Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
život kontrolora

Izgovori putnika: Švercam se jer štedim za kupnju automobila

'10.01.2013., Zagreb -  Reportaza o kontrolorima ZET-a. Kontrolori Zeljko Marinovic i Davor Guja pregledavali su karte putnika u tramvajima.  Photo: Davor Visnjic/PIXSELL'
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/4
12.01.2013.
u 16:00

Dva kontrolora dnevno uhvate više švercera nego što ima onih s kartama, a slažu se da su karte preskupe

Bezglavo istrčavanje iz tramvaja pri uočavanju kontrolora, preznojavanje, okretanje oko sebe i pregledavanje svake osobe čim tramvaj stane, držanje mobitela s pripremljenom porukom ZG i utipkanim brojem 8585... svakodnevica je to i slika švercera koji se voze ZET-ovim tramvajima i autobusima.

Karta preskupa

– Takve putnike ne bih nazvao švercerima, već se samo jako dobro snalaze – kaže Željko Marinović, koji već 27 godina radi kao kontrolor, a u tramvaju provede barem šest sati dnevno. Posao smatra više preventivnim nego kažnjavajućim.

– Većinom su takvi putnici dragi ljudi koji, nakon što ih upozorimo kada ih otkrijemo, kartu i kupe – kaže Marinović, iako, dodaje, ima i onih koji bahato odbiju dati bilo kakvu dokumentaciju, ne žele kupiti kartu i ostanu u tramvaju. Kažu da ih kontrolori nemaju pravo legitimirati, no ponekad se dogodi da se u istom tramvaju vozi i policajac koji im priskoči u pomoć. Njegov kolega Davor Guja kaže da jednostavno čim uđu u tramvaj moraju “pojačati čip za toleranciju”. – Lako je svađati se. Prigovaraju nam i oni koji imaju i oni koji nemaju kartu. Oni koji imaju znaju pitati zašto smo došli baš sada, dok drugi kažu da im se ne da vaditi pokaz – kaže Guja, a dodaje i da zna biti vrijeđanja. Obojica se slažu da je u krizno doba građanima previše dati 15 kuna za kartu u jednom smjeru, pogotovu ako putuju samo koju stanicu, no jednako tako se nadaju da će ZET uskoro uvesti plaćanje karata po stanicama.

Svakakvi prigovori

– Tko bi se sramotio kada bi za dvije stanice morao platiti četiri-pet kuna – zaključuju.

Obojica su tijekom godina rada čuli svakakve prigovore, a bilo je i nekoliko originalnih dok su se vozili s Večernjakovom ekipom na potezu od Ljubljanice do Trga maršala Tita, koji su nasmijali kontrolore, pa su putnike bez karte jednostavno pustili.

– Nisam napunio pokaz. Položio sam vozački prije nekoliko mjeseci i sad skupljam za auto – jedan je od izgovora. Marinović se sjeća jednog koji je bio još originalniji. – Jednom mi se žena u tramvaju predstavila kao moja sestra, ne znajući tko sam – priča Željko Marinović te priznaje da ga je takav izgovor zbunio na trenutak. – Odgovorio sam joj da nisam znao da imam tako lijepu sestru, a samo je jedan Marinović u kontroli ZET-a – ispričao je za kraj.

>> Studenti bojkotiraju ZET švercanjem u tramvajima

Komentara 4

ZJ
Zjako
16:54 12.01.2013.

Šta njima ima biti karta preskupa !? oni neodlučuju pa nemaju pravo ni komentirati Treba njima dati policajca da uvjek bude uz njih i da brani putnike tako da ga nemogu napadati nego samo kaznu i dodatnu kartu naplatit , pa da se možemo švercati bez da nas gnjave i vode van.

BA
baniček
17:19 12.01.2013.

ako građani imaju pravo kršiti propise, zašto bi političari bili pošteni.

CO
Consumer
06:38 13.01.2013.

Glupost! U 21. stoljeću "kontroli" hvataju "slijepe" putnike ili kako ih zovu švercere kao divljač. pa čak primjenjuju i silu da ih natjeraju na plate kartu. Zar organizacija i tehnologija ne omogućavaju da se ne može ući u tramvaj bez karte?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije