Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije puno, ali...

Ima ih koji će u Zagrebu vodu plaćati manje. Provjerite zašto

Pročistač otpadnih voda
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
07.04.2014.
u 09:20

Grad Zagreb legalizira naplatu za pročistač voda, dosadašnja naknada (4,68 kn) za pročišćavanje voda mijenja se u dvije – za razvoj pročistača i za pročišćavanje. No, oslobođeni su plaćanja oni koji nisu priključeni na pročistač

Iako nikada nisu bili spojeni na pročistač voda, građani Sesveta, Novog Zagreba – istok, Gornje i Donje Dubrave te dijela Peščenice tri godine uredno su na računima za vodu plaćali i tu uslugu. Naime, pročišćavanje se naplaćivalo čak 4,68 kuna po kubnom metru pa i onima čije otpadne vode završavaju u septičkim jamama ili Savi.

Tu naknadu na uplatnicama Vodovoda više neće morati plaćati, no dobit će – sličnu.

Legalizirali naplatu

Kako piše u prijedlogu odluke koju bi u četvrtak trebala potvrditi i Gradska skupština, uvodi se naknada za razvoj pročistača voda, a ona će iznositi 3,7 kuna. Osim onih koji su priključeni na pročistač, plaćat će je i građani koji nisu na njega spojeni. Plan je, kako smo doznali u Gradskoj upravi, legalizirati naplatu koja se prije obavljala i za kućanstva koja nisu imala nikakve veze s pročistačem jer će se novac od te naknade koristiti za gradnju sustava, a na koji će biti spojena sva kućanstva Zagreba.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

– Ove godine planiramo spojiti i istočni dio grada na pročistač, a nakon priključenja svi će morati plaćati i naknadu za pročišćavanje voda od 1,28 kuna – kazali su iz Grada. No, dok se kućanstva koja nisu priključena na pročistač voda ne pripoje, plaćat će nešto manje po kubiku vode od onih koja su na njega spojena.

Prema novoj odluci računi će im biti umanjeni za 1,28 kuna, a što će u konačnici biti cijena od 14,54 kune, dok će oni priključeni na pročistač plaćati po novom cjeniku 15,82 kune po kubnom metru.

Već dugo upozoravaju

HDZ-ov zastupnik u Gradskoj skupštini Mario Župan kazao je da već dulje vrijeme upozorava na problem da naknadu za pročišćenje voda plaćaju i oni koji nemaju kanalizaciju.

– Već godinama upozoravamo da se ljudima kojima nije pružena ta usluga ona ne smije ni naplaćivati. Takvih je kućanstava oko 300 tisuća – kazao je Župan.

Dodao je da unatoč tome što se velik novac izdvaja za pročistač voda dijelovi kanalizacijskih kanala još nisu pokriveni te kako se u rubnim dijelovima grada, naročito ljeti, širi nesnosan smrad.

Direktor Zagrebačkih otpadnih voda Ante Pavić kratko je kazao da je njihov zadatak pročistiti sve vode koje su spojene na pročistač, dok su za mrežu kanala odgovorni Grad i Vodovod.

Komentara 2

ZL
zlatokljuni
11:46 08.04.2014.

taj pročistač je mutan kao i mulj koji ostaje građanstvu Zagreba na brizi.

FR
frondi
17:56 07.04.2014.

sada bi Grad odnosno podružnica ViO trebala vratiti sav preplaćeni novac kućanstvima kojima su neopravdano uzimali novac za nešto što nije korišteno. kućanstva bez kanalizacije iako će imati manju cijenu vode realno će najskuplje prolaziti jer zbrinjavanje potrošene vode plaćaju 400kn za 5m3 vode dok ovi s kanalizacijom nisu platili niti 2kn. isto tako priključak za kanalizaciju od 10.000 tak tisuća kuna nije nešto pretjerano ako toliko valja platiti zbrinjavanje potrošene vode za cijelu godinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije