Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
retro zagreb

Idemo u ZOO! Na Trgu bana Jelačića

ZOO stari
Foto: Zagreb kakav je bio nekada
1/4
14.04.2016.
u 20:30

Razgledom životinja u središtu grada 1928. financiralo se uređenje vrta u Maksimiru. Osnivač vrta Mijo pl. Filipović smjestio je dio životinja u vrt prijatelja arhitekta Otta Pristera kako bi namaknuo novac za nabavu novih

U današnjem nastavku rubrike koju radimo u suradnji s Facebook-grupom Zagreb kakav je bio nekada podsjetit ćemo na jedan zanimljiv detalj vezan uz naš Zoološki vrt. Nema dvojbe da je riječ o jednom od najljepših dijelova grada i da doista treba biti ponosan što je Zagreb jedan od rijetkih gradova koji ima tako nešto.

Pravi kuriozitet

Prošle je godine zoološki dio Maksimira proslavio 90 godina. Podsjetimo, otvoren je na inicijativu ing. Mije pl. Filipovića, koju je podržao ondašnji gradonačelnik Vjekoslav Heinzel. Bilo je to 27. lipnja 1925. Tada tek na prvom otoku na Prvom jezeru sa samo tri lisice i tri sove. Ali, Zagrepčani su izuzetno dobro prihvatili ideju da imaju zoološki vrt pa je “sastav” pojačan donacijama. Već iduće godine bilo je oko 300 životinja, među kojima i lav s kojim maksimirski ZOO postaje pravim vrtom.

Na današnju je površinu proširen 1930., iduće godine dograđen je objektima koji su danas označeni kao kulturna i povijesna baština.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

No, ima jedan detalj koji nije toliko poznat, a fascinantan je. Spomenuli smo da su financije tema otpočetka. Kako bi prikupio dovoljno za održavanje i nabavu životinja, za što je novac posuđivao, Mijo Filipović došao je na prilično originalnu zamisao – namjerio je vrt smjestiti u središte grada! Uspio je nagovoriti svojeg prijatelja i kolegu arhitekta Otta Pristera da u veliki vrt njegove jednokatnice na južnoj strani središnjega gradskog trga smjesti neke životinje iz novog ZOO-a.

Tako su Zagrepčani u samom središtu mogli uz neku nadoknadu razgledati životinje. Fotografija koju objavljujemo pokazuje upravo to. Jednokatnica čiji se dio prostora vidi na današnjem Trgu bana Jelačića 15C. Bilo je to 1928. godine. Ova konkretna fotografija objavljena je u tad apsolutno najčitanijem zagrebačkom magazinu Svijet 23. lipnja 1928. Vidimo po imenu “Zoološki vrtić” kako se zbirka životinja tretirala više kao kuriozitet nego kao nešto što će grad obilježavati do danas.

Foto: Zagreb kakav je bio nekada

Pokrenuo i preteču Velesajma

Sam Mijo pl. Filipović Freudenberški nije zaslužan samo za Zoološki vrt. On je s jednim drugim zagrebačkim gradonačelnikom, Milanom Emilom Amrušem, organizirao i nešto što se onda zvalo Zagrebački zbor, odnosno današnji Zagrebački velesajam. Već je tada kroz Zbor Zagreb upoznao automobilsku izložbu. Uz to, Filipović je i osnivač muzeja u Slavonskom Brodu te Hrvatskog filatelističkog društva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije