Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podizanje svijesti

Klisović najavio: 'Uskoro organiziramo međunarodnu konferenciju o klimatskim promjenama'

Zagreb: Pocela 26. sjednica zagrebacke Gradske skupstine
Patrik Macek/PIXSELL
18.01.2024.
u 16:58

Želimo podignuti svijest građana, a Europskoj uniji želimo poslati poruku da Zagreb stoji čvrsto uz provedbu Zelenog plana koji se mora u potpunosti provesti, kazao je predsjednik Skupštine Joško Klisović najavljujući međunarodnu konferenciju na kojoj će sudjelovati predstavnici Europske unije i gradonačelnici iz europskih gradova koji su učinkoviti u energetskoj tranziciji

Joško Klisović predstavio je zagrebačka dostignuća po pitanju energetske tranzicije. Istaknuo je da je Zagreb puno napravio te naveo primjer ZET-ovih tramvaja koji voze isključivo na struju dobivenu iz obnovljivih izvora energije. Također, napomenuo je kako se autobusi postupno zamjenjuju s onima koji voze na električnu energije, a najavio je Klisović i postavljanje pet tisuća solarnih ploča na zagrebačkim krovovima.

Klisović je poručio kako Zagrepčani mogu biti ponosni jer grad ide krupnim koracima prema energetskoj tranziciji, no podsjetio je i na srpanjsku oluju koja je prošle godine proharala gradom i napravila veliku štetu. Upozorio je kako Zagreb mora povećati rezistentnost na klimatske promjene i napraviti sve da se one umanje. Također, spomenuo je i sve toplija ljeta i istaknuo potrebu za rashlađivanjem grada sadnjom novih stabala i zelenih površina, a predložio je i skupljanje i korištenje kišnice u te svrhe. 

Međunarodna konferencija o klimatskim promjenama bit će javna te dostupna i preko društvenih mreža, a osmišljena je tako da se o ovim temama komunicira s građanima koji su za sudjelovanje dobrodošli u Gradsku skupštinu, bilo individualno ili u grupama. Klisović se na predstavljanju konferencije dotaknuo i ekoloških zagrebačkih pitanje kao što je centar za gospodarenjem otpadom u Resniku.

VEZANI ČLANCI:

– Zabrinutost građana u Resniku je razumljiva jer nitko ne želi infrastrukturu za gospodarenje otpadom blizu svog dvorišta. No, svi smo mi svjesni da ta infrastruktura negdje mora biti jer će se grad inače ugušiti u smeću – kazao je Klisović te dodao kako Resnik nije novi Jakuševac.

– Jakuševac je odlagalište otvorenog tipa na kom se godinama otpad skuplja. Želimo ga čim prije zatvoriti, a da bi to mogli napraviti potrebno je otvoriti centar za gospodarenje otpadom – poručio je i naveo kako će planirani objekt u Resniku biti zatvorenog tipa i raditi prema najnaprednijim europskim tehnologijama

– Građani mogu imati povjerenja da će projekt biti napravljen kako je i predstavljen te da neće biti nikakvih muljaža – rekao je Klisović te istaknuo da će se u Resniku otpad zbrinjavati bez negativnog utjecaja na okoliš i zdravlje ljudi koji tamo žive. 

– Kako bi mogli izgraditi centar za gospodarenjem otpada, Grad mora ući u posjed zemljišta koji je trenutno pod koncesijom ZOV-a te je to jedan od razloga zbog kojih se raskida taj ugovor. Koristi za Zagreb zbog raskida ugovora će biti veće od troškova koji će morati platiti kao penale. Kada bi Grad dopustio da se navedeni ugovor konzumira do kraja koštalo bi nas dodatnih 420 milijuna eura, a penali će iznositi znatno manje – kazao je te dodao kako će preuzimanjem upravljanja pročistačem Grad moći prijaviti za Europske fondove, odnosno za sufinanciranje projekta obnove i proširenja vodovodne mreže u Zagrebu.

VIDEO: Tomašević objavio kada će otvoriti centar za gospodarenje u Resniku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije