Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prilagođavanje

Ispravcima mijenjane namjene i izgradivost

greta
Anto Magzan/Pixsell
01.09.2010.
u 09:38

V. Petrinjak-Šimek: U Središću je nastala nepopravljiva šteta jer je prostor koji su generacije urbanista čuvale za javnu pretvoren u mješovitu namjenu

HDZ i HSS ne žele sudjelovati u raspravi Povjerenstva koje se bavi ispravcima tajnice Gradske skupštine, a koji zapravo ne podrazumijevaju tehničke ispravke, već su promijenili prostorni plan.

Ograđivanje zastupnika

Tomislav Babić (HDZ) prošli je put napustio sjednicu Povjerenstva jer nije prihvaćen njegov zahtjev da se očituju nadležni za donošenje ispravaka (bivša tajnica Greta Augustinović-Pavičić koja je ispravke potpisala, op.a.), a jučer nije želio raspravljati jer nije dobio materijale. Predsjednik Povjerenstva Tomislav Saucha (SDP) kazao mu je da nije napustio prošlu sjednicu, znao da su po materijale morali doći osobno jer je previše dokumenata za slanje dostavom. Stjepan Horvat (HSS) smatra da nije stručan za raspravu te je pročitao mišljenje svoje stranke kojim se ograđuju od rasprave o ispravcima. Za šest od sedam ispravaka o kojima su jučer raspravljali Povjerenstvo je ustanovilo da nisu ispravljali tehničke greške nastale u prijepisima, već je njima mijenjan izgled grada mimo odluka Skupštine. Ustanovili su da je ispravkom najveća promjena i šteta za građane napravljena u Središću - zapad. Parcela između Muzeja suvremene umjetnosti i Bundeka ispravkom je prenamijenjena iz društvene u mješovitu namjenu, a riječ je o površini od oko 7500 metara četvornih.

– Ovo je skandal! Kroz povijest se čuvao taj centralni dio za javne sadržaje i očuvanje slike grada. Generacije urbanista radili su na tome da bi se to promijenilo ispravkom. Ovo je nepopravljiva greška – kazala je Vera Petrinjak Šimek. Ispravkom su i trafostanice, koje su trebale biti na posebnoj parceli, “ubačene” u naselje. Inače se lokacija trafostanice tijekom javne rasprave dogovara s HEP-om. Ispravkom je u UPU Rudeš jedanaest kazeta prepravljeno u osam kazeta, a iz nacrta su izbačene ceste i komunalna infrastruktura. – U obrazloženju se kaže da je razlog promjena vlasništva i novonastale okolnosti. Nečuveno je da se ovakvo nešto bez javne rasprave i glasanja u Skupštini radi zbog toga jer je netko kupio neku parcelu – rekao je T. Saucha.

Upitni gradski projekti

U Resniku, Remetincu - rotor i Munji ispravkom su površine izgradivosti parcela povećane sa 50 na 90 posto, a zelenilo je smanjeno sa 20 na 10 posto, odnosno omogućila se gradnja nebodera. – Bez obzira na proceduru, nelogično je da se područja gradnje iznad devet etaža proglašavaju gradskim projektima za koja ne vrijede urbana pravila. Sad to ispituje Arhitektonski fakultet – rekla je V. Petrinjak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije