Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oglašivački nered

Klub neovisnih traži izvješće o reklamama i panoima u Zagrebu

Zagreb: Počela je 22. sjednica Gradske skupštine
Patrik Macek/PIXSELL
05.09.2023.
u 07:00

Plakati i panoi, koji se prostiru na 57.500 kvadrata, ističu, smanjuju kvalitetu života, ugrožavaju promet i čine štetu proračunu, a podsjećaju i na slučaj devastacije zelene površine na Knežiji

Rat protiv nereda u oglašavanju na javnim i privatnim gradskim površinama koji je najavio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, a rezultirao je i novom Odlukom o komunalnom redu, izgleda, nije dao željene rezultate. Nedavno osnovani Klub neovisnih zastupnika koji čine Otto Barić, Višnja Fortuna, Ivica Lovrić i Gordana Rusak traže da se na iduću sjednicu Gradske skupštine, koja će se održati u četvrtak, uvrsti izvješće o postavljanju plakata, reklama i panoa na površinama javne namjene.

"Već dulji niz godina prisutan je veliki nered u javnom oglašavanju putem postavljanja plakata, reklama i panoa na površinama javne namjene. Na području Zagreba nalazi se 4231 reklamni pano, ukupne površine 57.500 četvornih metara. Najveći dio tih površina na kojima su postavljeni reklamni panoi je navodno ilegalan, a samo na javnim površinama ilegalno je čak 18.500 četvornih metara", stoji u obrazloženju zahtjeva Kluba neovisnih koji smatraju kako situacija s oglašavanjem čini direktnu štetu proračunu, devastiraju se zelene površine te vizualno narušava javni prostor, kao i arhitektonski i kulturološki identitet metropole. Noćnim oglašavanjem, drže također Neovisni, dolazi do svjetlosnog zagađenja okoliša te se smanjuje kvaliteta i udobnost života onih koji stanuju u blizini postavljenih plakata, a stvara se i ugroza sigurnosti u prometu ometanjem pažnje vozača. Podsjetili su i na nedavni slučaj kada se zbog postavljanja panoa bespravno uništila zelena površina na Knežiji.

"S obzirom na sve navedeno te konstatacijom da su reakcije gradski nadležnih službi zakašnjele i nedostatne, potrebno je dostaviti izvješće u roku od šest mjeseci te ukloniti bespravno postavljene plakate, reklame i panoe", navode zastupnici iz toga kluba. Odbor za gospodarstvo, ekološku održivost i poljoprivredu nije podržao njihov prijedlog, a o svemu će na Gradskoj skupštini govoriti njegova predsjednica Mirjana Sumpor. •

Ključne riječi

Komentara 2

LL
lijepa_li si
07:57 05.09.2023.

zar današnji nisu govorili da je kulturocid, ekocid i kriminal oslikani tramvaji?

TM
trade_mark
10:29 06.09.2023.

može pitanje za ovu smiješnu grupicu? gdje vam je stranka? propala, a? se čuo ko od vas sa šostarom? i zadnje pitanje: tko je postavio te panoe?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije