Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Samoborci:

Hrvatskim šumama nije uopće stalo do šetnice i parka Anindol

anindol
Foto: Grad Samobor
1/5
19.03.2015.
u 15:29

Do sutra javna rasprava o gospodarenju šumama.

Paviljon, “tanc-plac”, klupe, drvored smreka duž cijele šetnice... tako je nekad izgledao park Anindol i pripadajuća mu šetnica, zvana Anin perivoj.

Od 1995. godine, sjećaju se stanovnici Samobora, park je Zakonom o šumama prešao iz vlasništva Grada u državno vlasništvo, preimenovan je u park-šumu i dan na upravljanje i gospodarenje Hrvatskim šumama.

Pričvršćen na bukvu

Danas je šetnica i šuma oko nje devastirana, a dijelovima se niti ne može proći jer je obrasla, dodaju, u šikaru.

Foto: Oživljena povijest Samobora

Na stanje upozoravaju već godinama, zbog čega je njihova ogorčenost bila još veća kad su rijetki uspjeli uočiti poziv na javnu raspravu o Programu gospodarenja park–šumama gospodarske jedinice “Tepec – Palačnik – Stražnik” za sljedećih deset godina (2015.–2024.). Zamijetili su ga tek slučajni šetači u park-šumi podno samoborskog Staroga grada.

–Poziv je bio pribadačama pričvršćen za bukvu - kaže Miroslav Ivanščak iz Udruge Oživljena povijest Samobora, koji se najpodrobnije od udruga pripremio za raspravu organiziranu u utorak u 10 sati u maloj dvorani u dvorištu Župnog ureda. Nekoliko sati prije održavanja službeni poziv primio je i gradonačelnik Krešo Beljak, a za raspravu je saznao putem privatnih kanala.

–Mediji nisu obaviješteni, a krajnje neprimjeren je i jutarnji termin, koji većini zainteresiranih ne omogućava sudjelovanje - rekao je Beljak, te dodao da su saznali naknadno od organizatora, Hrvatskih šuma, da je takvih obavijesti bilo i na Sajmištu i Tržnici, ali ne i na glavnom trgu i oglasnim pločama.Samoborci su se razljutili kada su čuli uvodno izlaganje, u kojem se govorilo o gospodarenju drvnom masom, drvnim zalihama, vrstama drva koje se siječe (najviše bukva), no ništa o uređenju šetnice.

Šume: Voljni smo uređivati

–Hrvatske šume, odnosno Šumarija Samobor, uopće ne tretiraju područje Park–šume Tepec – Palačnik – Stražnik kao park, već isključivo kao šumu - kazao je Beljak, te dodao da je Grad Samobor spreman u proračunu osigurati sredstva za uređenje. Osim toga, prigovaralo se na srušena stabla na stazama koja se godinama ne miču.

Foto: Oživljena povijest Samobora

–Postoji i opasnost da srušena stabla ili kamenje koje se sve više ruši sa Staroga grada, jer je previše zarastao u šumu koja ga podriva, padnu na šetače - upozorili su Samoborci. Iz Hrvatskih šuma, odnosno Uprave šuma Podružnica Zagreb, kažu da su voljni uređivati šetnicu za potrebe turizma, šetnje ili rekreacije.

–Oko sredstava održavanja dogovorit ćemo se s Gradom - rekao je voditelj podružnice Krunoslav Jakupčić. Javna rasprava traje do sutra, a uvid u materijale i primjedbe primaju se u samoborskoj Šumariji (Žumberačka 7) od 8 do 14 sati.

Komentara 1

DU
Deleted user
17:08 19.03.2015.

U tom Anintodlu je zloćinac tito osnovao kph da bude instrument zločina nad Hrvatima ima li tamo pomena o tome ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije