Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČARI JAVNE NABAVE

Za djelo 60.000, za tehničko rješenje 500.000 kn

26.01.2018.
u 16:34

Izravna takva nagodba, pozivaju se u Gradu, u skladu je s Direktivom Europske unije iz 2014. godine.

Za ideju 60 tisuća, a za crteže koji precizno opisuju izgled, dimenzije i ostala svojstva spomen-obilježja – pola milijuna kuna. Jer “Prisutna odsutnost” kipara Dalibora Stošića i arhitekta Krešimira Rogine, koja je prošlog ljeta odabrana kao najbolja izvedba spomena na žrtve holokausta, intelektualno je vlasništvo. Objašnjava se tako u dokumentaciji koju je jučer objavio Grad, a u sklopu koje se opisuje kako se natječaj za tehničko rješenje spomenika koji bi se trebao nalaziti pokraj Glavnog kolodvora neće raspisivati, već će se nagodba vrijedna 490 tisuća kuna sklopiti s tvrtkom Penezić i Rogina arhitekti d.o.o. Izravna takva nagodba, pozivaju se u Gradu, u skladu je s Direktivom Europske unije iz 2014. godine. I u pravu su jer upravo se ta direktiva primjenjuje od 1. siječnja ove godine kod nas, u sklopu novog Zakona o javnoj nabavi.

– Radove, robu ili usluge može pružiti samo određeni gospodarski subjekt zbog nepostojanja tržišnog natjecanja iz tehničkih razloga, nabave u cilju stvaranja ili stjecanja jedinstvenog umjetničkog djela ili umjetničke izvedbe, zaštite isključivih prava, uključujući prava intelektualnog vlasništva – objašnjavaju u Gradu zašto se baš jednom od autora spomen-obilježja holokausta morala dodijeliti i izrada tehničke dokumentacije za njegovo postavljanje. Nisu to, međutim, jedini razlozi zbog kojih se može sklopiti direktna nagodba. Neki su od njih i, navodi se u obrazloženju, “iznimna žurnost izazvana događajima koje javni naručitelj nije mogao predvidjeti, dodatne isporuke izvornog dostavljača koje se naručuju prema strogim uvjetima te novi radovi ili usluge koji se sastoje od ponavljanja postojećih”. Ima ih još, ali ono što se posebno naglašava jest da svi razlozi moraju biti strogo u skladu s uvjetima propisanim u Direktivi EU. Grad je obavijest objavio kao “dobrovoljnu transparentnost prije potpisivanja ugovora”.

Komentara 5

JP
josip.pivar11
18:10 26.01.2018.

Nešto jeftino i nešto skupo zajedno bude - preskupo.

DU
Deleted user
19:59 26.01.2018.

Ako ovako nastavimo gospodariti, dobro je da što prije napravimo spomenik kruhu, da se možemo podsjećati kako izgleda.

Avatar Niškorist
Niškorist
17:25 27.01.2018.

Spomenik Kontejneru hraniocu puno Obitelji ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije