Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19. mineral expo

Izložili i fosil puža star 200 milijuna godina

Mineral Expo
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/10
20.05.2017.
u 09:38

Izlagači minerala i fosila posjetiteljima su ponudili i priču kako se traže i iskopavaju eksponati stari i nekoliko milijuna godina.

Mnoštvo boja i oblika očaralo je kćeri Deana Bitorajca koji je i ove godine s njima došao razgledavati nakit od poludragog kamenja. Eksponatima nisu bili oduševljeni samo oni, nego i brojni drugi posjetitelji koji su došli u Dom sportova, gdje je jučer otvoren 19. Mineral expo, poznat kao sajam dragog i poludragog kamenja.

Najviše pozornosti posjetitelja izazvao je najvredniji eksponat – fosil puža star između 450 i 200 milijuna godina. Njegova je vrijednost, kazali su organizatori, neprocjenjiva. Cijene ostalih eksponata kreću se od tri do nekoliko tisuća kuna. Tako veliki bijeli mineral, primjerice, košta 6600 kuna.

Izlagači minerala i fosila posjetiteljima su ponudili i priču kako se traže i iskopavaju eksponati stari i nekoliko milijuna godina.

Danijel Malkoč, primjerice, sam je pronašao i iskopao sve minerale i fosile pa je ponosno istaknuo kako su oni “iz prve ruke”. Iskopao ih je na nalazištu u njemačkom kamenolomu. Fosile mu, kazao je, nije bilo teško pronaći jer nisu bili duboko. Diči se svojim najvećim otkrićem, velikim mineralom punim šiljaka, a kako je rekao, najveći mu je problem bio donijeti ga do auta.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

Danijel i Marijana Malkoč

Umirovljenik Zdenko Cerin posjeduje vlastitu kolekciju minerala, koju ipak ne želi izlagati jer mu je svaki komad žao prodati pa je na sajam došao samo kao posjetitelj.

– Traženje je najljepši dio ovog posla, a nalaženje je još zanimljivije, jer nekad možete tražiti i ništa ne pronaći – kazao je.

Minerali različitih boja, veličina i težina mogu se pronaći na sajmu. Vrijede li toliko ili ne, procijenite sami, no Biserka Bedjak u njima, kao i u cijelom sajmu, pronalazi pozitivnu energiju.

Ovo mi je najljepši sajam u Zagrebu i sve me oduševljava – istaknula je i dodala kako minerale i fosile može gledati satima.

Sajam je idealno mjesto za sve žene budući da domaći i inozemni izlagači nude raznolik asortiman nakita koji je unikatan i ručno rađen. Možete ga posjetiti još danas i sutra od 10 do 20 sati. Ulaznica stoji 20 kuna, a za djecu do 14 godina je besplatno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije