Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sedmu godinu zaredom

Hrvatska danas slavi Dan kravate, provjerite kako slavi Zagreb!

kravata
Damir Špehar/PIXSELL
18.10.2014.
u 09:58

Već sedmu godinu zaredom, u subotu 18. listopada širom Hrvatske obilježava se Dan kravate...

Već sedmu godinu zaredom, u subotu 18. listopada širom Hrvatske obilježava se Dan kravate.

U Zagrebu će se već tradicionalno održati i središnja proslava Dana kravate. Bit će to svečana „Smjene straže i ophodnja gradom“ u kojoj će Počasna satnija Kravat pukovnije građanima prirediti atraktivan program koji će se od 11 sati odvijati na više lokacija u središtu grada - kod Kamenitih vrata i na Trgu svetog Marka, te će se nastaviti u užem središtu Grada Zagreba. Atraktivna ceremonija u kojoj sudjeluju konjanici i pješadija Počasne satnije Kravat pukovnije program je kojeg Turistička zajednica grada Zagreba i Academia Cravatica daruju svojim sugrađanima i gostima, odajući počast hrvatskim vojnicima koji su kroz povijest proslavili kravatu!

„Gospodine predsjedniče Hrvatskoga sabora, pripadnici Kravat pukovnije postrojeni su povodom obilježavanja Dana kravate; molim izvršite pregled. Prijavak predao zapovjednik Željko Matejčić!“ zaorit će se riječi zapovjednika Pukovnije Trgom Sv. Marka kad u podne bude podnosio tradicionalan prijavak predsjedniku Hrvatskoga sabora u povodu Dana kravate. U sklopu izvedbe programa, zbog kretanja konjanika kroz grad Zagreb, u razdoblju od 12,30 do 13,30 sati kratkotrajno će se prekidati promet na sljedećim prometnicama: Dubravkin put – Ilirski trg – Opatička – Ulica T. Brezovačkog – Matoševa ulica – Kamenita ulica – Radićeva ulica – Trg bana Jelačića – Bakačeva ulica – Kaptol – Mikleušićeva ulica – Tkalčićeva ulica – Krvavi most – Trg sv. Marka, Ćirilometodska, Katarinin trg. A Dan kravate slavit će se i širom Hrvatske.

Slavit će ga Rijeka, na čijem će se Korzu predstaviti Omišalj svojom tradicionalnom feštom Stomorinom, koja uključuje vezivanje svilenih rubaca (facola). Slavit će ga Pula otvaranjem izložbe likovnih radova i fotografija učenika Gimnazije Pula „S kravatom u Europu“ u pulskom Uredu zastupnika u Europskom parlamentu Ivana Jakovčića, a promovirat će se i kravata Croata s grbom Istarske županije. Slavit će ga Kaštela, snimanjem Milenijske fotografije u obliku kravate, nove kreacije fotografa Šime Strikomana. Zagrebačka proslava Dana kravate svake je godine posebna atrakcija u koju se vrlo rado uključuju i građani, a tako će zasigurno biti i sutra. Tim je povodom i osobni poziv građankama i građanima Zagreba uputio i Željko Matejčić, zapovjednik Kravat pukovnije: „Pozivamo sugrađane da na Dan kravate i oni svežu svoje kravate, te da nam se u što većem broju pridruže u proslavi Dana kravate na Trgu Sv. Marka, kojom promoviramo Zagreb kao prijestolnicu kravate!“

>>Japanke kupuju kravate protkane zlatom, ali time prestaje naša ponuda

>>Dress code - pravila o tome kako se odjenuti za posao

Ključne riječi

Komentara 4

MU
Mukowsky
14:20 18.10.2014.

Najviše me smeta kad naši političari u službenim prilikama ne nose jedini modni detalj koji je Hrvatska dala svijetu. Za političare i javne osobe kravata mora biti obvezatna.

ĆA
ćaćaća
12:21 18.10.2014.

ako partijaneri skuže da se slavi nešto što simbolizira nacionalni ponos ona će odma promjeniti datume kako bi se unjela pomutnja ...

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
12:47 18.10.2014.

Ma ponsni smo na kravatu al vise nema dana da se ne obustavlja promet ovo je sa prometom preslo sve granice jer promet u zg ionako ne funkcionira pitam se kaj bu do najkasnije utorka bilo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije