Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gradska slika zdravlja

Izbjegavamo zubara, ali se sve više testiramo na HIV

Slika zdravlja
Foto: Grafika: Kristina Franić
1/2
Autor
Sandra Golemac
16.03.2015.
u 13:00

Na I. simpoziju o zdravstvenim ustanovama predstavljena je Gradska slika zdravlja, a izdana je i monografija o zdravstvenim ustanovama

Svakodnevni stres, klimatske promjene, slaba fizička aktivnost i financijska nestabilnost posljednjih godina, sudeći prema statistici, uvelike utječu na zdravlje Zagrepčana.

Prema posljednjim podacima iz 2013. godine, u gradu je 46.588 nezaposlenih, što je gotovo tri posto više u odnosu na godinu prije, stogodišnjaka su 43, a prije četiri godine bilo ih je čak 198, ukupno 6837 građana posjetilo je psihijatra, dok je u djelatnosti obiteljske medicine u godinu dana zabilježeno više od 6 milijuna posjeta.

Najčešći uzroci smrti

Dio je to podataka iz Gradske slike zdravlja, koju je jučer predstavila Mirna Šitum, pročelnica gradskog Ureda za zdravstvo, i to na I. simpoziju o zdravstvenim ustanovama Grada Zagreba.

Istaknula je, naime, kako je u Zagrebu smješteno 43 posto svih zdravstvenih resursa Hrvatske, a samo Grad Zagreb osnivač je 21 zdravstvene ustanove, čiji je rad objedinjen i prikazan u monografiji koju je uredila upravo pročelnica Šitum. Za više od 790 tisuća stanovnika Zagreba očekivano trajanje života je 78,8 godina, što je čak tri godine dulje nego 2003. godine.

Vodeći uzroci smrti građana su vaskularne bolesti (srčani i moždani udar), od čega umre 45 posto, potom novotvorine (neki oblik raka) s udjelom od 30 posto, dok su na trećem mjestu ozljede i trovanja.

Kao zanimljiv podatak pročelnica je istaknula to da se od 2013. do kraja 2014. godine ukupno 2559 osoba testiralo na HIV, a novootkrivenih zaraženih je 13, dok ih je 2010. godine bilo otkriveno samo troje.

– Drago nam je što je projekt “Check point Zagreb” rezultirao dobrim podacima o sve većem broju savjetovanja i testiranja jer je bitno osvijestiti javnost o toj problematici, a sigurno je doprinijelo i to što se ovaj projekt od 2013. godine provodi anonimno i besplatno – poručila je Mirna Šitum.

Upozorila je i na poraznu statistiku u području dentalne zdravstvene zaštite i zdravstvene zaštite žena.

– Od ukupnog broja žena (431.766) koje su izabrale svojega ginekologa, samo 135.717 njih koristilo se uslugama te zdravstvene zaštite u 2013. godini. Isto tako, od ukupnog broja osiguranika (908.813), samo 309.546 njih se koristilo uslugama liječnika dentalne medicine – istaknula je te dodala kako su upravo to neka od područja na kojima će poraditi kako bi se dobilo zdraviju sliku grada.

Edukacija o zdravlju

Građani bi se trebali više brinuti o srcu i krvnim žilama, mentalnom zdravlju, životnom stilu te se više educirati o tome kako poboljšati svoje životne i zdravstvene navike.

– Ova slika zdravlja nije konačna, ali upućuje na stvari na koje moramo utjecati. Nadam se da će ovaj simpozij postati tradicija – rekao je Neven Ljubičić, bivši ministar zdravstva i socijalne skrbi.

Na simpoziju su jučer svoj rad predstavile i sve gradske zdravstvene ustanove.

>> Doznajte što je prijetnja za zdravlje srca i krvnih žila

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije