Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Monika Deh

Kako sam torte od pelena pretvorila u dobar biznis

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/5
24.07.2020.
u 09:28

Osim za bebe, slaže i pakete za vrtićance koji se sastoje od slatkiša, bojanki, igračaka, a nedavno je počela pripremati i darove za odrasle.

Neki vole čokoladne, drugima je draža voćna varijanta, no torte koje u svojem domu na zagrebačkoj Trešnjevci “peče” Monika Deh posve su drukčije. Za početak, uopće nisu jestive. Umjesto slatkog biskvita, naime, njihove katove čine pelene, ukrašene su poklonima za bebe poput šampona, kremica i plišanih igračaka, a Monika kaže da su u inozemstvu pravi hit. Kod nas dosad nisu bile toliko popularne, ali to se, dodaje, počelo mijenjati pa otkad je osnovala tvrtku za izradu poklona Alegria, njezin mobitel i internetski sandučić pune se narudžbama budućih mama, tetki, kuma, strina i baka koje žele kreativan dar koji Monika potom personalizira po želji kupca.

Od motora do Frozena

Ima nekoliko “šablona” za tortu, od kojih je najpopularnija ona u obliku motora, čije kotače čine pelene, svjetlo na motoru je bočica, na stražnjem sjedalu nalazi se kutija s prigodnim poklonima, a vozač je veliki plišani medo. Postoje, naravno, i “obične” verzije na kat, ukrašene na temu Mickeya i Minnie, likova iz “Začaranog kraljevstva“, Power Rangersa, Terminatora..., a za izradu jedne torte treba joj oko sat i pol do dva sata. Narudžbe prima preko Facebook stranice na kojoj ima oko 10.000 pratitelja, a može je se, kaže dobiti i mailom ili mobitelom. A cijena? Od 160 pa sve do 1600 kuna, koliko je stajala najskuplja torta koju je radila.

15.07.2020., Zagreb - Monika Deh izradjuje torte od pelena i poklone za bebe. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

– Bila je na šest katova, a postolje joj je činila trkaća pista za dječje autiće. Svaki je kat bio od skupih pelena, igračaka koje govore, bočica... Nema limita na cijenu, koliko ljudi žele potrošiti toliko će dobiti – objašnjava Monika Deh. Po zanimanju je kuharica, a prvu nejestivu tortu, odnosno verziju od pelena, izradila je još prije pet godina, kad je zatrudnjela njezina prijateljica. Htjela joj je, kaže, pokloniti nešto jedinstveno, a praktično, pa joj se to učinilo kao pun pogodak.

– Riječ je bila o torti na tri kata koja se sastojala od pelena i cipelica za dečkiće. Ništa posebno, ali mi je dala ideju – objašnjava. Slične poklon-pakete pripremala je zatim za prijateljice i rodbinu, a onda je odlučila svoj kreativan hobi i unovčiti. Pritom joj je pomogao Plavi ured, poduzetnički centar Grada Zagreba, gdje je sudjelovala na nekoliko edukacija te na njima, ističe, dobila odgovore na sva pitanja o pokretanju vlastitog biznisa.

– Bez njih ne bih saznala pola onoga što mi je trebalo. Ondje sam doznala i da postoje potpore za samozapošljavanje, no nisam se za njih prijavljivala jer sam tvrtku odlučila pokrenuti vlastitim sredstvima – govori Monika Deh.

Roštilj verzija za odrasle

Osim za bebe, slaže i pakete za vrtićance koji se sastoje od slatkiša, bojanki, igračaka, a nedavno je počela pripremati i darove za odrasle. Postoji tako, primjerice, “roštilj-paket” sa svim sitnicama potrebnima za druženje uz burgere ili kobasice, ili pak “starter-pack” za goste na zabavama u kojemu se nalaze vino, kava, keksi, bombonijere...

15.07.2020., Zagreb - Monika Deh izradjuje torte od pelena i poklone za bebe. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

– Ukratko, sve što se nosi kad se ide negdje u goste. A imam i rođendanski paket te razne verzije slatkih darova, a sve je prilagođeno željama kupca. Bilo je i nekih ludih ideja pa su me, primjerice, tražili da stavljam stvari s motivima ženskih atributa ili posvete s vicevima – kaže poduzetnica kojoj, ističe, usprkos krizi ide sasvim dobro pa ima i nove poslovne planove.

– U pregovoru sam se jednim trgovačkim lancem. Prođe li sve u redu, moji bi paketi mogli osvanuti na njihovim policama, i to u tri kategorije, za roditelje, djecu i odrasle – ističe Monika Deh.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije