Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi Zagreb zapad

I južno od Save nam treba pučka kuhinja

28.08.2014., Zagreb - Pucka kuhinja Dobri dom u Branimirovoj ulici. Photo:Anto Magzan/PIXSELL
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/2
28.10.2014.
u 09:30

Novi predsjednik Vijeća gradske četvrti Željko Fiolić osniva povjerenstva u kojima bi stručnjaci, stanovnici četvrti, predlagali projekte koje bi četvrt dalje provodila ili gurala prema Gradu

Stanovnici gradske četvrti Novi Zagreb - zapad, koji su prije mjesec dana dobili već trećeg predsjednika Vijeća četvrti, prvi bi se u Zagrebu mogli i aktivno uključiti u njegov rad i tako odlučivati o poboljšavanju života u naselju.

Veća uloga građana

Novi predsjednik Željko Fiolić (HDZ), naime, formira 11 povjerenstava koja će predlagati teme koja bi Vijeće provodilo ili guralo prema Gradu. U njima bi sjedili građani, stručnjaci, predstavnici Vijeća četvrti, udruga i institucija. U onom za sigurnost, prevenciju i mladež, primjerice, bili bi svi ravnatelji škola i vrtića, policija... Konkretne prijedloge očekuje od svih povjerenstava, od onoga za EU fondove, branitelje ili obrazovanje do onoga za prijedloge prostornog uređenja i kapitalnih investicija.

– Pokrećemo i poseban web portal na kojem bi građani mogli pisati o tome što im je potrebno, što bismo uzimali u obzir u planiranju malih komunalnih akcija – kaže Fiolić. Kao primjer navodi osobe s invaliditetom koje se susreću s fizičkim barijerama pri kretanju naseljem pa vjeruje da će se mnogo sitnih zapreka riješiti baš zahvaljujući boljoj suradnji Vijeća i građana.

– Cilj nam je uz stručnjake svih institucija na našem području usmjeravati i veće investicije Grada u četvrt – ističe Fiolić. Neće, ipak, preskakati ulogu mjesnih odbora koji odlučuju o akcijama na užem području četvrti, već otvoriti rad Vijeća svima da cijele godine predlažu što bi željeli ili im smeta.

Intervencija na terenu

Zbog pritužbi građana na loše izvedene radove koji se financiraju iz proračuna četvrti, Fiolić bi osnovao i Povjerenstvo za kontrolu koje bi pregledavalo završene radove prije potpisa.

– Koliko puta se dogodilo da se građani žale tek nakon što radnici napuste gradilište pa je poslije teško dobiti reklamaciju. Ovo bi povjerenstvo uz građane volontere, građevinske struke, činili i predsjednik MO-a gdje se radovi izvode te vijećnik četvrti, da se intervenira dok su radnici još tu – istaknuo je Fiolić. Novo vodstvo Novog Zagreba - zapad priprema i teren za otvaranje pučke kuhinje. Fiolić podsjeća da pučke kuhinje nema južno od Save iako je sirotinje sve više.

– Plan je bio da projekt guramo s četvrti Novi Zagreb - istok, no oni su se na naše pozive oglušili. Moramo pomoći onima koji si ne mogu svaki dan priuštiti obrok – istaknuo je šef Vijeća četvrti.

Kaos – u samo godinu i pol dana promijenili tri predsjednika

Komentara 7

ML
MLHorvat
11:49 28.10.2014.

Ovo sa kombinacijom stručnja i građana ne izgleda loše, a čini mi se da bi to bilo dobro primijeniti i u cijeloj Hrvatskoj, jer se glas nas građana mora čuti. Držim palčeve za svaku dobru inicijativu, pozdrav iz Blata.

MO
Monique1
11:36 28.10.2014.

Napokom lijepe vijesti za našu četvrt..Iskreno se nadam da će gosp.Fiolić održati svoja obećanja te da će zajedno sa stručnjacima uz podršku MO-a i svih građana učiniti ono šta je dobro za našu četvrt..Posebno pozdravljam rješavanje svih zapreka koje bi mogle pomoći osobama sa invaliditetom..Isto tako podrška velika i povjerenstvu za kontrolu izvedenih radova jer često smo svjedoci nedovršenih i nestručno obavljenih radova.. Otvaranje pučke kuhinje je velik i zahtjevan projekt,mnogim građanima u današne vrijeme puno bi značio topli obrok,ljudi su gladni posebno naši umirovljenici sa malim mirovinama..Sretno :)

ML
MLHorvat
08:49 29.10.2014.

zašto se lijevi (čitaj: sdp) uvijek služe lažima, valjda zato što je istina skroz drugačija i pokazuje koliko su loše radili, a to sve više prepoznaju i obični građani, zato žele obrnuti pilu naopako Tko je sve ove godine bioio na čelu naše gradske četvrti, pa sdp, a ne hdz. Što se napravilo, gotovo ništa. I što onda oni hoće? Neka se srame i neka ne lažu o tome da su vijećnici iz hdz-a, laburista, nezavisni... već 8 godina u vijeću. Istina je da su neki od sdp-ovaca već i više od 10 godina u vijeću gradske četvrti, a rezultat njihovog nerada vidljiv je na svakom koraku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije