Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sandra Švaljek:

U Zagrebu ne vlada kaos i nisam pomišljala na to da dam ostavku

švaljek
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/2
01.12.2014.
u 11:04

Štetno je što smo dopustili da velik broj tvrtki i građana egzistenciju temelji na proračunu

Suzdržana nakon pitanja vezanih uz gradonačelnika Bandića, njegova zamjenica Sandra Švaljek počela se češće pojavljivati u javnosti, a pred njom je i obrana proračuna u Skupštini.

Jeste li ijednom u ovih mjesec dana pomišljali na to da date ostavku i povučete se iz kaosa koji vlada u Zagrebu?

– U Zagrebu ne vlada kaos i nisam pomišljala da dam ostavku. Kada sam odlučila prihvatiti ponudu da se kao zamjenica kandidiram na listi Milana Bandića, prihvatila sam sve što ta pozicija sa sobom nosi. Obveze gradonačelnikova zamjenika jasno su razrađene u Zakonu o jedinicama lokalne uprave i samouprave, a preuzimanjem druge pozicije na izbornoj listi prihvatila sam i mogućnost da preuzmem obveze gradonačelnika, koliko god je takva mogućnost tada bila malo izgledna.

Ipak, sumnje na zakonitost postupanja zagrebačkog gradonačelnika nisu od jučer, Milana Bandića dugo prate takve priče.

– Mislim da nitko ne može suditi o drugima na temelju priča.

Zar ovo nije situacija u kojoj bi trebalo nešto pitati i građane?

– Da bi se raspisali prijevremeni izbori, moraju se ispuniti određeni preduvjeti na koje ne utječem. Teoretski, na to svojom odlukom može utjecati gradonačelnik ili Gradska skupština ako ne usvoji novi proračun. Smatram da legitimitet nije upitan jer smo svi mi koji sada obnašamo dužnosti u gradskoj upravi i u Gradskoj skupštini izabrani voljom građana.

Kada bi kojim slučajem došlo do izbora, biste li se kandidirali za gradonačelnicu Zagreba, na Bandićevoj ili nekoj drugoj listi?

– O tome ne razmišljam. Moj je primarni zadatak osigurati da Zagreb funkcionira redovno te da u što većoj mjeri ispunjava očekivanja i potrebe svojih građana.

Niste političarka, bojite li se ucjena raznih političkih grupacija u gradu?

– Još nisam iskusila pritiske takve vrste. Nezavisna lista M. Bandića i ostali članovi koalicije pozitivni su i konstruktivni. Razgovaramo i argumentiramo svoja stajališta, ali bez pritisaka. Postoji jasna svijest zastupnika većine da je nužno donošenje proračuna i nastavak rada Skupštine u interesu je građana našega grada.

Kako surađujete s Darinkom Kosorom, koji je postao ključna karika za nastavak funkcioniranja Skupštine pa i za vašu poziciju?

– Surađujemo vrlo dobro. Zajednički nam je zadatak donošenje proračuna, a dosad nismo imali razlika u stajalištima, posebice pri realizaciji važnih projekata, jačanja poduzetničkog okruženja, ali i značajki proračuna za 2015. godinu.

Dosta je pravosudnih presedana vezano uz istragu protiv Milana Bandića i njegovih suradnika. Znate li na kraju odgovarate li za Zagreb vi ili Bandić?

– Sve nadležnosti gradonačelnika kao obnašatelja izvršne vlasti prenesene su na mene. Ima određenih pravosudnih presedana, ali rješenje Županijskog suda koje je meni predočeno sadrži dobre upute o načinu funkcioniranja grada. Taksativno su nabrojene sve funkcije i nadležnosti shodno Statutu grada te Zakonu o jedinicama lokalne uprave i samouprave.

Dolazi li itko od gradonačelnikovih suradnika koji su pod istragom na posao?

– Ne, svi su na godišnjem odmoru, što je u ovom trenutku i razumljivo zbog izrečenih mjera opreza.

Hoćete li možda imenovati druge ljude na njihova mjesta i tako se ekipirati?

– Pročelnici imaju zamjenike koji su dobili punomoći da obavljaju dužnosti pročelnika ureda. Oni te poslove obavljaju s punom odgovornošću. Svjesni su da se odluke moraju donositi i da grad mora funkcionirati.

Ima mišljenja da bi Bandić iz svega mogao izaći još jači, pa da bi se čak mogao kandidirati na idućim parlamentarnim izborima?

– Ne razmišljam o tome i smatram da je to njegova osobna stvar.

Mnogi vaši kolege ekonomisti i dan-danas znaju reći “što je Sandri to trebalo” pa vas i ja pitam isto...

– Kao što sam rekla i na početku kampanje: život nam ne dopušta da mu se izmičemo. U tom smislu smatram da svi građani, prije ili kasnije, trebaju početi preuzimati odgovornost za okruženje u kojem žive i rade i koje ostavljaju u nasljeđe svojoj djeci. Vjerujem da je odgovornost stručnjaka, znanstvenika i istraživača poput mene i mojih kolega u tom pogledu još i veća.

Kao savjetnica vlastima ste sugerirali da štede, smanjuju rashode pa i otpuštaju. Hoćete li se kao gradonačelnica držati vlastitih savjeta? Zagreb je poznat i po rastrošnosti i po nepotrebnom zapošljavanju.

U posljednjih godinu dana broj zaposlenih u Holdingu smanjen je za više od tisuću. U gradskoj upravi to se nije dogodilo, ali broj zaposlenih nije se ni povećao. Tu radi 2800 ljudi, a s institucijama koje se potpuno ili djelomično financiraju iz proračuna, više od 11.000. Imajući na umu proračunsku situaciju, treba naći načina za štednju i na plaćama. Još nema potrebe za otpuštanjem, ali nije potrebno popuniti svako radno mjesto kada radnik ode u mirovinu ili napusti službu. Zamjene prvo treba tražiti u sustavu, a tek onda izvan njega. Može se uspostaviti omjer od jednog novozaposlenog na dva upražnjena radna mjesta.

Na pomolu je sedma godina recesije. Zašto Hrvatska toliko zaostaje?

– Mjere koje je Vlada poduzela nisu bile dovoljne. Strukturne reforme već zvuče kao klišej, ali jedino one mogu pridonijeti promjeni ovog stanja. Znatan dio tvrtki orijentirao se na domaće tržište, na kojem je konkurencija manja, te na poslovanje s državom, a tu su mogućnosti iscrpljene. Prilike treba tražiti u usmjeravanju gospodarstva na vanjska tržišta, poticanju povećanja tehnološke razine, istraživanja i razvoja te u novim inozemnim, ali i često zapostavljenim domaćim ulaganjima. U razvojnom smislu štetno je što smo dopustili da velik broj građana i tvrtki svoju egzistenciju gradi isključivo na ovisnosti o proračunu, bilo državnom ili lokalnom. I na kraju, potrebna je sustavna promjena mentaliteta i odgajanje mladih ljudi da preuzmu odgovornost za svoju sudbinu te da preuzmu rizike bilo da su oni povezani s odabirom zanimanja ili djelovanjem u svijetu poduzetništva.

Predložili ste pola milijarde niži proračun zbog smanjenih prihoda od poreza na dohodak. Gdje ćete najviše štedjeti?

– U prijedlogu proračuna rashodi su manji za oko 450 milijuna kuna. Kada bi država štedjela u istom omjeru, svoje bi rashode trebala smanjiti za više od sedam milijardi kuna, a planira ih smanjiti tek za oko jednu milijardu. Uštede smo potražili na svim stavkama – od materijalnih troškova do izdataka za donacije i intelektualne usluge. Osim toga, smanjit ćemo ulaganja u izgradnju i obnovu škola i dječjih vrtića, dijela cesta i javnih površina. To ne znači da neće biti kapitalnih ulaganja – ona i dalje čine 11 posto proračuna.

Hoće li se graditi fontane?

– Moj je stav da se neće graditi projekti koji nemaju razvojnu dimenziju, ali ne mogu govoriti o pojedinačnim projektima jer su oni još predmet rasprave.

>> Švaljek spašava Zagreb 'totalnom rasprodajom'

Komentara 24

DU
Deleted user
11:15 01.12.2014.

Treba se obratiti bivšem ministru Jovanoviću,on je stručnjak za sve,pjenio je kao divlji vepar kad su Bandića priveli,izgleda meni da su krivog priveli .

Avatar airbizz
airbizz
11:14 01.12.2014.

može li ljubica gatarić objasniti nama čitateljima kaos što se događa u zagrebu?

DU
Deleted user
11:12 01.12.2014.

Samo neka se ne raspisuju prijevremeni izbori za gradonačelnika. Ona neka ostane na tom položaju do vremena kada budu regularni izbori. A ovi ambiciozni kandidati za gradonačelnika neka se slobodno pojedu od jada. Ionako neće Grad dobiti boljeg Gradonačelnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije