slovenci.sve svojataju a relativno mali

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije