Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedini šef četvrti u Saboru

Iz Male Mlake na Markov trg

21.11.2015., Zagreb - Zeljko Fiolic, predsjednik gradske cetvrti Novi Zagreb zapad. Photo: Borna Filic/PIXSELL
24.11.2015.
u 10:53

Željko Fiolić kaže da više neće biti glavni u kvartu, ali želi da mu se i dalje svaki sugrađanin obraća kao svom zastupniku, kao što to čine u Americi i Kanadi

Mala Mlaka, mjesto Novog Zagreba-zapad, broji tek šestotinjak stanovnika. A dosad je dala nekoliko saborskih zastupnika. Neki su se popeli i do ministarske pozicije, poput bivšeg čelnika kulturnog resora Bože Biškupića. Najpoznatija je kao mjesto na kojem je velebno imanje sagradio i vlasnik nekadašnje mesne industrije Stjepan Fiolić. No, još je jedan Fiolić iz Male Mlake krenuo uzlaznom putanjom.

Bit će malo drukčiji

Željko Fiolić najveći je dio karijere proveo u Ministarstvu unutarnjih poslova, prije gotovo tri godine postavljen je za predsjednika HDZ-a Novog Zagreba-zapad, a lani je preuzeo i gradsku četvrt – područje na više od 6,2 četvorna kilometra sa 65.000 stanovnika. Sada će, kao jedini šef od ukupno 17 gradskih četvrti u Zagrebu, otići i u Hrvatski sabor. Mjesto predsjednika GČ neće zadržati jer, kako kaže, treba dati priliku i drugima. No ostat će među sugrađanima. A bit će, kaže, i malo drukčiji zastupnik od ostalih jer će se najviše zauzimati upravo za dobrobit u svojem kvartu.

– Želim imati odnos s građanima kakav je u Kanadi i Americi, da svaki građanin zna da je Željko Fiolić član parlamenta kojem se uvijek mogu obratiti – kaže Fiolić, dodajući kako će njegovo mjesto u četvrti zauzeti netko od preostalih pet HDZ-ovih vijećnika. Zauzimat će se za rješavanje potrebnih kapitalnih investicija, ali i manjih problema. Najveći od njih, ističe Fiolić, zasigurno je nedostatak vodovodne i kanalizacijske mreže. Taj problem muči stanovnike sjeverozapadnog dijela četvrti. Gradska četvrt može riješiti tek jedan dio problema, jer su takve velike investicije u nadležnosti Grada Zagreba i gradskih tvrtki – kaže Fiolić.

No, zato se GČ Novi Zagreb-zapad – u sklopu Plana malih komunalnih akcija – usmjerila na financiranje projekata potrebnih da bi se nužna infrastruktura sagradila. Trenutačno se provodi i plinofikacija Hrvatskog Leskovca i Ježdovca, a dovršava se i asfaltiranje mnogih cesta i prometnih površina. Tako se upravo uređuje Brajkovićev prilaz, dok će na proljeće rekonstruirati susjedni Prilaz Ivana Visina i Trg senjskih uskoka. Na platou u Brajkovićevu prilazu do kraja godine zamijenit će se ostalih osam betonskih ograda, a u izradi je i projektna dokumentacija za cjelokupnu rekonstrukciju platoa. Kvartu nedostaje i osnovnih škola i vrtića. Dječji vrtić potreban je, kaže Fiolić, posebice u Svetoj Klari, gdje se broj stanovnika posljednjih godina udeseterostručio. No, trebao bi se jedan sagraditi i u Hrašću, koji bi pokrio potrebe i Odre i Male Mlake, kao što je Blatu nužna i osmogodišnja škola. Za nekoliko će godina premala postati i OŠ Odra, trenutačno u gradnji.

Nema razlike u pristupu

– Grad Zagreb nema ni strategiju uređenja zelenih površina pa bi se na jedinim preostalima u pojedinim kvartovima, kao na Laništu i Kajzerici, trebalo graditi umjesto da se sačuva zelenilo – kaže saborski zastupnik Željko Fiolić, dodajući da ne postoji razlika između lokalne i nacionalne problematike. Ako Ježdovec, napominje, nema kanalizaciju u 21. stoljeću, to je problem države. Ali i veliki deponij smeća u tom mjestu na 10 km² usred vodozaštitnog područja trebalo bi rješavati, kaže Fiolić, na nacionalnoj razini.*

Komentara 3

IH
ivan-hčsp
15:00 24.11.2015.

Vrijedan,samozatajan i uporan. Zaslužio je mjesto saboraskog zastupnika,svojim radom,rezultatima i nastojanjima da poboljša uvjete i kvalitetu života svojim sugradjanima u Novom Zagrebu.On je naš ponos...HČSP NOVI ZAGREB-zapad ,ovim putem čestita gosp. FIOLIĆU,čvrsto ga podupire u njegovu daljem radu i raduje se medjusobnoj suradnji .BOG I HRVATI HČSP.

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
17:06 24.11.2015.

Još jedan ukruh ;)

Avatar mihavg
mihavg
12:21 24.11.2015.

Domaći čovjek!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije