Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEKI IMAJU APSOLUTNU VEĆINU

Izbori u gradovima zagrebačkog prstena: U četiri grada žestoka bitka u drugoj rundi, ali i za većinu u vijeću

Foto: PIXSELL
1/6
26.05.2021.
u 11:28

Izbori u zagrebačkom prstenu u pet su slučajeva riješeni u prvom krugu, no nemaju ni svi pobjednici glatku situaciju

Kad se usporedi sa stanjem prije 10 godina, Ivanić-Grad, reći će njegovi stanovnici, danas je neprepoznatljiv. Poslovna zona, primjerice, buja, a zahvaljujući bolnici Naftalan i njezinoj dogradnji, zdravstveni turizam dobio je vjetar u leđa. Zbog ulaganja u školsku infrastrukturu grad je postao poželjan za mlade obitelji, a kad se tome pridodaju i nove mjere poput subvencioniranja vrtića, i ne čudi što gradonačelnik Javor Bojan Leš izbore osvaja iz mandata u mandat, i to već u prvom krugu. HDZ-ovac je na čelo grada došao 2013., a 16. svibnja gradonačelnik je postao i treći put, pri čemu ga je podržalo rekordnih 69 posto birača. I posao će nastaviti bez zapreka u Gradskom vijeću.

– Imamo deset od 15 vijećničkih mjesta. Ne očekujem probleme – kaže Leš, koji između ostalog namjerava u suradnji s Ministarstvom prometa omogućiti stanovnicima Ivanić-Grada nižu cestarinu na autoputu prema Zagrebu.

Srediti ulice u centru

“Glatku” situaciju s vijećem zbog apsolutne većine imat će i Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje, koji je dobio 64 posto glasova, kao i Denis Kralj, prvi čovjek Vrbovca, koji je osvojio 69 posto. U svom je gradu poznat, ali u ostatku Hrvatske, čini se, baš i ne, sudeći po humorističnoj situaciji u emisiji “Ma lažeš”. Na upit o tome samo se nasmijao pa radije govorio o poslu koji ga čeka u novom mandatu.

– Želimo nastaviti s radom i promovirati aktivnosti u poduzetničkoj zoni. Također srediti ulice u centru grada da ljudi počnu dolaziti u Vrbovec kako bi ovdje živjeli – kaže.

U ostvarivanju svojih projekata problema neće imati ni Zvonimir Novosel, gradonačelnik Jastrebarskog i još jedan od dugovječnih gradskih čelnika. Koalicija njegova SDP-a s HSU-om drugi put zaredom zajamčila mu je većinu u vijeću pa će tako Grad uspješno moći provoditi projekte poput obnove dvorca Erdödy i uređenja infocentra za posjetitelje u centru Jaske. No neće baš u svim gradovima zagrebačkog prstena biti tako harmonično, a glavobolje oko suradnje s vijećem mogao bi imati Krešimir Ačkar, novi gradonačelnik Velike Gorice. Izbore je osvojio u prvom krugu, zahvaljujući čemu je Gorica ostala utvrda HDZ-a, no njegovi stranački kolege nisu uspjeli dobiti većinu od 27 stolaca u Gradskom vijeću. A kakva će ondje biti suradnja stranaka?

– Ljudima je dosta političkog prepucavanja, želje konkretna rješenja svojih problema i realizaciju gradskih projekata. Na tom tragu očekujem suradnju i u Gradskom vijeću te podršku i vijećnika iz drugih političkih opcija – kaže Ačkar. No pita li se SDP-ova Ivu Jelušića, koji mu je bio protukandidat, situacija neće biti glatka.

– Većinu čini oporba i očekujem da nitko od izabranih vijećnika neće postati žetončić HDZ-a. Očekujem i da će oporba biti jedinstvena oko odluka bitnih za grad, poput proračuna – poručuje Jelušić. Još je kompliciranije u gradovima koji imaju drugi izborni krug. U prvome je krugu u Dugom Selu dosadašnji gradonačelnik Nenad Panian poveo, no u vijeću i on i njegov protukandidat iz HDZ-a Ivan Gereci imaju po pet od 15 mandata. I dok Gereci za “slaganje” većine čeka rezultate drugog kruga, Panian već dogovara koalicije.

1/8

– Trenutačno imam sedam vijećnika, a nadam se još trojici pa da ih na kraju bude 10 – kaže Panian.

Bez obzira na rezultate drugog kruga, bez nekakve suradnje nemoguće će biti složiti većinu i u Samoboru, gdje je Petra Škrobot iz Fokusa u samo nekoliko mjeseci postala i više nego ozbiljna prijetnja dosadašnjem zamjeniku gradonačelnika, HSS-ovu Željku Stanecu. Njegova lista u vijeću ima 10 stolaca, njezina osam, a ukupno ih je 21. Stanec je protukandidatkinji putem medija stoga ponudio i suradnju bez obzira na ishod drugog kruga. No Petra Škrobot ponudu je prozvala “političkim spinom”, a ubrzo potom i Stanec je odustao od pokušaja suradnje.

“Nategnuto” s 30 posto

Situacija je još zamršenija u Zaprešiću, gdje se u drugom krugu bore dosadašnji gradonačelnički veteran Željko Turk i izazivačica iz Domovinskog pokreta Barbara Knežević. Oboje su u izborima za vijeće dobili nešto manje od 30 posto glasova. I dok Turk, kako kaže, vjeruje u “formirano Gradsko vijeće”, protukandidatkinja ističe da je zbog koalicija grad samo trpio.

– Svatko tko bude imao neku dobru ideju i plan morat će zaista čitati materijale koje dobivamo na stol. Neće biti formirane vlasti, bit će demokracija – veli Barbara Knežević.

Bitka za većinu u vijeću morat će se voditi i u Svetom Ivanu Zelini. No iz redova oboje kandidata čije su liste dobile najviše glasova, donedavnog gradonačelnika Hrvoja Košćeca iz Fokusa te Eve Jendriš Škrljak koja mu je konkurencija iz HDZ-a i HSU-a, poručili su da im je sada jedini fokus – dobiti u drugom krugu.

Komentara 1

FN
Fr@njo
16:26 26.05.2021.

poznavajuci samoborskog kandidata iz Bejlakovog .nusa, istome je najveci domet biti zamjenik komunalnog redara..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije