Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
autor bloga 'Nepoznati Zagreb'

'Moja je želja istražiti baš svaki djelić Zagreba i otkriti skriveno'

03.10.2014., Zagreb - Vanja Radovanovic, autor bloga Nepoznati Zagreb.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
06.10.2014.
u 16:20

Vanja Radovanović, jedan od najpoznatijih zagrebačkih "gradoistraživača", pokazao je gdje tramvaji "staju na noge", ispričao priču o kinu Balkan, a planira i knjižicu šetnja kroz četvrti

Grafit posvećen Dini Dvorniku na zidu u Španskom u povodu njegove prerane smrti prvi je post najpoznatijeg blogera koji traži nepoznate ili manje poznate činjenice o glavnom gradu. Bilo je to početkom 2009. godine.

Ipak, "Nepoznati Zagreb" za njegova autora Vanju Radovanovića počeo je fotografijom "susreta" starog i novog tramvaja na križanju Draškovićeve i Jurišićeve, njegove znanice, nakon koje je Radovanović zabilježio istovar tada sasvim novih tramvaja s vlaka.

Sjedne na bicikl i krene...

Tako je široj javnosti pokazao mjesto gdje zagrebački tramvaji staju na svoje "noge", odnosno kako ih postavljaju na tračnice nakon što ih vlakom dovezu iz tvornice.

– Mjesto na kojem se sreću željeznički i uski kolosijek zagrebačkog tramvaja jest u Ulici grada Vukovara, nedaleko od Heinzelove – objasnio je Vanja u postu.

Iako je internetsku adresu bloga registrirao još godinu dana prije toga, tražio je pravi trenutak da započne s pisanjem. Softverašu koji radi u tvrtki Ericsson Nikola Tesla voditi stranicu nije problem.

Imao je ideju istražiti svaki djelić grada, sve što ga je nekad zanimalo, a nije o tome našao odgovor u zagrebačkoj pisanoj povijesti.

– Puno se priča izrodi od jedne fotografije. Ako postavim sliku stare tvornice ili napuštene kuće, uvijek će se netko naći tko zna detalj o njoj – kaže Radovanović. Tako je, primjerice, uz pomoć drugih "gradoistraživača", kako ih zove, ispričao priču o kinu Balkan, današnjem kinu Europa, temi njegova posljednjeg posta.

Pronašli su staru fotografiju snimljenu neposredno nakon II. svjetskog rata. Vidjelo se to, piše Vanja u blogu, po zvijezdi na vrhu kina.

– Zgradu kina Europa podigli su 1924./1925. godine braća Alfred i Leo Müller, nasljednici najveće gradske ciglane "Müller" u Kustošiji i utemeljitelji uglednog "Industrijalnog voćarstva Müllerov brijeg". Filmofil Leo Müller, okušavši se i kao glumac u prvim hrvatskim filmovima, nakon gradnje kina Helios 1916./17. u Frankopanskoj 10/1 (danas Dramsko kazalište Gavella), elitnu kinodvoranu podiže na mjestu gdje je od druge polovine devetnaestog stoljeća stajala poznata restauracija Lobe-Krizmanić s pivnicom i plesnom dvoranom – piše u postu.

Puno se priča izrodi od jedne fotografije. Ako postavim sliku stare tvornice ili napuštene kuće, uvijek će se netko naći tko zna detalj o njoj

Sumnjali su u autentičnost fotografije zbog nepoznate okolne vizure, koja je bila puno drukčija od one današnje.

No nakon što su analizirali cijelu fotografiju, od smjera u kojem se pješaci šeću, najave filmova na plakatu ispred kina, natpisa ploče s imenom ulice, proučili stari plan grada iz 1959. godine te pregledali sve napisano o povijesti gradnje kina, utvrdili su da je fotografija zaista tamo i zabilježena. Ipak, blog Vanja ne bazira isključivo na povijesti Zagreba.

Kada traži ideju za sljedeći post, jednostavno sjedne na bicikl i krene...

U bilo koji kvart. Jer, u svakom će naći nešto zanimljivo, a priča u Zagrebu ima toliko da ih, kaže Vanja, ne bi mogao iscrpsti čitavo desetljeće. Ponekad putuje sam, a nekad mu društvo prave djeca, 14-godišnji sin Vedran i desetogodišnja kći Zrinka.

– Ovoga ljeta naišao sam u Dugavama, na kraju kvarta i u blizini Buzina, na stare kuće, a na jednoj je pisalo "Buffet". Blizu je i Ranžirni kolodvor iako su kuće očito starije od njega. U njima se stanuje i okoliš je uređen, iako je sama lokacija zapravo usred šume topole i guštika i teško ih je vidjeti. Stanare nisam uspio pitati o prošlosti kuća jer me otjerao pas u dvorištu. No postom na Facebook grupi "Zakaj volim Zagreb" došao sam do odgovora – piše Vanja Radovanović.

Javio se gospodin koji je u blizini odrastao. Kako mi je on objasnio, tamo je osamdesetih godina bio stočni sajam, dućan, a zgrada s natpisom "Buffet" bila je upravna zgrada sajma i stambena zgrada. To selo zvano Otok, uz Hrelić, jedno je od najstarijih sela preko Save, iz četrnaestog stoljeća, te središnje mjesto s dućanom za tadašnje stanovnike.

Uz podsusedski most

Tko zna gdje će ga odvesti sljedeći neobjavljeni post, o obelisku snimljenom uz podsusedski most.

– Znam samo da je to spomenik iz 1949. za gradnju autoputa "Bratstvo i jedinstvo". Navodno jedan postoji i kod zgrade "Vjesnika" iako ga nisam uspio pronaći – kaže Vanja Radovanović, koji ima ideju jednog dana osmisliti i knjižicu šetnja po Zagrebu te ljudima preporučiti nepoznate rute, od obronaka Medvednice, po Trešnjevci, Zelengaju...

Komentara 3

ZZ
zzz
17:17 06.10.2014.

super je taj blog, zanimljivi podatci i odlične fotografije.

Avatar ankabutorac
ankabutorac
08:18 07.10.2014.

Ajde, ajde...samo trazi stari nepoznati Zagreb, jer jos malo, pa ce oni koji Zagreb ne vole, sve otfikariti i od nase metropole napraviti pasaluk....

SE
sestrićna
20:38 06.10.2014.

vanja radovanović istražuje zagreb?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije