Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potpora

Iako joj je oštećen vid, Jelena studira psihologiju i pleše

Autor
Sandra Golemac
16.12.2014.
u 09:30


Zaklada "Marko Brkić" donacijama je prikupila čak 107 tisuća kuna

Problemi s vidom javili su joj se na kraju petog razreda osnovne škole zbog tumora na mozgu koji je oštetio očne živce.

No, to joj nije bila prepreka da završi osnovnu školu pa III. gimnaziju i da upiše studij psihologije na Filozofskom fakultetu. Savladala je rad na računalu, pobijedila na gimnastičkom prvenstvu u gimnaziji, osvojila dvije zlatne i jednu srebrnu medalju na natjecanjima u veslanju za osobe s invaliditetom, a danas se, uz redovan studij, bavi i plesom.

Najviše dosad

Jelena Opačak je, naime, jedna od ukupno 20 dobitnika stipendija koje omogućava Hrvatska zaklada za školovanje slijepih "Marko Brkić", a koje su jučer svečano dodijeljene studentima. U posljednjih 15 godina, koliko zaklada postoji, ovoga je puta dodijeljeno njih najviše. Uspješni brucoši dobivaju 5000 kuna kroz 10 mjeseci, dok studenti viših godina dobivaju 6000 kuna.

–Trudimo se, koliko možemo, da donacijama prikupimo novac koji ovim marljivim studentima uvelike olakšava svakodnevicu. Drago nam je da se redovito školuju i da završavaju fakultete, a ove godine imamo širok spektar zanimanja, od profesora, pravnika, fizioterapeuta do psihologa - poručila je Andreja Veljača, upraviteljica zaklade "Marko Brkić" koja, dodaje, nastoji ukloniti prepreke i stvoriti uvjete za najbrži mogući razvoj i ostvarenje potencijala mladih slijepih osoba.

Bolje obrazovanje

Promiču, također, pravo mladih slijepih osoba na osobni integritet, kao i kontinuirano poboljšanje uvjeta obrazovanja da što manje osjete posljedice invaliditeta.

Uz 19 studenata, ove je godine stipendiju, u iznosu od 4000 kuna kroz 10 mjeseci, dobila i Ella Barišić, učenica četvrtog razreda jezične gimnazije u Splitu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije