Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradske četvrti

Izabrani novi predsjednici Vijeća četvrti, vlada političko šarenilo

Marijan Tomurad
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
10.07.2013.
u 08:12

Unatoč političkom šarenilu, gradonačelnik je najavio suradnju sa svim predsjednicima vijeća bez obzira na stranačku pripadnost

Lokalna vlast u Zagrebu gotovo dva mjeseca poslije izbora dobila je i predsjednike u vijećima gradskih četvrti. Unatoč tomu što su dobili većinu u 12 vijeća, esdepeovci su uspjeli izabrati svoje predsjednike u njih samo osam, HDZ ima predsjednike u pet vijeća, lista Milana Bandića u tri te HSLS u jednom vijeću.

Političko šarenilo

Centar, Gornji grad i Donji grad ostali su i dalje uporište SDP-a. Vlast je SDP održao i na Trešnjevci sjever i jug, Peščenici-Žitnjaku, Trnju te u Novom Zagrebu - istok. Iz ruku bandićevca Jadranka Baturića koji je stranku napustio slijedeći gradonačelnika preoteli su i Vijeće gradske četvrti Novi Zagreb - zapad. Unatoč pokušajima Baturića da složi veliku koaliciju, SDP je u suradnji sa bivšim nezavisnim zastupnikom u Gradskoj skupštini Josipom Hrenom preuzeo vlast. HDZ je pak predsjednike dobio u pet četvrti. Gornja Dubrava, Brezovica, Črnomerec, Podsused-Vrapče i Maksimir četvrti su u kojima će HDZ u sljedeće četiri godine voditi glavnu riječ. I jednima i drugima iz ruku su izmakle Sesvete gdje je bandićevac Marijan Tomurad postao predsjednik Vijeća. Bivši načelnik zagrebačke policije te sadašnji zaposlenik Croatije osiguranja uspio je okupiti široku koaliciju i preuzeti četvrt s najvećim proračunom pa će raspolagati s 20,4 milijuna kuna. Bandićevi suradnici uspjeli su dobiti vlast i u Podsljemenu i Donjoj Dubravi, dok je HSLS dobio predsjednika u Stenjevcu koalirajući s HDZ-om. Unatoč stranačkom šarenilu, Milan Bandić obećao je suradnju sa svima.

 – Vi mislite da se ja imam vremena baviti time tko je gdje. Nije mi važno koja je stranka u kojem vijeću, bitno je da odradimo posao na zadovoljstvo Zagrepčana – kazao je Bandić.

Slijede akcije

Dodao je da će surađivati sa svima, a prvi sastanak s predstavnicima svih vijeća gradskih četvrti i predsjednikom Skupštine održat će nakon sljedeće skupštinske sjednice, 18. srpnja.

Suradnju Gradske uprave sa svim vijećima jamči i Zoran Nevistić, pročelnik službe za Mjesnu samoupravu.

– Posao ćemo jednako kvalitetno odraditi sa svima, a budući da smo dobili brojne nove ljude, planiramo u rujnu održati prezentaciju kako bismo ih upoznali s načinom funkcioniranja Vijeća i njihovim mogućnostima – najavio je Nevistić.

Budući da je smjena vlasti učinjena sredinom godine, nova vijeća morat će završiti planirane male komunalne akcije za 2013. za koje na raspolaganju imaju 130 milijuna kuna.

Zoran Nevistić je kazao da su kolovoz i rujan udarni mjeseci s najviše radova u četvrtima te kako se nada da će se i ove godine većina planiranih radova i ostvariti.

>>Marijan Tomurad: Tramvajska pruga do Sesveta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije